Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Tüm batın ultrason karın bölgesinde yer alan iç organların görüntülenmesi için kullanılır. Bu ultrason sırasında karaciğer ve böbrek gibi iç organlar görüntülenebildiği gibi dalak, safra kesesi ve diğer iç organlar da incelenebilir.
Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.
İlgili 27 soru bulundu
Kolon Kanseri Tanısı
İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir. Ancak kesin tanı kolonoskopi ile konulur.
Ultrason, kolon kanserini teşhis etmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir. Kolon kanserinin tespiti ve evresi için daha kesin görüntüleme yöntemleri tercih edilir.
İç organlarında hissedilen bir ağrı ya da şikayet sonucunda istenen tüm batın USG, böbrek taşlarını ve böbrek kumunu teşhis etmek için de tercih edilebilir. Ek olarak; karın bölgesindeki iç organlarda gelişen kist oluşumları da bu görüntüleme yöntemi sayesinde belirlenebilir.
Abdominal (Transabdominal) Ultrasonografi
Ayrıca karaciğer, safra kesesi, böbrekler, prostat, mide ve bağırsakların görüntülenmesinde de tercih edilir. 3 veya 4 boyutlu ultrason, doppler ultrasonu, renkli ultrason gibi tekniklerden uygun olanı tercih edilerek işlem gerçekleştirilebilir.
Tüm Batın Usg hayati önem taşıyan bulguların atlanmadan ortaya çıkarılabilmesi son derece mühimdir. Bu nedenle radyoloji uzmanları tarafından uygulanması önemlidir. Tetkiklerib ayrıntılı olarak gerçekleşebilmesi için yaklaşık olarak 15 dakika ile yarım saat arası bir süre gerekebilmektedir.
Annenin cilt altı yağ dokusu kalınlığı, cilt ödemi, bebeğin duruşu, bebeğin sıvı miktarı görüntü kalitesi üzerinde direkt olarak etkilidir. Ne kadar iyi bir cihazda bakılırsa bakılsın, hangi tecrübe düzeyinde bakılırsa bakılsın bazı nadir rastlanan hastalıklar veya bazı hafif klinik tablolar saptanamayabilir.
Üst Abdominal (Batın) Ultrasonografi
Mide ve bağırsaklar gaz içerdiğinden ultrason ile incelenemez. Mide ve bağırsaklar genelde endoskopi, kolonoskopi gibi yöntemlerle değerlendirilir. Ancak akut apandisit şüphesi olan hastalarda ultrasonografi çok yararlıdır.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Batın grafisi, karın içindeki organ ve yapıları değerlendirmek için yapılan bir görüntüleme testidir. Organlar karaciğer , dalak, mide ve bağırsakları içerir. Mesane ve böbrek yapılarına bakmak için yapılan batın grafisine DÜS (direk üriner sistem ) grafisi olarak adlandırılır.
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları , pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Görüntüleme yardımıyla apandisit, akut karın, pankreatit, divertikülit, bağırsak tıkanıklığı ve ürolitiyazis gibi rahatsızlıkların tespit edilmesinde yardımcı olur. Buradan alınan görüntülerin bilgisayar ortamına aktarılması ve rapor edilmesi durumunda uzman hekim tarafından analiz edilir.
Kalınbarsak ve rektum kanserlerinin tanısında iki türlü ultrason kullanılmaktadır. Endorektal ultrason denen yöntemde, bu işlem için özel bir transdüser doğrudan rektuma sokulur. Bu tetkikle, rektum kanserinin barsak duvarını aşıp aşmadığı, çevre dokulara yayılıp yayılmadığı değerlendirilebilir.
Barsak gazları nedeniyle karın üzerinden yapılan ultrasonda pankreası görmek zordur. EUS mide ve barsak içinden yani 3-5 cm mesafeden inceleme yaptığı için pankreası çok detaylı görebilmektedir. Pankreasta birçok hastalık EUS ile tanınabilmekte ve hatta son yıllarda kısmen de olsa tedavi edilebilmektedir.
Ultrasonda, bebeğin mide, bağırsakları görülebilir. Bağırsakların şiş olduğu da görüntülenebilmektedir. Bunun yanında amniyon sıvısı normalden fazla görülebilir.
Mide ve Barsaklar için Tüm Batın Ultrasonu (Abdomen usg)
İçleri gaz ile dolu olduğundan ultrason ile değerlendirme için çok uygun değillerdir. Ancak midenin görülebilen duvarı değerlendirilir, duvarda kalınlaşma-kitle görünümü varsa bu belirtilir.
Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
HEPATOBİLİER (SAFRA) ULTRASONU
Bu iki kanal karaciğer çıkışında birleşir. Daha sonra bu kanala safra kesesi kanalı da eklenerek koledok kanalı oluşur ve on iki parmak bağırsağına açılır. Bu kanal sistemi içerisinden gelişen her hangi bir kitle, kanallarda genişlemeler yada kistler ultrason inceleme ile saptanabilir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon (Bağırsak) Kanseri Belirtileri Nelerdir? Karın ağrısı, dışkıda kan, anemi, uzun süreli ishal ya da kabızlık arasında gidip gelen tuvalet alışkanlığında değişiklik, dışkı şeklinin ince-uzun olması, kilo kaybı ve yorgunluk kolon kanserinin en yaygın belirtileridir.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri