Glütensiz ya da düşük glütenli unlarla makarna yapılmaz diye bir kural yok elbette ancak ne kadar glüten o kadar esneyen bir hamur diyebiliriz. Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz.
*İrmik unu makarnalık buğdaydan öğütülen bir un çeşididir. Genelde makarna yapmak için kullanılır fakat az bilinen başka kullanım alanları da vardır. Ekmek ve pizza gibi ürünlere irmik unu eklemek diğer unlara göre daha kalın ve gevrek olmalarını sağlar. *Makarna hamuru yapmak için irmik unu kullanın.
İrmik Unu İle Hazırlanan Hamurlar
İrmik unu ya da diğer ismiyle durum buğdayı unu, İtalyan mutfağının ve makarna imalatının çok önemli bir parçasıdır. Sarı renge sahip, çok daha yoğun ve çok daha zengin bir lezzettedir. Protein kalitesi yüksek olan bu un ile hazırlanan hamur sayesinde klasik makarna hamuru elde edilir.
Makarna malzemeler:
8 su bardağı su. 1 silme yemek kaşığı tuz. 250 gr. makarna(250gr.lık paket veya 500gr.lık paketlerde yarım paket) Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
Makarna hamuru, yumurta, yumurtanın beyazı ve su kullanıldığında bambaşka sonuçlar veriyor. Hamurun içinde sadece yumurta kullanıldığında renk olarak daha koyu sarı bir hal alıyor. Bu da alışkın olduğumuz makarna rengi sayılır.
İlgili 43 soru bulundu
Glütensiz ya da düşük glütenli unlarla makarna yapılmaz diye bir kural yok elbette ancak ne kadar glüten o kadar esneyen bir hamur diyebiliriz. Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür.
Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrattan oluşur. Ayrıca geriye kalan yüzde 20'lik kısım ise protein ve yüzde 5'lik kısın yağ içerir.
iyi makarna metal makinede kesilir. pürüzsüz olmaz, olmamalıdır. parlak değildir katiyen mattır.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Spagettiyi bol suda haşlamalı ve süzmelisiniz. Haşlama suyunun bir kısmını saklamalısınız. Bir sos tavasından yardım alarak makarna, dana bacon ve yumurta karışımını hafif ateşte pişirmelisiniz. Sos bütün makarnaya yayıldıktan sonra tuz ve haşlama suyunu eklemeli ve tekrardan birkaç dakika pişirmelisiniz.
Genellikle irmik veya durum buğdayından elde edilmiş una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılır Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Zenginleştirilmiş makarna ise, makarna hamuruna tiamin, riboflavin, niasin, folik asit, demir karışımı ve/veya vitamin D ve/veya kalsiyum katılarak bu hamurun şekillendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir üründür.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
1877 yılında Parma, İtalya'da kurulmuştur. Bu şirketler grubu Filiz (Türkiye), Misko (Yunanistan),Wasabröd (İsveç), Yemina ve Vesta (Meksika) ticari markalarıdır. Değişik türlerde makarnalar üretir. Dünyanın önemli makarna üreticisi arasındadır.
Dünyanın en büyük makarna üreticisi konumunda olan İtalya'yı 2 milyon ton ile ABD izlemektedir. Makarna üretiminde üçüncü sırada yer alan Brezilya ise 1,191 milyon ton makarna üretimi gerçekleştirmiştir. Brezilya'yı 1,083 milyon ton ile Rusya izlemektedir.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Makarnanın duvara yapışması yüzeyindeki nişastanın bir nevi yapıştırıcı vazifesi görmesiyle alakalıdır. Gereğinden fazla da pişirseniz, az da pişirseniz o makarna o duvara yapışacaktır. Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır.
Makarna haşlanıp süzüldükten sonra vitamin ve lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyiniz. Ama belirli bir müddet soslanmadan bekleyecekse yapışmaması için sıvı yağla yağlayarak bekletebilirsiniz. Haşlama suyunuz kaynayıp makarnanızı attıktan sonra makarnaları tahta bir kaşıkla muhakkak 1 kez karıştırınız.
Suyla yapılan hamur, yumuşak ve kırılgandır. Kesme makarnanın özellikle daha dayanıklı ve sert olması istiyorsanız hamurunuzu yaparken su yerine süt ilave etmenizi öneririz.
Yüksek proteinli un tercih edilmelidir.
Rahatça yoğurulabilen, kolay açılabilen erişte hamuru için un seçimi, baklavalık un diye adlandırılan undan yana olmalıdır.
Makarnaları kaynayan suya koyunca zerdeçalıda ekleyin. Pişerken sarı oluyor hemen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri