Malum yaz sebzesi, bol domatesli ve sarımsaklı zeytinyağlı taze börülce yaz günlerinde çok iyi gider. Ayrıca değişik sebze ve yeşilliklerle salataları hazırlanıp pilavların yanına servis edilebilir. Kışa saklamak için ise turşusu, konservesi ve buzluğa atılacak poşetleri hazırlanabilir.
Pilavsız sofra olmaz diyenler, sizin için börülce salatasını en iyi tamamlayacak seçenek mantarlı pilav olabilir! Bolca protein içeriği ve doyuruculuğu ile mantarlı pilav sayesinde güçlü rakiplerinizin önüne geçebilir, börülce salatasını kusursuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
genellikle tazesi bilinmekle beraber kuru fasulyeye benzeyen çeşidi de çok lezzetli olan sebze.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumu önlemek için kuru börülceyi haşlamadan önce birkaç saat karbonatlı suda bekletmelisiniz.
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz börülceleri süzün ve bir tencereye alıp üstlerini geçecek kadar su doldurun. Tencerenin kapağını kapatın ve börülceler yumuşayana dek, kaynamaya başladıktan sonra, yaklaşık 15 dakika pişirin.
Taze börülce tanesinde % 4.5-5 oranında protein bulunmaktadır. Kuru börülcenin protein oranı çeşit ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermekle beraber %20-34 arasında değişmektedir.
Yüksek protein kaynağı olan börülcenin faydaları saymakla bitmiyor. Börülce içeriğinde vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minareli bulunur. Bu besinin aynı zamanda kolestrolü düşürdüğü ve şeker hastalığına da faydası olunduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren börülce aynı zamanda kanseri de önlüyor.
Derin bir kasenin içinde haşlanmış börülce, doğranmış turşu ve kırmızı biber, mısır, kıyılmış maydanoz, soğan ve nane, tuz, zeytinyağ, limon suyu ve nar ekşisini güzelce harmanlayın, Karışımı servis tabağına alın ve bekletmeden (mecbursanız en fazla 5-6 saat bekletin) servis yapın.
Haşlama tenceresinde yoksa da az suda diriliği gidene kadar kapağı kapalı olarak haşlıyoruz. Ayrı bir tencerede soğanı küp küp doğrayarak sıvı yağ, biber salçası, tuz ve ince doğranmış sarımsak ile kavrulur. Haşladığımız börülce de süzülüp üzerine ilave edilerek güzelce kavrulur. Sıcakken servis edilir.
Şekli ve rengiyle yeşil fasulyeyi andıran taze börülce, temizlenme yöntemiyle de taze fasulyeye benzediğini kanıtlamaktadır. Taze börülceyi temizlerken hiç zorlanmadan ayıklayabilirsiniz.
Börülce, baklagiller ailesinin minik taneli, besleyici bir üyesidir. Yeşil kabukla kaplı koruyucu kıyafetin içinde sayısı değişen ama ortalama 8-10 tanesi olan börülce bitkisi içerdiği vitamin ve protein ile besleyici bir sebzedir.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Karaciğere faydalıdır. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kilo vermek için diyetlerde kullanılır. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir.
Sıcağı seven bir bitki olması nedeni ile börülce, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve market raflarında yerini alır. Yaz mevsiminde taze bir şekilde tüketilebileceği gibi, derin dondurucuda da yaklaşık 8 - 10 ay kadar saklanabilme özelliğine sahiptir.
Tanelerinin her birini neredeyse bir çekirdek olarak görebiliriz. Bezelye gibi börülce de bir meyve oluyor.
adana'da börülce adlı sebzeye verilen isim. acebek: sinop boyabat'ta da börülceye böyle deniyor. adana'da fasulye anlamında da kullanılıyor. çukurova yöresinde börülce gibi fasulyemsilere verilen ad.
Doğal Kuru börülce içerdiği maddeler sayesinde insan sağlığına oldukça faydalıdır. Börülce bünyesinde , vitamin, demir, çinko, potasyum ,manganez minerali ve protein barındırır. Tüm bu maddeler kötü kolesterolü azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri