ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR? - Damarları genişleterek kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlarken, kolesterol seviyesini düşürür ve kalp sağlığını korur. İçerdiği faydalı yağ sayesinde vücudun kilo almasını önler beraberinde ise enerji oranını artırır. - Kandaki şeker miktarını dengeler.
Mineral ve vitamin açısından zengin olan Antep fıstığı, enerji içeriği yüksek olması nedeniyle helva, baklava ve sütlü tatlılar ile atıştırmalık yiyeceklerde kullanılmaktadır. Sporcular için önerilen bir besin olan Antep fıstığı; protein, yağ ve yağ asitleri ile antioksidan içeriği nedeniyle besleyici değeri yüksektir.
Uzmanlar şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. İnsülin direncini düşüren Antep fıstığı beraberinde basıncı da düşürerek inme, felç ve yüksek tansiyon risklerini de azaltır.
Antep fıstığı, içlerinde bulunan B6 vitamini zengin kaynağı nedeniyle bağışıklığı artırır . [10] Güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olurlar. Aynı zamanda belirli enfeksiyon ve kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Antep fıstığı ile yapılan bir bilimsel araştırmaya göre damar tıkanıklığı önleyici etkisi bakımından zengin bir kuruyemiştir. İyi huylu kolesterolü yükseltir ve birçok hormonun etkinliğini arttırmasına da yardımcı olmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Akciğer, karaciğer ve böbreklerin iltihap ve yağlanmalarına engel olur ve temizlenmesini sağlar. Böylece iç organların daha düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Kandaki kolesterol ve yağ seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Kansızlığa karşı günde bir porsiyon Antep fıstığı tüketilmesi önerilir.
Potasyum, fosfor, bakır ve B1 vitamini bakımından zengin olan Antep fıstığı, aynı zamanda B6 vitamini açısından da en zengin gıdalardan biri. B6 vitamini kan şekeri dengesizliğini düzenlerken, kan hücrelerine oksijen taşıyan hemoglobinin yapımında da görev alır.
Ayrıca içeriğindeki antioksidanlar, doymamış yağ asitleri de kalbi korur. Sindirim Sisteminizi Rahatlatır:Yüksek lif içeriği olması nedeniyle; sindirimi rahatlatır, hazımsızlığı önler. Sindirim sistemine iyi gelmesi antep fıstığının faydaları arasındadır.
Yer fıstığı sodyumda doğal olarak düşük olsa da, tuzlu fıstık yemek kan basıncını yükseltebilir. Çok fazla sodyum, su ve sıvıları kan dolaşımınıza çekerek yüksek tansiyona neden olabilir. Bu nedenle, yemeden önce düşük sodyumlu veya tuzsuz fıstıkları tercih edin.
Hem Antep fıstığı hem de Şam fıstığı faydaları arasında özellikle erkeklerde üzerindeki afrodizyak etkisi de bulunuyor. Bu kuru yemiş, içinde B6 vitamini bulunmasıyla beyne yarar sağlayarak beyinle alakalı rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olurken kansızlığa karşı da çok etkili oluyor.
Özellikle B1 vitamini, B2 vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali açısından zengin olan Antep fıstığı cinsel gücü artırıcı etkisi ile de dikkat çekiyor.
Antep fıstığı kandaki şeker oranını düşürücü etkiye sahiptir. Uzmanlar, şeker hastası olan kilerin rahatça kullanabilir dediği Antep fıstığı, felç ve tansiyon risklerine karşı koruyucudur.
Antep fıstığı diüretiktir
Bu fıstık türünü tüketmek, yüksek potasyum içeriği sayesinde, sıvıların atılmasını teşvik eder. Bu, özellikle midede ve bacaklarda görülen şişkinliği azaltmamıza ve kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda ödem durumlarında da etkilidir.
Antep fıstığının kabuğunda zengin lifler bulunduğu için midedeki asit oranının dengeleyerek mide zarını korur. Sindirimi rahatlatan Antep fıstığı bağırsak florasını korur. Şişkinlik ve hazımsızlığa iyi gelir.
Harvard Üniversitesi haftada beş kez 28 gram kuruyemiş tüketen prostat kanseri hastalarda ölüm oranının yüzde 34 azaldığını saptadı. Uzmanlar, prostat kanserine yakalanan erkeklere, kaju, yer fıstığı, ceviz, badem ve antep fıstığı tüketmelerini önerdi.
Antep fıstığı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kan şekerini düzenler, kalp hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir. İçerdiği amino asitlerin %2'sini L-arginin oluşturur. Bu sayede kan dolaşımını düzenlenmesine yardımcı olur. Kuvvetli bir omega-3 ve omega-6 kaynağıdır.
Uygun miktarda kuruyemiş tüketilmeli: Gün içinde bir ara öğün olarak 10-15 adet badem, fındık, Antep fıstığı, ceviz tüketmek hem alınması gereken lif miktarını arttıracak hem de faydalı yağ asitleriyle bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.
Kandaki şeker oranını düzenlemede etkili bir besin olduğu için şeker hastalarına faydalıdır. Yerfıstığı yağı sıkça karşılaşılan sorunlardan olan kabızlığa iyi gelir. Gastrit, mide yanması ve ekşimesi şikayetlerini azaltır.
Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterlidir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. (Takribi 40-45 adet) Bazı uzmanlar her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini de önermekte.
Afrodizyak etkisi olan Antep fıstığının erkeklerde cinselliği büyük ölçüde etkilediği belirlenmiştir. İçeriğindeki bakır nedeniyle demirin vücutta kolay bir şekilde emilimini sağladığı için kansızlığa iyi gelebilmektedir. B6 vitamini nedeniyle de kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olabilmektedir.
Yer fıstığının kalp-damar hastalıklarını önleyebileceği belirlendi. Araştırmaya göre yer fıstığı, ani ölüm riskini % 17-21 arasında azaltabilir. Ancak bu etkide tüketilen fıstık miktarı önemli.
İçinde bolca demir ve çinko bulunan kabak çekirdeği de doğru miktarda tüketildiğinde böbrek sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor.
Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri