Mantar Toplamak İçin En Güzel 5 Yer Bundan dolayı ülkemizde mantarların en çok yetiştiği alanlar İstanbul çevresinde Belgrat Ormanı ve Polonezköy'dür. Türkiye geneline bakacak olursak Bolu Dağları, Küre Dağları, Ganos Dağları, Kaz Dağları, Toros Dağları mantar toplamak için en ideal alanlardır.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
En çok mantar yetiştirilen şehirlerin başında Bolu, İzmit ve İstanbul geliyor. Bunun dışında Antalya ve Korkuteli ilçesi mantar üretiminin fazla olduğu diğer yerlerdir.
Mantar hastalıkları en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde deri üzerinde ortaya çıkar.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi, Türkiye kültür mantarı üretiminin yüzde 52,60'ını karşılayarak üretimde birinci sırada yer alıyor. Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda.
İlgili 16 soru bulundu
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Doğal olarak yetişen mantarlar; ormanlık bölgelerde, ağaç altlarında ve ağaç kütükleri üzerinde, çayır alanlarda yılın belirli mevsimlerinde görülmektedir. Yetişme devreleri, ekolojik koşullarına bağlı olarak genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bazı serin bölgelerde, yaz aylarında görülen türler de mevcuttur.
Kültür mantarı, genelde ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Nemli ve sıcak ortamlarda yetişen kültür mantarı, yüksek alanlarda da görülebilir. Özellikle kuzey bölgelerde yetiştirilen istiridye mantarı, yaz sonunda kuluçka dönemini tamamlar. Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar.
mantar kaya, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Türkiye'de en büyük pazar payına sahip beyaz şapkalı kültür mantarı, üretimi konusunda en çok bilgi sahibi olunan türlerin başında gelir. Bu nedenle az risk ve yüksek pazar payı ile bu iş koluna yatırım yapmak isteyen işletmecilerin ilk tercihidir.
Mantarkayaların bulunduğu yerler
Türkiye'deki en iyi örnekleri ise Kapadokya'da özellikle de Gülşehir ve çevresinde bulunmaktadır. Ayrıca Keklikpınar, Akçadağ'da da bulunmaktadır.
Kültür mantarı daha çok ilkbahar ve yaz aylarında, nemli ve sıcak ortamlarda bulunur. Aynı zamanda yüksek alanlarda yetişmesi ile beraber, otlaklarda, ormanlarda ya da tarlalarda bulmak mümkün.
Eğer mantar açıldıysa, yani kahverengi lifleri gözüküyorsa bilin ki daha az tazedir ve uzun süre dayanmaz. Ayrıca tadı keskin olur. Renk olarak krem ve beyaz renge yakın mantarları tercih etmeli ve koyu kahverengi benekli ve kalın saplı mantarlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Trüf Mantarı:
Dünya'nın en değerli mantar çeşitlerinden biri olan trüf mantarı, Türkiye'de domalan mantarı olarak da biliniyor. Siyah trüf mantarı kara elmas olarak anılsa da az bulunması nedeniyle beyaz trüf mantarı çok daha değerli.
İlginç kayalarla ilgili açıklama yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülpınar Akbulut Özpay, kayaların özellikleri itibariyle Şahit Kaya olarak tanımlandığını belirtip, “Kangal ilçesinin Sarıpınar Köyü sınırlarında görülen yer şekilleri jeomorfolojide şahit kaya olarak tanımlanır.
Ayrıca güçlü rüzgârlar ile kurak bölgelerde görülür. Bulunduğu yerler: Tibet Dağları (merkezi Sahra), Arizona.
Kayın Mantarı Tarifi Nasıl Yapılır? Mantarlar yıkanıp temizlenir, elle büyük büyük doğranır, soğanlar yemeklik doğranıp tavaya alınır ,ardından mantarları ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz, suyunu çekince tuz, tereyağ, ekleyip kızarana kadar pişiriyoruz ,kızarınca servise hazır oluyor.
Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir. Yetişen mantarlarınızı topladıktan sonra aynı işlemlere devam ederek aynı komposttan tekrar tekrar ürün alabilirsiniz.
Kuluçka süresinin ardından üretim süreci başlar bu süreçte yapılan bakımın kalitesine bağlı olarak 20 gün içinde hasat başlamaktadır. Hasat süresi yine bakım kalitesiyle doğru orantılı olarak 20 gün ile 40 gün arasında değişmektedir.
Çam ormanlarından; Toroslardan başlayarak Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu ormanlarından toplanır. Nadir bulunan bir mantar türüdür. Besin değerleri oldukça yüksektir. Şubat ve Haziran aylarının ortasına kadar taze ürünü bulunabilir.
KİLOSU 400 LİRA
Kilogramda fiyatı 400 TL olması nedeniyle yaklaşık bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasında ürün alınabileceği bunun da üreticiye 120 ile 280 bin TL arasında kazanç sağlayacağı kaydedildi.
Mantarlar karbon ve enerji kaynaklarını bir çok substratlardan temin edebilirler. Doğada serbest olarak yaşayan mantarların bir çoğu enerji için bitkisel orijinli kaynaklardan yararlanırlar. Mantarların büyük bir ekseriyeti de glikoz, sakkaroz, nişasta, maltozu ayrıştırabilir ve bunlardan yararlanabilir.
Köygöçüren mantarına dikkat!
“Köygöçüren mantarı, ülkemizde en çok bulunan zehirli mantarlardan birisi. En çok İstanbul, Bolu, Kastamonu ve Giresun bölgelerinde görülüyor. Bu mantar, literatürde 'amanita phalloides' olarak bilinir. Zehirlenmelerin neredeyse yüzde 95'ine bu mantar sebep olmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri