Sıcaklıkların +7 derecenin üstünde olduğu koşullarda kış lastiği kullanmaya devam etmek lastikleri çabuk yıprattığı gibi araç performansını, yol tutuşunu ve en önemlisi fren mesafesini de etkiliyor. Yapılan testlerde, yazın kış lastiği kullanmaya devam etmenin fren mesafesini uzattığı açıkça görülebiliyor.
Yaz lastikleri kışın kullanılmaz çünkü yaz lastikleri kış lastiklerinden daha az yuvarlanma direncine sahiptir. Bu, yol tutuşunu iyileştirdiği gibi gürültü seviyesini de azaltır. Ancak lastiklerinin sırtı, karda ve buzda işlevsel değildir. Kışın yaz lastiklerinin hız performansı düşüktür.
Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir. Kış lastiğini yazın kullanmanın yarattığı sorunlardan biri, yakıt tüketimini önemli ölçüde arttırmasıdır.
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Yapılan araştırmalar, kış lastiklerinin sanıldığı gibi sadece karlı ve buzlu zeminde güvenli sürüş için değil; özellikle mevsim geçişlerinde zeminin kayganlaşması tehlikesine karşı güvenli sürüş için kullanılması gerektiğini gösteriyor.
İlgili 29 soru bulundu
Evet, 4 mevsim lastik kış lastiği yerine kabul edilir.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Kış lastikleri özel bir işaretle tanımlanır: M + S ve 3PMSF ve bu işaret lastiğin yanaklarında yer alır. Tehlikeli durumlara girmemek için bu basit kuralı unutmayın: Hava sıcaklığı 7 °C'nin altına düştüğünde kış lastiklerinizi kullanmanın zamanı gelmiş demektir!
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
Tüm araçlara mal ve can kaybını önlemek için kış lastiği önerilse de hususi araçlar için herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Fakat valilikler hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak özel araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılma yetkisine sahiptir.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılır? Kış lastiğinin 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunludur. Fakat zorunlu kış lastiği uygulaması sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için geçerlidir.
+7 derece ve altı olan sıcaklıklarda kış lastiklerinin kullanılması gerekir. Kış lastikleri bu hava koşullarında daha iyi bir yol tutuşu sağlamaktadır. Bu özelliği ise daha çabuk ısınma gösteren lastik hamurundan kaynaklanmaktadır. +7 derece ve üzeri olan ısıda ise yaz lastiklerinin tercih edilmesi gerekir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Kış lastiğinin ömrü, araca takıldıktan sonra 5 yıl içerisinde dolmaktadır. Araç hiç kullanılmasa dahi beşinci yıldan sonra lastiğin yapısı bozulmaktadır ve deforme olmaktadır. Beş yıldan önce araç lastik derinliği 3mm altına düşerse lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir.
Üretim bantlarında, lastiğin sert ve yumuşak kısımları için farklı standartlar uygulanmaktadır. Basitçe yumuşak lastik daha iyi yol tutuş ve kavrama performansına sahiptir, sert lastik ise daha fazla kullanım ve daha iyi yakıt tasarrufu performansına sahiptir.
Kış lastiği, özel karışım sayesinde zorlu kış şartlarında sertleşmez, tutunma özelliğini korur ve sürüş emniyeti sağlar. Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiğine göre çekiş gücünde % 25'e varan avantaj sağlar.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
Valilik kararı olmaksızın şehirler arası yollarda seyreden ticari araçların 1 Aralık 2021 ve 1 Nisan 2022 tarihleri arasındaki dört ay boyunca kış lastiği kullanması gerekmektedir.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri