Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
•
Kelvin değeri yükseldikçe ışığın içindeki mavi renk de artar. Bu nedenle piyasada kolayca bulunabilen ve daha az mavi renk içeren 2700K/3000K renk sıcaklıkları yatak odalarınız için daha uygundur. Yatmadan hemen önce yüksek kelvin değerine sahip ışıklara maruz kalmayın.
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
Yapılan bir araştırmaya göre mavi ışığa maruz kalmak, uyku hormonu olan melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla azaltıyor. Floresan lambalar ve ışık yayan diyotlar (LED'ler) daha tasarruflu oldukları ve daha fazla aydınlatma sağladıkları için artık klasik elektrik ampullerine tercih ediliyor.
Bu nedenle yatak odanızda sarı, turuncu, kırmızı gibi en sıcak tonların kullanılmaması tavsiye edilir. Bu sıcak tonların tümü enerjiyi ve saldırganlığı temsil eder. Bu nedenle dikkat ederseniz kırmızı, turuncu ve sarı tonların hakim olduğu bir bekleme, dinlenme odası vb. alanlara rastlamazsınız.
İlgili 15 soru bulundu
Sakinleştirici Renkler
Yeşil ve mavi gibi soğuk renkler kişide sakinleştirici bir etki yaratabilir. Bilhassa lila, nane ve bebek mavisi gibi renkler daha çok rahatlatıcıdır. Bej, beyaz ve gri gibi nötr grubundaki renkler de sakinleştiricidir.
Renk sıcaklığını doğru seçin
Yatak odasında 2700K ya da 3000K renk sıcaklığına sahip ampuller kullanın. Bunlar daha çok sarı ışık ya da sıcak renk diye satılırlar. Dinlendirici bir etkiye sahiptirler ve yatak odaları için uygundur.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Mavi Işığın Zararları
Ekran ışığı olarak da bilinen bu ışığın göze ve vücuda zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Görünen mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçer ve retinaya ulaşır. Retina maruz kaldığı yüksek enerjili ışık nedeniyle negatif etkilenir. Sarı nokta ve göz kanseri hastalıklarına neden olur.
Mor, kırmızı, kahverengi, altın ve gri uykuyu engellediği için bu renklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca daha iyi bir uyku için sessiz, karanlık ve serin bir ortam yaratılması önerilir. Egzersiz yapmak, uyku ritüeli yapmak ve yatmadan önce büyük bir yemek, alkol veya kafeinden kaçınmak da uyku kalitenizi artırabilir.
Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
Yatak odasında kullanılmaması gereken renklerin başında kırmızı, mor, turuncu gibi enerji veren renkler gelmektedir. Zihni harekete geçiren bu renkler uykuyu olumsuz manada etkileyerek uyku kalitesinin düşmesinde etkili olabilir!
Sarı Her zaman uyku getiren bir renk olmasa da mutlu çağrışımları nedeniyle sarı bir yatak odasında uyanmak iyi hissettirebilir. Mavi ve yeşilde olduğu gibi, dikkatinizi uykunuzdan uzaklaştırmaması için daha açık tonları tercih edin.
Evin her alanında olduğu gibi bebek odalarında da sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmaların kullanılması önerilmektedir. Flicker, yani ışıktaki titreşimler, yetişkinlerin bile sağlığını tehdit etmektedir. Bu yüzden bebek odasında minimum titreşim yaratan veya hiç titreşmeyen bir ışık kaynağı seçmeye özen gösteriniz.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Yüksek güçteki ışıklar, bebeğinin uykuya dalmasına engel olur. Işık göz yormamalı, ortam loş ve sakin olmalı. Bebek odası ışığı ne renk olmalı, dersen sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmalar kullanman gerektiğini söyleyebiliriz.
Göz sağlığı için ofiste ve evde kullanılan aydınlatmaların büyük önem taşıdığını söyleyen Dünyagöz Ataköy Hastanesi'nden Op. Dr. Haluk Talu “Ofislerde kullanılan ışığın odanın her bölümüne homojen dağılması gerekiyor. Çalışma yüzeyinin parlaklığı, bakılan nesnenin parlaklığının en az üçte biri olmasına dikkat edilmeli.
Yeşil Işık; Cildi sakinleştirir ve hassasiyetini alır. Karma cilt tipleri için uygundur. Yeşil ışık melanositleri üreten hücreleri hedef alır. Fazla melanin üretimini engeller, melaniniz cildin yüzeyine doğru çıkmasını önler.
Mavi ışık teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı ise meyve ve sebzelerin ilk günkü tazeliğini korumasını sağlayan teknoloji oluyor. Bu teknoloji sayesinde ürünler fotosenteze devam ediyor. Bireylerin mavi ışık kullanılan buzdolabı seçmeleri durumunda, meyve ve sebzeler uzun süre taze kalıyor.
Kalınlaşmış cilde nüfuz ederek cilt hücrelerini güçlendirmeye destek olan kırmızı ışık, cilt kuruluğunun önlenmesi ve aknenin tahrip ettiği cilt dokularının onarımında rol oynuyor. Kırmızı ışığın insan sağlığındaki olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak, yatak odasında rahatça kullanılmasını öneriyoruz.”
Üzeri beyaz bir şeyle kaplıysa beyaz verir eğer içi gözüküyorsa sarı. Üzeri beyaz bir şeyle kaplıysa beyaz verir eğer içi gözüküyorsa sarı.
Renk sıcaklığının fiziksel ısı ile ilgili bulunmamaktadır. Güneşin parlak mavi ışıklarının etkili olduğu yaz zamanlarında gün ışığının renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak tanımlanır. Mum ışığının verdiği turuncu-sarı yada amber rengi ışığı da biz sıcak beyaz olarak adlandırıyoruz.
Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler. Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri