Simyacılar maddenin en saf halinin altın olduğunu düşünüyor ve diğer metalleri saflaştırarak altın elde edebileceklerine inanıyorlardı. Bugün bu görüşün doğru olmadığını biliyoruz. 8. yüzyılda yaşayan Arap bilgin Câbir bin Hayyan, deney ve teoriye dayalı kimyanın ortaya çıkmasının öncüsü kabul ediliyor.
9.1.4.3. Kimya laboratuvarında kullanılan bazı temel malzemeleri tanır. için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalara sim- ya (alşimi), bu çalışmaları yapan kişilere ise simyacı (alşimist) denir.
Simya ile uğraşanlara simyacı (Alşimist) denir. Simya, sınama yanılmaya dayalı olduğu, teorik temelleri olmadığı ve sistematik bilgi birikimi sağlamadığı için bilim değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Nicolas Flamel (1330-1418), 15. yüzyılda yaşamış Fransız simyacı. Simyacıların iki büyük düşü olan ölümsüzlüğü ve felsefe taşını bulduğu iddia edilir.
Bunun nedeni simyacıların kurşunu altına çevirmeye çalışmaları, evrenin dört elementten (toprak, hava, su ve ateş) oluştuğuna inanmaları ve zamanlarının büyük çoğunluğunu mucize ilaçlar, zehirler ve sihirli iksirler hazırlamaya harcamalarıdır.
Antoine-Laurent de Lavoisier (1743-1794), "Modern Kimyanın Babası" olarak kabul edilir.
İbn Sina, deneysel yöntemin öncüsü olarak kabul edilir. Kimya alanındaki çalışmaları, deneysel bilim ve tıp alanlarına önemli katkılarda bulunmuştur. İbn Sina'nın kimyada başlıca ilgi alanı, ilaçların hazırlanması ve bitkilerin kimyasal analiziydi. Ancak, aynı zamanda, deneysel kimya biliminin temellerini de atmıştır.
Simyacıların çalışmalarında keşfedilen kimyasallar:
Sülfürik Asit (H2SO4) (Zaç Yağı) Nitrik Asit (H2SO4) (Kezzap) Hidroklorik Asit (HCl) (Tuz Ruhu) Demir II Sülfat (FeSO4) (Kıbrıs Taşı - Zaç-ı Kıbrıs-Vitriyol)
Simya nedir? Değersiz maddeleri altına çevirme, bütün hastalıkları iyileştirme ve hayatı sonsuz biçimde uzatacak ölümsüzlük iksirini bulma uğraşlarına simya (alşimi) denir.
Simya hakkındaki diğer kaynakların çoğu, eski simyacılara olan ilginin yeniden canlandığı 16. ve 17. yüzyıllara aittir. Simya hakkındaki çoğu antik kaynak Demokritos'u ilk büyük simyacı, daha doğrusu simya faaliyetini ayrıntılı olarak belgeleyen ilk kişi olarak kabul eder.
Simya ile ilk olarak Mezopotamya, Antik Mısır, İran, Hindistan ve Çin'de uğraşılmıştır. Klasik Yunan döneminde Yunanistan'da, Roma İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyada, önemli İslam başkentlerinde ve daha sonra 19. yüzyıla kadar Avrupa'da simya ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.
Simyadan bağımsızlaşan kimyanın ilk önemli temsilcisi Başhoca İshak Efendi'dir. Onu, Kimyager Derviş Paşa ve Kırımlı Aziz Bey gibi kimyagerler izler.
Antoine-Laurent de Lavoisier (Telaffuz: [ɑ̃ˈtwan lɔˈʁɑ̃ də la.vwaˈzje]; 26 Ağustos 1743, Paris – 8 Mayıs 1794, Paris), Fransız kimyacı. Yaşamında iki devrim görmüş bir kişidir. Devrimlerden biri, yüzyıllar boyunca simya adı altında sürdürülen çalışmaların, bugünkü anlamda, kimya bilimine dönüşmesidir.
Robert Boyle (d. 25 Ocak 1627 - ö. 30 Aralık 1691), Anglo-İrlandalı doğa filozofu, kimyager, fizikçi, doğa tanrıbilimcisi ve kâşif. Modern anlamda ilk "element" tanımını yapmıştır. Gazın basıncıyla hacmi arasında bir bağlantı olduğunu açıklamıştır. Bu bağıntı "Boyle – Mariotte Yasası" olarak bilinir.
İbn Bînâ, kendisi gibi Türk asıllı Fârâbî (m. 870-950) doğrultu sunda filozof olmuş, (—zaten o da, Meşşâiler Okulu'na, mensuptur—) ve yine Türk asıllı bügin-filozof Bîrûnî (m. 973-1051) ile ilmî tar tışmalar yaparak, bilgin hüviyetini kazanmıştır.
Tıp, astronomi, felsefe alanında eserler vermiş olan İbni Sina “erken tıbbın babası”, “filozofların prensi” olarak bilinir.
İbn-i Sina gözle görülmeyen mikropların olduğunu ileri sürerek mikrop kavramını tıp literatürüne sokmuştur. Hacamat tedavisini ilk yapan hekim İbn-i Sina olarak belirtilmektedir. Ameliyatlarda hastayı ilk uyuşturan ilk hekim olmaktadır.
Kimyanın tarihi
Rus kimyager Dmitri Mendeleev - ilk modern periyodik tablonun yazarı Antoine Lavoisier (1743–94) "Modern Kimyanın Babası" olarak kabul edilir. Kimyanın temeli yanma fenomenine kadar dayanır. Ateş, bir maddeyi diğerine dönüştüren mistik bir güçtü ve bu nedenle insanoğlunun birincil ilgi alanıydı.
Lavoisier'in bilim dünyasında tanınması yanma olayına ilişkin yapmış olduğu çalışma ile gerçekleşmiştir. Bugün modern kimyanın sahip olduğu pek çok kural ve düzen Lavoisier tarafından geliştirilmiştir.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Antik Hint öğretilerine ait Sanskritçe kaynaklarda 5. element, Akaşa olarak isim bulur. Akaşa diğer dört elementi; Vayu (hava elementi), Tejas (ateş elementi), Apas (su elementi) ve Prithivi (toprak elementi); meydana getiren ana madde olan beşinci elementtir.
Simya, deneyimlere bağlıdır. Kimyada ise deneyim ve bilim beraber kullanılır. Simya, din, sihir, astroloji, ruh ve felsefeye dayanır. Kimya ise bilimsel teori ve deneylerin ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri