Zeytinyağı, defne tohumu yağı, menengiç (bıttım) yağı, hint yağı, aspir yağı, keten tohumu yağı, badem yağı, susam yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı, shea yağı, jojoba yağı, kakao yağı sabun yapımında en çok tercih edilen yağlardandır.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
Evet yanlış duymadınız; hayvansal yağlardan, hatta ve hatta “doğal” yağların kullanılıp, geridönüşüme tabi tutulması icap eden yanık ve atık yağlardan dahi sabun üretilebilir.
Hayvansal veya bitkisel herhangi bir yağ asidinin bazik bir madde olan ve kostik olarak bilinen NaOH ile etkileşmesi sabunlaşma olarak tanımlanan süreç başlar. Bu tepkime tamamlandığında kullanılan yağ ve baz kimyasal özelliklerini kaybederek sabun dediğimiz maddeyi oluşturur ve yeni kimyasal özellikler kazanmış olur.
İlgili 35 soru bulundu
İdeal sabun, farklı özellikteki yağların karıştırılması ile elde edilir. 30-50% civarı kullanabilirsiniz. Sabun yapımında ayçiçek yağı kullanımı, zeytinyağı ile benzer etkiye sebep olur. Ayçiçek yağı da sabuna nemlendirme özelliğinin yanı sıra yumuşaklık katar.
Doğada bulunan soda, kil, kükürt gibi maddelerin, sabunkökü gibi bitkilerin ya da kolay ulaşabildikleri üre, kül gibi maddelerin de gücünü keşfetmişler, sabun ya da deterjan olarak kullanmışlardır.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Doğal sabun hemen hemen her yağdan yapılabilmektedir. Doğal sabun en basit olarak yağ ve sıvılaştırılmış kostik bileşiminden oluşmaktadır. Bitkisel yağlardan sabun yapılabileceği gibi, hayvansal ve atık yağlardan da doğal sabun üretimi yapılabilmektedir.
Zeytinyağının doğası ve yapısı gereği, içinde bulundurduğu yağ asitlerinden kaynaklı olarak, zeytinyağı sabunu yüzey gerilimi en yüksek sabundur, bu da onu hem çok sert, hem de kullanım esnasında köpük oluşturma konusunda yetersiz kılar.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
Kaynama hamurunun içinde kalan fazla kostik, "sabun altı suyu" dediğimiz, Anadolu halkının ve geleneksel sabun ustalarının "kara su" dediği suya karışır, sabunun içinde kalmaz.
Bu anlamda doğal ve organik zeytinyağlı sabun kremden yeşile çalan bir renge sahip olmalıdır. Çok koyu yeşil renkte olan çeşitli sabunlar çeşitli katkı maddeleri içeren sabun örnekleridir. Bu tür sabunlar hem saç hem de cilt sağlığının korunması anlamında kullanılmamalıdır.
Evde üretilen zeytinyağlı sabunlar kalıba alma ve ısıtma gibi yöntemler ile farklı formlarda rahatlıkla üretilebilmektedir. Zeytinyağlı sabun için önce bir tencere içerisine 6 bardak su eklenir. Su içerisine 1 bardak kostik yavaş bir şekilde eklenmelidir. Bu iki karışım güzel bir şekilde karıştırılır.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
Hayvansal yağlardan; atık hayvansal yağlara, bitkisel yağlardan, atık bitkisel yağlara kadar, tohumunda, meyvesinde, yaprağında yağ barındıran her bitki ve yağı sabun üretiminde kullanabilir.
sabunda son kullanma tarihi yoktur.
%100 doğal ve el yapımıdır. Yüzyıllardır kullanılan bu sabun, cildi nazikçe temizlerken aynı zamanda nemlendirir ve besler. Doğal zeytinyağı sabunu, cilt dostu özellikleri nedeniyle günümüzde de popülerliğini korumaktadır.
Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkiye sahip farklı alkol türleri olmasına rağmen bu amaçla yaygın olarak etil alkol ve izopropil alkol kullanılır. Antimikrobiyal özellikte maddeler etki ettikleri ortamlara göre farklı şekilde sınıflandırılır. Alkoller bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etki eder.
Gliserin nedir ? Gliserin sabun yapımı sırasında doğal olarak oluşan ve el yapımı sabunları özel kılan maddedir. Cilde nem çeker ve sabuna temizleyici özellikler katar.
Kostik hemen hemen her markette satılan bir bileşendir. Bu nedenle günümüzde herkes tarafından kolaylıkla ulaşılarak kullanılabilir. Kostik, kaynamış suyun içine eklenerek kullanılabilir. Kostik, kaynar su ile birleştiği zaman tepkimeye girmesi sonucu bileşenlerine ayrılır.
Çünkü sabunu köpürten kostiktir.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır. Çırpıcı ile karıştırılır.
Defne ağacı yağı, zeytinyağı ve sodanın karışımı ile hazırlanan Halep sabunu hiç bir kimyasal içermemesi nedeniyle %100 organik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri