En lezzetli biber salçası, mevsiminde toplanmış etli taze kapya biberlerle yapılır. Biber salçasında tuz Tuzu iyi ayarlanmalıdır.
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez biber salçası için Temmuz ve Eylül ayları arasında hasadı yapılan iri, etli kapya biberler kullanılmaktadır.
yağ biberi olarak da bilinen kırmızı etli biberlerden mamul bu salçanın en makbulü, kabukları üşenilmeden soyularak evde yapılıp, ateş görmeden güneşte ve açıkhavada pişirilenidir.
Öncelikle rengi tam kırmızı olmayacak! Ve salçayı muhafaza için yağ ve türevleri kullanılmayacak. Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz.
Hanife Çetin de yemeklerde kullandığı biber salçasının lezzetinin, zorluğunu unutturduğunu ifade etti. Salçalık biber satıcısı Adem Akbaş da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarıldığını, 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama 15 kilogram salça tükettiğini kaydetti.
İlgili 42 soru bulundu
Kapaklarının temiz ve zedesiz olmasına dikkat edin.Yaz sonuna doğru kullandığınız etli biberler ne kadar lezzetliyse hazırladığınız salça da o oranda lezzetli olacaktır.5 kilogram etli biberden ortalama 750 gram-1 kg. arası domates salçası elde edebilirsiniz.
5 kilo biberden kaç kilo salça çıkar? Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
1-Salçanın bozulmamasını ve küflenmemesini istiyorsanız yapmanız gereken şey domates salçasının üzerine bir miktar zeytin yağı dökmek. Zeytin yağını salçanın üzerine dökün. Daha sonra donması için buzdolabına koyun. Donan zeytin yağı salçanın üzerini kapatacak ve salçanın bozulmasını engelleyecek.
Eğer salçaları çok uzun zaman saklamak istiyorsanız, porsiyonluk olarak ayırın. Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir.
Salça yaparken domates seçimi çok önemli; ankon, armut ya da yumurta domates denilen yassı, küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domatesin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkün.
Hatay'a gelen herkes illaki Hatay'ın meşhur salçasını duymuştur. Bu meşhur salçayı tatmak, tadınca da kilo kilo almak ister. Salça özellikle ev yapımı ise tadı, kokusu, kıvamı ve lezzetli bambaşka olur ve "salça işte budur” dedirtecektir.
Köy salçası Fiyatı – Köy salçası fiyatı 50-80 tl arasında değişmektedir. Biber salçası fiyatı 50-80 Tl arasında değişirken Domates salçası fiyatı 30-50 Tl arasıda değişmektedir.
Dayanıklı olması için üzerine yaklaşık 1 parmak kadar zeytinyağı eklenir. 5 kilo kırmızı biberden yaklaşık 1 kilo salça elde edilecektir. Salçanın daha uzun süre dayanması için küçük kavanozlarda saklanması gerekir. Yarım kiloluk iki ya da 250 gramlık 4 cam kavanoz yeterli olacaktır.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Biber Salçalık, etli yapısı ve kırmızı rengiyle Türk mutfağında en çok tercih edilen sebzelerin arasında sayılıyor. Oldukça lezzetli bir sebze olarak ön plana çıkan salçalık kapya biber, doğal yapısıyla yemeklere enfes bir tat katıyor.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Salçanın üzerine 2 parmak kadar zeytinyağı koyun
Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir. Böylece siz de salçanızı kavanozun dibine kadar güvenle kullanabileceksiniz.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Güneşte kurutma yöntemi ile üretilen biber salçasında ortalama 6 kg biberden 1 kg biber salçası olmaktadır. Peki kuruttuk ya Sonra ? Salça çekme makinesi kullanarak tüm biberler 2 defa çekilir ve tabiki içine Kaya tuzu eklenilerek karıştırılır. Bu eklenen tuz normalden biraz fazla olmak zorundadır.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Kalan suyunu da iyice çekecek. Bu işlem yaklaşık 4-5 saat kadar sürüyor. Kaşıkla salçanın içinden geçtiğinizde o salça tekrar birleşmiyorsa yani ayırdığınız gibi kalıyorsa bir 10 dakika daha kaynatın tamamdır. Suyunu tamamen çekip kıvam alan salçamızı ocaktan alın ve sıcakken kavanozlara boşaltın.
Gramaj seçenekleri: 700 gr115,57 TL/kg. 900 gr105,56 TL/kg.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri