Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise genellikle lezzetli olduğu için yeşil, sarı ve kırmızı mercimeklerdir. Yeşil mercimek pişirildiğinde diğerlerine göre kolay dağılmamaktadır ve taneli halini korumaktadır. Bu yüzden genellikle yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Güneydoğu Anadolu bölgemizin bereketli toraklarında, Anadolu güneşi ile yetişen kırmızı mercimekler besin değeri, lezzeti ve kıvamıyla ithal mercimekten oldukça üstün. Duru Kırmızı mercimek %100 yerlidir, kıvamı ve lezzeti oldukça iyidir.
Kırmızı mercimekte diğer bakliyatların aksine yeni mahsulünde taneler serttir, geç pişer. Bu sebeple belli bir müddet eski mahsulün tüketilmesi gereklidir. Mercimek satın alırken içerisinde beyaz, hastalıklı, delikli, hasarlı ve yenik tanelerin olmaması gerekmektedir. Kırmızı mercimeğin yöresel özellikleri vardır.
- Yeşil mercimek yemeği salt olarak yapılırken kırmızı mercimeğin yemeği yapılmamaktadır. - Yeşil mercimeğin maliyeti kırmızı mercimekten daha fazladır. - Kırmızı mercimek pişirildiğinde sarı ve yumuşak olurken, yeşil mercimek kahverengimsi hale gelir ve pişince dayanıklılığını sürdürmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Baklagiller ailesinden olan mercimeğin farklı çeşitleri bulunuyor. Bunlar; kırmızı, sarı, kahverengi ve yeşil mercimektir. Hepsinden çorba yapılır ancak kırmızı mercimeğin tadı hepsinden ayrı güzeldir. Pişen ve süzülen kırmızı mercimek içine eklenen sebze ve baharatlarla birleşerek mide dostu bir çorba haline gelir.
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
Cilalı mercimekler, market raflarında güzel gözükmesi için pamuk yağı ile hafifçe parlatılmaktadır . Naturel mercimekler ise değirmenden kabuğu soyulduktan sonra hiçbir parlatma işlemine girmeden doğal haliyle paketlenmektedir. Rengi o yüzden soluktur.
Islah yapılmazsa bu ürün zamanla kaybolacak. Ülkemizde kırmızı mercimek üretimi yıllık 500 bin tona kadar çıkıyor. Buna göre bir fiyat dengesi oluşuyor. Sarı mercimek bu yıl bin ton üretildi, bu yüzden fiyatı kırmızı mercimeğin neredeyse üç katı oldu.
Kırmızı futbol mercimek, mercimeğin dışında yer alan kabuğun soyulup iç mercimeğin pamuk yağı ile yağlanması ile oluşan kırmızı mercimek türüdür. Türkiye'de ve Dünya'da yaygın olarak tüketilen mercimek türü olup, Duru Bulgur sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen mercimeği kullanmaktadır.
Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
KIRMIZI MERCİMEĞİN YAN ETKİLERİ
Kırmzı mercimeğin fazla tüketilmesi midedeki gaz oranının artmasına neden olur. Fazla tüketim sonucu böbrek rahatsızlıkları, potasyum zehirlenmes gibi problemler oluşabilir. Kırmızı mercimeği düzenli tüketmeye karar verdiyseniz mutlaka öncelikle doktorunuza danışınız.
Demir ve folik asit bakımından zengin olduğu için kırmızı mercimek vücudun kan yapıcı özelliklerine olumlu katkılarda bulunuyor.
Kısa sürede pişen kırmızı mercimek genellikle çorba yaparken veya salata ve köfte yapımında kullanılır. Sarı mercimek de nişasta açısından zengindir ve kabuksuzdur. Demir yönünden en zengin mercimek olduğu söylenir. Haşlandığında kolayca dağılan sarı mercimek çorba ve püre yapımında kullanılır.
Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Mercimeklerin Çeşitleri Ve Özellikleri
Tohum büyüklüğü farklı olan 50'den fazla mercimek çeşidi olsa da Türk mutfaklarında en fazla tercih edilenleri kırmızı, yeşil ve sarı mercimek çeşitleridir. Bu türlere yakın zamanlarda kahverengi mercimek ile siyah beluga mercimekleri de eklenmiştir.
Seçenekler: 500 gr. 1 kg47,19 TL/kg.
fındığımsı bir tadı olan, nişastalı ve kabuksuz yapıya sahip 10 dakikadan fazla pişirildiğinde formu bozulan lezzetli bir mercimek türü.
Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz. Son aşamada blender yerine sadece tülbent kullanarak süzerseniz de rengi sarı olacaktır.
Nişasta bakımından zengin olan ve Haziran'da çıkan bu mercimek türü kabuklu iken toplanmakta, işlenerek kabuksuz hale getirilmekte ve Ayçiçek yağıyla cilalandıktan sonra satılmaktadır. Top taneli ya da yaprak taneli olarak iki çeşit kırmızı mercimek satışı yapılmaktadır.
Küçük Yeşil Mercimek (Puy Mercimek) ise Fransa'da Auvergne kentinin yakınındaki Le Puy kasabasında üretilir ve adını buradan alır. Normal mercimeğe kıyasla daha yuvarlak ve minik tohumları olan puy mercimeğinin kabuğu daha incedir. Le puy mercimeği Avrupa Birliği tarafından tescil edilmiştir.
Kum mercimeği de denilen bu küçük ve şişman taneli mercimek türü, pişince kabuğundan ayrılmaması, erimemesi ile ünlü bir atalık tohumdan üretildi. Yüksek protein oranı ile bitkisel kaynaklı protein tercih edenlerin, sporcuların gözdesi olabilir. 1 kglık, kraft keselerde gönderilir.
Kara şimşek yeşil mercimeğin diğer adıdır, askerler tarafından bu yemeğe verilen lakaptır. Kış ayı geldi mi sofraların müdavimi olan bu yemek, asker kışlalarının ve öğrenci yurtlarının menüsünde kendine sıklıkla yer bulur. Yeşil mercimek yani kara şimşek, en çok tüketilen kurubaklagillerden biridir.
Mercimeğin bakım işlemlerinde sulama çok önemli bir yere sahip değildir. Oldukça dayanıklı bir bitki olan mercimek susuzluğa karşı da bu dayanımını gösterir.
Türkiye'de beslenme ve diyetetik alanının gelişmesinde, diyetisyenlerin akademik kadroların yetişmesinde büyük emeği olan Prof. Dr. Ayşe Baysal, 86 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir dönem ülkemizde mercimek tüketimine öncülük etmesi dolayısıyla kamuoyunda “Mercimek anne” olarak tanınan Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri