Borçlunun alacaklıya karşı üstlendiği yükümlülüğün yerine getirilmesini garanti etmek üzere alacaklıya hitaben düzenlenen parasal olarak ifade edilen yükümlülüğün, Banka tarafından muhataba ödeneceğinin garanti edildiği bir metindir.
Bankacılıkta kredi, belli koşullarla kişilere ödünç para verilmesi (Nakdi Kredi) veya onların bazı yükümlülükleri için garanti verilmesi (Gayrinakdi Kredi)anlamına gelmektedir.
Gayrinakdi kredi, birçok farklı şekilde kullanılabilir. Örneğin, alacaklı taraf, satış yapacağı mal veya hizmetin bedelini peşin alamadığı durumlarda, satıcının ödeme taahhüdüne dayalı olarak gayrinakdi kredi sağlanabilir. Bu sayede satıcı, mal veya hizmeti teslim ettikten sonra ödemesini güvence altına alır.
Hazine borçlu/garantili krediler, yatırım kredileri, proje finansmanı ve uzun vadeli yatırım kredileri ve sendikasyon kredileri nakdi kredilerdir. Teminat mektupları, akreditif, ithalat kabul/aval kredisi ve ihracat akreditif teyit kredisi (konfirmasyon kredisi) gayri nakdi kredilerdir.
İlgili 17 soru bulundu
1.3.3. Gayrinakdi Kredi- Dönem Ücreti 4% 125 TL Akreditif ile banka kabul ve avali dışındaki dış ticaret kapsamında alınan gayri nakdi krediler ile diğer her türlü gayri nakdi kredi kullandırımlarında verilen garanti hizmetinden dolayı oluşan risk karşılığında alınan ücrettir.
Gayrinakdi kredilerde banka, satın alma gücünü, kredi alanın üçüncü kişiye karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu bir borcu ifa etmemesinden doğan riski üstlenmeyi taahhüt etmek suretiyle devretmektedir.
- Emekli vatandaşlar maaş müşterisi oldukları bankada gerekli bilgileri yer aldığından gelir belgesi sunmadan kredi çekebilme imkânına sahipler. - Sigortasız çalışan ve çalışmayan kişiler, bazı durumlarda memur veya esnaf tanıdıklarından birini kefil göstererek gelir belgesi olmadan kredi çekebilirler.
Gayri Nakdi Krediler Hangi Hesapta İzlenir? Gayri nakdi krediler, işletmenin satın aldığı mal veya hizmetlerin karşılığında aldığı krediler olduğu için, muhasebe kayıtlarında "diğer borçlar" hesabında izlenir.
Banka kredileri bireysel krediler, kurumsal krediler ve ticari krediler olmak üzere üçe ayrılır. Bireysel yani kişisel olarak adlandırılan kredi türleri ise üç gruba ayrılabilir. İhtiyaç kredisi, konut kredisi ve taşıt kredisi olarak 3 tip kredi kullanılabilir.
Muhatap bankanın, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için belirli bir tutarı ödemekle yükümlü olması, Çek Kanunu'nun 3'üncü maddesinin 3'üncü fıkrasına göre dönülemeyecek gayrinakdi kredi sözleşmesinin gereğidir.
İhracatçı tarafından keşide edilen ve ithalatçı tarafından kabul edilen poliçenin vadesinde ödeneceğinin, bankamız tarafından aval verilerek garanti edilmesidir.
Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, TCMB ile işbirliği içerisinde, Bankamıza tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/Döviz Kredisi programıdır.
Firmanıza belli bir limit ve vade dâhilinde istediğiniz zaman ve miktarda para çekme ve para yatırma özelliği tanıyan, piyasada gerçekleşen faiz oranı değişikliklerine duyarlı bir üründür. Kredi faizinin dönem sonlarında ödendiği ürünümüz kısa vadeli nakit ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.
Kefalet Karşılığı Krediler: Kredi müşterisinin imzası dışında bir veya birden fazla gerçek – tüzel kişinin imzası (kefaleti) karşılığında verilen kredidir. Kefalet Karşılığı Kredi, şahsi teminatlı bir kredi türüdür.
Konsolide bazda hesaplanacak oranın en az yüzde 8 olarak tutturulması gerekmektedir. Gayrinakdi krediler, garanti ve kefaletler, taahhütler ve döviz ve faiz haddi ile ilgili işlemler olarak genelde 3 grupta ele alınmış, ilgili grubun risk ağırlığı kullanılmıştır.
YP nakdi varlıklar kapsamına Şirketlerin altın da dahil olmak üzere efektif dövizleri ile bankalardaki YP mevduatları girmektedir. belirtilmiştir.
* Beşinci Grup – Zarar Niteliğindeki Krediler: Anapara ve faiz ödemelerindeki gecikmenin bir yılı aştığı, borçlunun kredi değerliliği tamamen ortadan kalktığından tahsil beklentisi bulunmayan krea diler.
Genel olarak 1500'ün üstündeki kredi notu iyi kabul edilir ve kredi ürünleri için uygundur.
Ancak bir genelleme yapmak gerekirse, kredi notu 1500 ve üzeri olan kişilerin ihtiyaç kredisi kullanması mümkündür denilebilir.
Ancak bir genelleme yaparsak, bankaların çoğunluğunda uygulanan formül, “aylık net gelir /2”dir. Bu formül ile kişinin ödeyebileceği en yüksek kredi taksit tutarı hesaplanıyor. Örneğin en düşük asgari ücret ile maaş alan ve kredi borcu olmayan bir kişi, 11.402 TL/2 = 5.701 TL aylık kredi taksiti ödeyebilir.
Girmiş olduğunuz toplam gelirinizin %50'si alınır ve ödemiş olduğunuz kredi tutarı düşülerek (tutar girmeniz durumunda) aylık ödeyebileceğiniz kredi taksitiniz bulunur.
Spot Krediler, ticari işletmelerin nakit girişinin öngörülebildiği durumlarda kısa vadeli finansman ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan, vade boyunca faiz oranı değişmeyen nakdi kredi ürünüdür.
Borçlu Cari Hesap (BCH) Nedir? Rotatif kredi adı ile de adlandırılabilen borçlu cari hesap kredisi yani kısaca BCH, işletmeler tarafından acil nakit ihtiyacı olduğu durumlarda, bu ihtiyaçlarını giderebilmek için bankalarca verilen bir kredidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri