The Independent'ın haberine göre Çin nüfusunda kendilerini 'ateist' diye niteleyenlerin oranı yüzde 40 ile yüzde 49.9 arasında değişiyor. Şintoizmin yaygın olduğu Japonya'da ise bu oran yüzde 30 ile 39 arasında değişiyor. Çek Cumhuriyeti'ndeki ateistlerin oranı da Japonya'yla aynı seviyede.
Gaia Dergi'nin aktardığı WIN/Gallup International'ın yaptığı araştırmaya göre, Çin dünyanın dine en az bağlı ülkesi. Ülkenin yalnızca yüzde 9'u kendini dindar olarak tanımlarken, yüzde 67'si kendini ateist olarak tanımlıyor. Yüzde 67'lik bu oran, başka ülkelerin oranlarının iki katından bile fazla.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen bir araştırmaya göre dünya nüfusunun %2.5'i kendini ateist, %12.7'si ise kendisini dinsiz olarak tanımlamıştır.
Kendini ateist olarak tanımlayanların sayısı ise 2009'da yüzde 2 iken, 2019'da yüzde 4'de yükseldi. Araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 5'i agnostik olduğunu, yüzde 17'si ise hiçbir dine ait hissetmediğini belirtiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan anket ve araştırmalara göre, nüfusunda en az dindar barındıran ülke Çin. Bu ülkenin başkenti Şangay ise en az dindar barındıran şehir. Çin'de dindar olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 61'e ulaşırken, Şangay'da bu oranın yüzde 86,9'a kadar çıktığı görülüyor.
Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir. Hümanizma ise, çelişkili bir durum olarak hâlâ yasak tutulmaktadir.
Günümüzde, dünya nüfusunun %2,3'ü kendini ateist, %11,9'u dinlere inanmayan olarak tanımlamaktadır. Bu oran Rusya'da %48'in üzerine çıkmakta, Japonya'da ise %64 ila %65 arasında seyretmektedir.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
%73'ü dindar olmadığını, %23'ü dindar olduğunu, %2'si ateist olduğunu belirtti. %2'si ise “Bilmiyorum/Emin değilim” yanıtını verdi.
Öz. Japonya milli dini olan Şintoizm'de kami terimi, basit bir biçimde doğaüstü güce sahip olan her şey için kullanılır. Bununla birlikte, Tanrı'ya inanmakla özdeşleştirilen bu terim mezkûr izahtan çok daha karmaşıktır. Bu bağlamda, “Şinto tanrıları” genel itibariyle kami olarak adlandırılmıştır.
O zamana kadar bir bütün olan Şinto-Budist inanışı artık ayrılmış ve modern döneme giren Japonya'nın resmî dini saf haliyle Şintoizm olarak kabul edilmiştir. Ancak halk, pratikte iki dinin ortak anlayışını benimsemeye devam etmiştir.
Çin dinleri Taoizm ve Konfiçyanizmdir. Japon dini ise Şintoizm'dir. 'Tao' kelimesi Çince' de yol anlamına gelmektedir.
Çin nüfusunun yaklaşık %19'unun Budist, %22'sinin geleneksel inançlara bağlı, %6'sının Hıristiyan %2'sinin ise Müslüman olduğu varsayılıyor.(bkz.) Bu durumda %61'lerde olduğu varsayılan Ateizmin 10-11 puan gerilediği görülüyor.
Müslüman nüfus da sanıldığı kadar fazla değildir. ABD'de yaşayan Müslüman nüfus 2.830.000'dur. Kendisini ateist olarak tanımlayanlar ise 29,5 milyondur. Ve nüfusun çoğunluğu katoliktir.
Geçtiğimiz günlerde Gazeteciler Derneğinin IFOP'a yaptırdığı ankete göre, Fransız halkının %51'i Tanrı'ya inanmıyor. 2012 yılında GALLUP tarafından yapılan araştırmada Fransızların %34'ü dindar olmadığını, %29'u da ateist olduğunu belirtmişti. 1947'de ise Fransızların Tanrı'ya inanma oranı %66 olarak belirlenmişti.
Ateizmin başlangıcı olarak atomculuk kabul edilir. Söz konusu bu felsefi sistemlerin babası sayılan Demokritos'un (M.Ö.
Ateizm, tanrıların varlığına yönelik inançların reddidir. Dar bir anlamıyla ateizm, hiçbir tanrının var olmadığını düşünme durumudur. En kapsayıcı haliyle ateizm, herhangi bir tanrının var olduğuna yönelik inancın noksanlığıdır. Ateizm, teizm ile tezat oluşturur.
Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Küba resmî olarak ateisttir. Seküler devlet kavramı ile karıştırılmaması gereken devlet ateizminde, devlet dini ibadetleri engellemeye çalışır. Seküler devletlerde ise din ve ibadet özgürlüğü vardır. Seküler devletler herhangi bir dini veya dinsizliği desteklemez.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Dr. Recep Şentürk, "İslamiyet dünyada en hızlı yayılan din. İslamiyet Avrupa'da ve Amerika'da ikinci din oldu, Afrika'da hızla yayılıyor, Uzak Doğu'da ve Rusya'da yayılıyor. Bu hızla yayılış istatistiki olarak öyle gösteriyor ki 50 sene sonra Avrupa'nın ve Amerika'nın çoğunluğu Müslüman olabilir." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri