Ülkemizde artık aşı karnesi bulunan köpekler kilitli kafesin içerisinde sahiplerinin kucağında yolculuk yapabiliyor. Bu değişiklikten önce evcil hayvanlar sadece bagaj bölümünde taşınabiliyordu.
Köpeklerle araba yolculuğu yaparken sık sık mola vermeniz gerekir. Çünkü köpekler insanlardan daha sık tuvalete çıkabilir. Bu nedenle molaları kendinize göre değil, dostunuza göre planlamanızda fayda var. Diğer yandan arabada sürekli oturmak ve hareketsiz kalmak, kan dolaşımınızı azaltır.
Köpekler, çoğunlukla uçakların kargo bölümünde seyahat eder. Kafesleri ile birlikte ağırlığı 8 kilogramı geçen evcil hayvanlar havalandırma sistemli kargo kompartımanında yolculuklarını gerçekleştirir.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.
Evcil hayvanınız ister kafesi ile kucakta veya atın alınan koltuğun önünde veya satın alacağınız yan koltukta yolculuk yapabilir. İlgili şartları sağlamayan evcil hayvanlar, veteriner kontrolünde uyutularak, özel kafeslerinde, muvaffakatname imzalanması şartı ile ve yalnızca bagaj alanında taşınabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kamil Koç, yolcuların ve diğer hayvanların güvenliğini tehlikeye atma riski olan evcil hayvanları kabul etmeme hakkına sahiptir. Evcil hayvan, ancak yolcunun evcil hayvanın sağlık raporu ve aşı kağıdı gibi gerekli belgelere sahip olması halinde taşınabilir.
Otomobil yolculuğu
Köpeklerin ön koltukta oturması yasaktır; ancak arka koltukta ya da hatchback veya station otomobillerin arka tarafında oturabilir. Küçük köpekler, koltuğa bağlanabilen bir evcil hayvan taşıma kutusunda seyahat edebilir.
Değişikliğe göre ise artık aşı karnesine sahip kediler, tehlike arz etmeyen köpekler, kuş gibi evcil hayvanlar özel kafesleri kilitli olmak şartıyla kişilerin kucağında veya koltuğunun önünde yolculuk yapabilecekler.
Küçük köpekler (5 kilodan küçük), tasma ve ağızlık takılı olmak şartı ile sadece kucakta taşınarak günün her saati seyahat edebilir. Orta boy ve büyük köpekler, (5 kilodan büyük) 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışında tasma ve ağızlıkları takılı olmak şartı ile seyahat edebilirler.
Hangi otobüs firmaları kedi ve köpek kabul ediyor? Kedi köpek ile yolculuk konusunda, örneğin Kamil Koç, evcil hayvan taşıması yapan firmalardan biridir. Ancak yolcunun evcil hayvanın sağlık raporu ve aşı kâğıdı gibi gerekli belgelere sahip olması halinde taşınabilir gibi bir uyarısı da bulunmaktadır.
Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir (2023).
Evcil canlı hayvanın çipi olması gerekmektedir. Kafes, canlı hayvanın sahibi tarafından temin edilir. Uçuşlarımızda her bir yolcu için en fazla iki evcil hayvan kafesi kabul edilir. Ancak kafeslerden sadece biri kabinde (PETC), diğeri ise kargo bölümünde (AVIH) taşınır.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
Köpeklerde araç tutması insanlarda olduğundan daha sık görülür. Arabaya binen köpekler yolculukları bitmeden ya da yolculuğun bitmesinin hemen akabinde kusabilirler. Köpeklerde harekete bağlı gastrointestinal rahatsızlık gözlemlenebilir.
Whippet cinsi köpekler ortalama 54 kilometre hızla uzun süre koşabilirler ve saatte 64 kilometre hıza çıkabilirler.
Soğuk havalarda köpekler, arabada belli bir süreyi rahatlıkla geçirebilir fakat yaz aylarında köpeğinizi arabada bırakmamalısınız. Sadece 5 dakika bile en iyi dostunuz için sağlık tehlikesi oluşturabilir. Yaz dışındaki mevsimlerde bile arabanın sıcaklığı köpekler için çok sıcak olabilir.
Hayvanlar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre kimliklendirilmiş, içerisinde hayvana ve sahibine ait bilgileri içeren ev hayvanı pasaportuna sahip olmalı, mikroçip ile kimliklendirilmiş ve PETVET sisteminde kayıt altına alınmış olmalıdır.
Taksilerde evcil hayvan taşıma kuralları belediye tarafından belirleniyor. Buna göre kafessiz evcil hayvanlar taksilerde taşınamıyor.
Evcil hayvanıyla RS aracı ile seyahat etmek isteyen yolcularımızın evcil hayvanlarının kafesleri veya taşıma çantaları içerisinde olması suretiyle istasyonlara ve tramvaylara giriş yapmalarına izin verilir.
Orta Boy ve Büyük köpekler, Refakatçi ve küçük boy olarak tanımlananlar dışındaki köpekler, 50 cm. uzunluğu geçmeyen tasması ve ağızlığı yolculuk boyunca kesinlikle çıkartılmamak şartı ile 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışındaki saatlerde seyahat edebilirler.
Marmaray'da evcil hayvanların kafessiz ve ağızlıksız olarak seyahati yasak olduğu için, yolcumuzun bu şekilde evcil hayvanıyla birlikte seyahatine izin verilmemiştir. Taşıma kuralları istasyon panolarımızda ilan edilmiş durumdadır.
Avrupa Birliği yasalarıyla uyum amacıyla evcil hayvan pasaportu çıkarılabilmesi için pasaportun çıkarılacağı evcil hayvana mikroçip takılmalıdır. Bu işlemi özel veteriner kliniklerinde ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer bir köpek ile seyahat edecekseniz, ne şekilde seyahat edeceği aslında onun karakterine göre değişiklik gösterebilir. Eğer küçük ve çok hareketli bir köpeğiniz varsa onu taşıma çantası ile seyahat ettirebilirsiniz. Sakin bir yapısı varsa arka koltukta, köpek emniyet kemerleri ile seyahat edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri