Üretiminde kullanılan ana hammaddeler yaş veya kuru üzümden üretilen suma, tarımsal kökenli etil alkol ve anason tohumudur. Rakının coğrafi işaret tanımı gereği de bu hammaddelerin her birinin Türkiye'de yetişmesi gerekmektedir. Yaş veya kuru üzümler öncelikle işlenerek suma olarak adlandırılan üzüm alkolü elde edilir.
Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir. Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir. Yalnızca Türkiye'de üretilir.
Yeni Rakı'nin üretiminde kullanılan ana ham maddeler yaş veya kuru üzümden üretilen suma, şeker pancarı melasından elde edilmiş alkol ve anason tohumudur. Yeni Rakı, Anadolu'nun özenle seçilmiş üzüm ve anasonlarından üretilmiştir. Yeni Rakı'nin hacmen alkol miktarı %45'tir.
Su katınca beyazlamayan sarımtrak renklidir ve genellikle erik ve üzümden yapılır.
Rakı alırken tırnağınızla veya sertçe bir cisimle kontrol edin. Kapaktaki üretim seri numarası ile imalat tarihini elinizle ovuşturarak kontrol edin, siliniyorsa sahtedir. Sahte rakı üreticileri; orijinale benzeyen şişeyi imal edebilirler ve üzerine etiket basıp yapıştırabilirler, hatta kapağını bile üretebilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Beylerbeyi Göbek Rakısı, piyasada bulabileceginiz en saf rakılardan biridir. Çoğu rakının aksine, Beylerbeyi Göbek rakısında ilave şeker veya tarımsal alkol karışımı yoktur.
Aktif karbondan 2-3 kere filtrelediğiniz alkol hem yumuşayacak hem de acı tadından kurtulacaksınız. Karbon filtre işlemini su arıtma filtreli sürahilerle de yapabilirsiniz.
Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir. 5. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu'nda rakı benzeri bir içkinin varlığı tespit edilmiştir.
Hükümetin çıkardığı yeni düzenlemeye göre, evde rakı yapımında kullanılan etil alkol, bundan böyle içerisine dünyadaki en acı kimyasal olarak bilinen 'denatonyum benzoat' katılarak satılabilecek. Fare zehrinde de kullanılan bu madde ağızda çok acı bir tat bırakıyor ve acısı saatlerce sürüyor.
Rakı, çeşidine göre sadece suma veya belirli oranlarda suma ile tarımsal kökenli etil alkolün, anason tohumu ile bakır imbiklerde ikinci kez damıtılmasıyla rakının konsantre yüksek alkol dereceli hali elde elde edilir.
Doğru bir şekilde tüketildiğinde sağlık için çok faydalı bir içkidir. Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre rakı kalp çarpıntılarına, mide hazımsızlık problemlerine, nefes darlığına ve öksürük gibi birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili bir içkidir.
Rakıya eklenecek şeker mutlaka rafine beyaz şeker olmalıdır. Piyasadaki rakılardaki şeker miktarı ortalama 0 ile 5 g/lt civarında değişmektedir. Rakı üretiminde kullanılan şeker, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği'nde de yer aldığı şekliyle orijinal rakı reçetesinin temel bileşenlerinden biridir.
Viski % 43, konyak %40, votka % 40-45, rakı,rom %45-50, likör % 24-60,brendi %50 Cin % 47 oranında alkol içerir. Alkollü içeceklerin birer porsiyonları içki türüne göre değişir.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Mey İçki Sanayi, Tekel'den devraldığı Yeni Rakı, Altınbaş, Kulüp Rakısı ve Tekirdağ Rakısı'nın yanı sıra Yeni Rakı Yeni Seri, Tekirdağ Rakısı Trakya Serisi, Tekirdağ Rakısı Altın Seri, İzmir Rakı, İzmir Yaş Üzüm Rakısı, Yekta Rakı, Birader Rakı ve Kadim olmak üzere 12 çeşit rakı üretiyor.
Evde rakı yapanlar açısından en büyük risk ise etil alkol yerine metil alkol kullanmak. Daha ucuz olan metil alkol, öldürücü olabiliyor. Bu nedenle evde rakı yapanlar, merdivenaltı üreticiler nedeniyle her zaman risk altında.
Çünkü sek rakıyı şişede soğutmazlarsa içine buz atmaktan başka çareleri yoktur ve buz sek rakıyı bozar yani kristalize olmasına neden olur. Bu yüzdendir ki, rakıyı sek içenler buzu su bardağına koymayı tercih ederler.
Kısaca evde kendisi ve yakınları için rakı üreten ve bulunduran kişi cezalandırılmayacaktır. İçmek amacıyla rakı üretimi suç değildir.
Alkolün vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak bağırsak ve sindirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar... Bazen keyif almak bazen de stres atmak için başvurulan alkollü içkilerin kandan atılmasının oldukça uzun sürdüğü, üç büyük biranın kandan 5-6, küçük rakının da 8-9 saatte atılabildiği bildirildi.
Tavsiye edilen rakının ve suyun soğuk olmasıdır. Ama tabii değilse rakıya önce su, ardından buz eklenir. Buz eridikçe içilen rakının tadı değiştiği için, buna önem verenler buz koymak yerine, rakıyı ehl-i keyifte içmeyi tercih ederler.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Bu sonuçlar günlük bir kadeh kırmızı şarap veya 330 ml'lik bir şişe elma şarabının en iyi seçenekler arasında olduğu anlamına geliyor. Listede daha sonra beyaz şarap, bira ve alkol oranı daha yüksek içecekler (damıtma sırasında polifenolün öldürüldüğü) yer alıyor.
Distilasyon sırasında baş ve son bölüm yerine, ortadaki bölümün kullanılması ile elde edilen rakıya göbek rakısı denir. Göbek rakısı, diğer rakılara göre, daha kaliteli bir içki olarak kabul edilir. Dönem dönem, bazı rakı markalarının distilasyon sırasında göbekten alınarak yapıldığı söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri