0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır. Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa; 1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur.
2. A sınıfı yumurtanın özellikleri aşağıda verilmiştir:
Kabuk, sağlam yapılı, çatlaksız, kırıksız ve şekli normal olmalıdır. Hava boşluğu; "ekstra taze" olarak satışa sunulan yumurtada 4 mm, diğerlerinde 6 mm'den yüksek olmamalı ve sabit olmalıdır.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Kod 0 ile başlıyorsa; organik tavuk yumurtası, Kod 1 ile başlıyorsa; serbest dolaşan tavuk yumurtası, Kod 2 ile başlıyorsa; kümeste/kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtası, Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor.
Üzerinde kod bulunmayan yumurtalar satılmayacak. Yumartaların üzerindeki 4 kodun anlamı ise şöyle; 0: Organik tavuk, 1: Serbest dolaşan tavuk, 2: Kümeste özgür tavuk, 3: Kafes tavuğu.
İlgili 39 soru bulundu
Ticari testler arası fark yoktur. Yumurta sayısı ve kalitesinin azaldığını gösteren en erken, güvenilir testir. AMH değeri 1,5-4 ng/ ml ' arasında ise yumurta kapasitesi iyi, 1,5 altında olması ise kötüdür. Gebelik olma ihtimalinin iyi göstergesi ve tedaviye cevap tahmininde oldukça başarılıdır.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 3 İle Başlıyorsa;
3 numaralı kod, kafes tavuğu olarak bilinir. Yani, bu yumurtalar tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulüyle üretilir. Bu tavukların çoğu katkı maddeli yemlerle beslenir. 3 numaralı yumurtalar, Türkiye'de en çok tüketilen ve en ucuz olan yumurta çeşididir.
Yumurtalık, dölyatağının iki tarafında, geniş bağlar içinde bulunan simetrik iki bezin her biri. Kadın sağlığı'nda önemli role sahiptir. Yumurtalık, dişi üreme hücrelerini yani yumurtaları bulunduran bir dişi üreme organıdır.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Yumurtanın toplanması için en az kaç mm olmalı diye merak eden anne adayları da bulunur. Yumurta toplanması işleminde de yumurtanın olgunlaşmış olması ve yaklaşık 18 mm boyuta sahip olması yeterlidir.
Doğalım yumurta 3 Numara Yumurtaya "doğalım" Yazarak Kandırıyorlar. Yeni yasalara göre yediğimiz yumurtanın sağlık ve doğallık derecesini belirleyen faktör 0 ile 3 arasındaki numarasıdır. Kabaca 3 numara, piyasada yiyebileceğiniz en sağlıksız yumurtanın numarasıdır.
Bir kız bebek doğduğunda yumurtalıklarındaki yumurta sayısı yaklaşık 1 buçuk-2 milyon civarındadır. Bu sayı ergenliğe kadar azalma gösterir ve 300-400 bine düşer. Kadınlar adet görmeleriyle birlikte her ay yumurtlarlar. Doğurgan oldukları dönemde ise yumurta sayısı 300-400 bin civarındadır.
Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor. 0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor.
Yumurta satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:
Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır. Açıkta satılan yumurtaların alınması tercih edilmemelidir. Yumurtalar 5 dereceden daha düşük sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığında saklanmamalıdır.
A sınıfı yumurta; Gallus gallus var. domesticus (evcil tavuk) cinsi tavuklardan elde edilen ve doğrudan insan tüketimine sunulan yumurtayı ifade eder. A sınıfı yumurtalar belli özelliklere sahip olan yumurtalardır. Bunlar: Yumurta kabuğu temiz olmalıdır.
Hamile kalmak için 1 yumurta ve 1 sperm yeterlidir. Ama yumurta sayısı ne kadar çoksa hamile kalma şansı o kadar fazla olacaktır. Klinik pratikte ultrasonda her iki yumurtalıkta toplam yumurta sayısı 8 ve üzerinde ise normal yumurta rezervi olarak kabul edilir ve hamile kalmak için yeterlidir.
Erkek üreme hücresi sperm, dişi üreme hücresi ise yumurtadır.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurtalarında çeşitli otların kokusu ve etkisi oluşabilir. Organik yumurtalar için belirli bir sayıda olan tavuklar, özel alanlarda büyür. Gezen tavuklar ise köy ve yayla gibi alanlarda rahatça dolaşan tavuklardır. Her iki yumurta türü de besin değeri açısından zengindir.
Organik yumurta
Bu tavuklara hiçbir hayvan yemi verilmez. Sağlıklı tavukların yumurtaları anlamına geldiği için en güvenilir yumurta çeşidi denilebilir. Bu türlü yumurta kendiniz yetiştirdiğiniz yumurtadan sonraki tek güvenilir biçimdir.
Her ay yaklaşık olarak 3 ile 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır. Yumurtlama dönemi olarak bilinen zaman dilimi yumurta foliküllerinin hormonlar tarafından uyarılmasıyla başlasa da, gebelik için gerekli olan yumurtanın salınımı 24 saat sürer.
Ceviz: Omega 3 yağ asitleri, magnezyum ve lif açısından zengin olan ceviz antioksidan etkiyle yumurta kalitesini artırıyor.
Uzmanlar özellikle folik asit, omega 3 yağ asitleri, çinko, magnezyum, selenyum ile A, D ve E vitamini içeren besinlerin yumurta sayısını ve kalitesini arttığını söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri