Görme en önemli duyumuzdur. Gözlerimizle, diğer bütün duyularımızla çevremizden topladığımızdan daha çok bilgi toplarız. Gözler açık olduğu sürece beyne sürekli bilgi iletir.
Dokunma Organı: DERİ
Bir cismin sert, yumu- şak, sıcak veya soğuk olduğunu deri- mizle anlarız . Kâğıt kalınlığındaki derimizin toplam ağırlığı yaklaşık beş kilogramdır . Bu yüzden deri, en bü- yük duyu organımızdır . Çevremizdeki cisim- lerin birçok özelliğini derimiz ile algılarız .
Duyu organları bilgileri reseptörler (alıcılar) vasıtasıyla toplarlar. En çok bilinen duyu organları, en basit haliyle, "5 duyu" olarak da adlandırılan; görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir.
Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
İlgili 29 soru bulundu
Dokunma çevremizdeki nesnelerin, şeklini, büyüklüğünü, dokusunu ve sıcaklığını algılamamızı sağlayan temel duyumuzdur. Bu duyunun organı tabi ki derimizdir. Deri bedenimizdeki en büyük organdır.
Toplamda 8 duyu sistemimiz vardır. Bunlar; tat, koku, işitme, görme, taktil (dokunma), vestibüler, proprioseptif ve introseptif sistemlerdir.
Tüm vücudumuzda 78 ayrı organ bulunur. Vücudumuzdaki organların en büyüğü, derimiz; iç organlarımızın en büyüğü ise, karaciğerimizdir. İnsanların on binde birinde, iç organların birisi ters tarafta bulunuyor. İnsan hücrelerinin çoğunun büyüklüğü, 0.001mm'yi aşmıyor.
Charles Darwin İnsanın Türeyişi (1890) kitabında kendisinin ''ilkel'' diye nitelendirdiği birtakım körelmiş sayılan insan özelliklerini listelemiştir. Bunlar kulak kasları ; yirmilik dişler , kuyruk sokumu kemiği , vücut kılı , apandis ve üçüncü göz kapağıdır.
Yaradılışımızda birincil olarak 7 temel duygu vardır; öfke, korku, utanç, tiksinti, neşe coşku, üzüntü, şaşkınlık.
Tat alma duyumuz ve koklama duyumuz birbiriyle yardımlaşma içinde çalışan iki duyu organımızdır. O yüzden burnumuzu kapatıp bir yiyeceğin tadına baktığımızda onun hangi yiyecek olduğunu tanımakta oldukça güçlük çekeriz ya da hiç tanıyamayız.
BEŞ DUYU ORGANIMIZ Beş duyu organımız var. Göz, kulak, burun, dil, deri. Hepsinin farklıdır görevleri.
F.3.2.1.2 Duyu organlarının temel görevlerini açıklar. göz burun dil tat ses sıcak-soğuk Burun Göz Dil Kulak Deri Yastığın yumuşak, tahtanın sert olduğnu derimizle dokunarak anlarız. Uzaktaki yıldızları, yakındaki evi gözümüzle görerek algılarız. Acı biberi, tatlı sütlacı dilimizle tadarak algılarız.
Beş Duyumuz
Kulak, işitme organımızdır. Burun, koku alma organımızdır. Dil, tat alma organımızdır. Deri, dokunma organımızdır.
Maddelerin esnek yada kırılgan olarak nitelenebilmesi için görme ve dokunma gibi duyuları kullanırız.
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır.
Yaklaşık olarak 1,5 kg ağırlığında olan ve vücudun en büyük organı olma özelliği taşıyan karaciğerin yeri, karnın sağ üst köşesinde, göğüs kafesinin hemen altında bulunur.
1. Apandis: Birçoğumuzun adını mutlaka duymuş olduğu apandis, selüloz sindiriminden sorumlu bir organdır. İnsanlığın şu anki vücut sisteminde salgılanan selüloz miktarı oldukça az olduğu için apandis görevini yerine getirememekte.
Ribozomlar hücre içi protein sentezler. Hücre içindeki en küçük organeldir.
Karaciğer. Karın boşluğunun sağ üst köşesine yerleşmiş, önemli fonksiyonları olan vücudun en büyük iç organı. Hayati bir organdır. 1200-1600 gr ağırlığındadır.
Çift olan iç organ sayımız zaten 2, Akciğerler ve böbrekler. Böbrekler özel uzmanlık alanlarımdan biri.
1. Dokunma duyusu. Gelişen embriyonun ilk oluşan hissi; dokunma duyusudur. Gebeliğin 8'inci haftasında başlar.
Kalbimizin de duyu organları var.... Kalp, bütün bunlar için akli duyulardan da yardım alır. Gözün görüp gönlün sevmesi bunlardandır. Görüldüğü gibi tek duyu organımız 5 duyu değildir.
Somatik ve özel duyular olarak ikiye ayrılırlar; • Somatik duyular; ağrı, soğuk, sıcak, dokunma ve basınç, • Özel duyular; görme, duyma, tat alma, koku alma ve denge Tüm duyular için reseptör organlar gereklidir; en basiti serbest bir sinir sonlanmasıdır, en karmaşıkları ise özel duyulara ait olanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri