Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Unun iyi olduğunu nasıl anlarız sorusunun en önemli yanıtı kokusu olacaktır. Unu kokladığınızda kesinlikle buğday kokusunu almanız ve bunun dışında herhangi bir koku içermemesi gerekir. Eğer undan hafif de olsa bir rutubet kokusu geliyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan unun rengi de net bir renk olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır. Bu değer saf una karışan kepek tozu oranını belirtmesi sebebi ile önemli bir ölçüdür.
Uzun vadede, sürekli kilo alımı metabolik sendroma dönüşerek tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve hatta kanser geliştirme riskini artırabilir. Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar.
Tıp Fakültesi olmayan Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasını incelediğimizde ilk sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi bulunurken İkinci sırada İstanbul Teknik Üniversitesini ve üçüncü sırada Boğaziçi Üniversitesi yer alıyor.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Kırık Buğday Unu
Tam tahıllı olduğu gibi beyaz rengiyle de ekmeklere berraklık verir. 1977 senesinde yapılan araştırmaya göre kırık buğday unuyla yapılan ekmeklerin kalitesi, oldukça yüksek bulunmuştur.
SU DEĞİRMENİNDE ÖĞÜTÜLMÜŞ TAM BUĞDAY UNU.
Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği'ne göre Özel Amaçlı Buğday Unu; Baklava, börek, bisküvi, kek, pasta, yufka, pizza, hamburger, tahıllı ekmek gibi direkt tüketilen ürünlerin ve katkılı unlar, özel işlem görmüş unlar ve irmik altı unu gibi amaca yönelik mamullerin yapımına uygun buğday unu olarak tanımlanmıştır [1].
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Iso 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi'ne sahip olan sinangil unları hijyenik ve güvenilirdir. ülkemizdeki tüketim alışkanlığı düşünülerek ''çok amaçlı un'' olarak adlandırılan sinangil un'u kek, poğaça, ekmek, kurabiye, pandispanya ve çeşitli hamur işi gıdalarda kullanabilirsiniz.
Tam buğday unu da tam tahıllı buğdaydan elde edilen undur. Yani buğday tahılının üç kısmını birden içerir. Beyaz un ise tahılın endosperm (nişasta içeriği yüksek olan kısım) denilen kısmından üretilir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Çavdar unu ise çavdarın öğütülmesi ile elde edilir. Daha çok diyet bisküvi ve ekmek yapımında kullanılır. Çavdar unu ekşi maya yapımında da kullanılmaktadır. Beyaz ekmekten daha yüksek oranda diyet lifi içerir.
Genel Amaçlı (Tip 550/baklava/börek/kek) Unlar: Yaz ya da kış buğdayından beyazlatılmış ya da beyazlatılmamış olabilir, %9-%12.5 oranında protein içerir. Gevrek bir ekmek dokusu sağlar.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Yumuşak Un: Kek, kurabiye ve tart türü pastacılık ürünlerinin yapımında kullanılır. Protein oranı %6- %11 arası değişiklik gösterir. Yumuşak ve ipeğimsi bir his verir. Sert una göre kendi ağırlığının %25–50'si kadar daha az su emer.
Besinsel lifler ve fitosteroller bakımından zengin olan tam buğday unu, besin değerini kaybetmeden öğütülerek kullanıma hazır hale gelir. İnsanların sindirim sistemine en uygun un olan tam buğday unu, uzun süre tok tutma görevine sahip olduğu için pek çok unlu gıdanın yapımında tercih edilir.
Bunun yanında da üç beyaz dediğimiz un, tuz ve şekerin dengeli kullanımını önemsiyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı olabilmesi için için sağlıklı beslenmeleri lazım.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri