Hamsi biraz daha küçüktür ve koyu kırmızımsı gri ete sahiptir. Sardalya beyaz etli daha büyüktür. Sardalyanın aroması, özellikle konserve çeşitleri olmak üzere hamsiden daha az yoğundur. Bu balıkları taze yiyebilirsiniz, ancak genellikle konserve edilirler ve bu da besin bileşimlerini değiştirir.
Ateş balığı olarak da bilinen sardalyanın küçüğüne papalina adı verilir. Göçebe bir balık olan sardalya balığının Ege'de sürü halinde sabit bölgelerde yaşayanları vardır. Sardalyalar, balıkçılar tarafından sinarit, mercan, çipura, trança ve orfoz gibi taş balıkları yakalamak için yem olarak da kullanılmaktadır.
Sardalyeler hamsilerden daha açık bir renk tonuna sahiptir ayrıca vücutlarında yuvarlak koyu lekeler vardır. Sardalyeler beyaz etleri ve genellikle hafif çıkıntılı alt çeneleri ve daha az belirgin tatlarıyla tanınır. Sardalye daha büyüktür, olgunluk dönemindeki sardalyeler 12 ila 20 santimetre uzunluğunda olabilir.
Karadeniz'de az miktarda bulunan sardalyanın iri boylarına Akdeniz'de rastlanır. Bunlar ortalama 22 cm olup “Malta sardalyası” olarak adlandırılır. Ege ve Marmara'da yaşayanların ortalama boyları 15 santimetredir. Sardalya halk arasında “ateş balığı” olarak tanımlanır.
Kendine özgü rengi ve görünümü ile dikkat çeken sardalya balığı, lezzetli balık yemeklerinin başrol oyuncusu olmak için idealdir. Ülkemizdeki en popüler balık türlerinden biri olan hamsi ile benzerlik taşımasıyla ön plana çıkar.
İlgili 17 soru bulundu
Sardalyanın aroması, özellikle konserve çeşitleri olmak üzere hamsiden daha az yoğundur. Bu balıkları taze yiyebilirsiniz, ancak genellikle konserve edilirler ve bu da besin bileşimlerini değiştirir. Örneğin, hamsiler genellikle tuzda konserve edilir, bu da onları sodyumda çok yüksek yapar.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir. Muamele istemez, sadece ızgara yeter. Bir coğrafyaya 'kimlik' olacak kadar yakışmıştır; onsuz Karadeniz düşünülemez. Karadeniz hamsisi Marmara hamsisinden daha lezzetlidir.
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. 10–25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir.
Sardalya, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünlerinden alınan kadar kalsiyum almaya yardımcı oluyor ve kemik gelişimine fayda sağlıyor.
Sardalya etleri yumuşak pulları hemen dağılan ve kılçıkları ince bir balık olduğu için yavaş yavaş pullarının kazıma işlemini yapmak gerekiyor.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Beşiktaş Sinoplular Derneği Başkanı Rıfat Örnek, Karadeniz'deki en güzel hamsinin Sinop'ta yakalandığını belirtti.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
TDK'nın sitesi de 'sardalya' diyor. "İsim, hayvan bilimi (sarda'lya) Rumca" diyor, devamında da "Hamsigillerden, konservesi ve tuzlaması yapılan, gümüş renginde, pullu ve 10-15 santimetre boyunda, küçük bir balık, ateş balığı (Clupea pilchardus)" diyor ve örnek cümle olarak Halikarnas Balkıçısı'nın "Şirketin biri ...
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
İçerdiği yüksek B12 vitamini kalbi koruyarak, genç kalmasını sağlar ve kolesterolün yükselmesini önler. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR: Sardalya kalsiyum, fosfor, D vitamini ihtiva etmesi sayesinde; kemik sağlığı için gerekli üç ana bileşenle güçlü iskelet sistemi için önemli bir besindir.
Başta ama omega 3 yağ asitleri olmak üzere çinko, Bakır, demir ve iyot kaynakları ile ön plana çıkan sardalya, sağlık konusunda oldukça önemlidir. - Özellikle sardalya protein bakımından oldukça zengindir. Belli bir miktardaki sardalya balığının neredeyse üçte biri proteindir.
Sardalya, mangal ve ızgara için de ideal bir balık türüdür. Sardalyaları ızgara dizdikten sonra üzerinde zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra soğan ve maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz. Izgara yöntemiyle sardalyaları, yaklaşık 20 dakikada pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri