Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
Cep telefonları, bilgisayarlar ve televizyonlar mavi ışık yaymaktadırlar. Mavi ışık zindelik hissine yol açar ve uykunuzu kaçırır.
Kalınlaşmış cilde nüfuz ederek cilt hücrelerini güçlendirmeye destek olan kırmızı ışık, cilt kuruluğunun önlenmesi ve aknenin tahrip ettiği cilt dokularının onarımında rol oynuyor. Kırmızı ışığın insan sağlığındaki olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak, yatak odasında rahatça kullanılmasını öneriyoruz.”
Bu nedenle yatak odanızda sarı, turuncu, kırmızı gibi en sıcak tonların kullanılmaması tavsiye edilir. Bu sıcak tonların tümü enerjiyi ve saldırganlığı temsil eder. Bu nedenle dikkat ederseniz kırmızı, turuncu ve sarı tonların hakim olduğu bir bekleme, dinlenme odası vb. alanlara rastlamazsınız.
İlgili 20 soru bulundu
Daha fazla melotonin için… Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır.
Sakinleştirici Renkler
Yeşil ve mavi gibi soğuk renkler kişide sakinleştirici bir etki yaratabilir. Bilhassa lila, nane ve bebek mavisi gibi renkler daha çok rahatlatıcıdır. Bej, beyaz ve gri gibi nötr grubundaki renkler de sakinleştiricidir.
Özetle, yaşam ve dinlenme alanlarında sarı ışık, çalışma ortamlarında beyaz ışık tercih edilmelidir.
Uykuya etkileri üzerinde tartışılan mavi ışık aslında sağlık için gerekli. Ancak geceleri mavi ışığa maruz kalmak vücut saatini ciddi şekilde bozuyor. Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Burcu Örmeci, "Mavi ışığa maruz kalmış gelişme çağındaki çocuklarda bellek oldukça zayıf olur" diyerek önemli bilgiler verdi.
SARI IŞIĞIN KULLANIM ALANLARI NELERDİR? Sarı ışık gözlerimizi daha az yorduğu gerekçesiyle birçok özel kullanım alanına sahiptir. Gözlerimizi daha az yorması ve insanlar üzerinde dinlendirici bir etkiye sahip olması sebebiyle çoğu zaman uyku getirir, insanların uykuya geçiş sürecini hızlandırır.
İçecekler arasında kafein değeri en yüksek olan ve uykuyu en fazla kaçıran içecek kahvedir. Kahve, içerdiği kafein sayesinde uykuyu açmasıyla beraber, aşırı tüketilmesi durumunda başka sağlık sorunlarına da sebep olabilmektedir. Bu yüzden günlük kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Bebek odası ışığı ne renk olmalı, dersen sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmalar kullanman gerektiğini söyleyebiliriz. Işıktaki titreşimler biz yetişkinlerin bile sağlığını tehdit edebiliyor, bu nedenle hiç titreşmeyen ya da minimum titreşim yaratan ışık kaynakları tercih etmende fayda var.
Sarı Her zaman uyku getiren bir renk olmasa da mutlu çağrışımları nedeniyle sarı bir yatak odasında uyanmak iyi hissettirebilir. Mavi ve yeşilde olduğu gibi, dikkatinizi uykunuzdan uzaklaştırmaması için daha açık tonları tercih edin.
Mor, kırmızı, kahverengi, altın ve gri uykuyu engellediği için bu renklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca daha iyi bir uyku için sessiz, karanlık ve serin bir ortam yaratılması önerilir. Egzersiz yapmak, uyku ritüeli yapmak ve yatmadan önce büyük bir yemek, alkol veya kafeinden kaçınmak da uyku kalitenizi artırabilir.
Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
Gece boyunca mavi ışığa maruz kalmak, vücudun biyolojik saatini olumsuz etkileyerek uyku kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor. Gözü yoran ve melatonin hormonunu baskılayarak uyku kalitesini etkileyen mavi ışık, LED lambalarda, bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerden yoğun olarak yayılıyor.
Bir miktar mavi ışığa maruz kalmanın sağlık için gerekli olduğu iyi şekilde belgelenmiştir. Araştırmalar, yüksek enerjili görünür ışığın uyanıklığı artırdığını, hafızaya ve bilişsel işleve yardımcı olduğunu ve ruh halini iyileştirdiğini göstermiştir.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Yatak odalarımızda, huzurun ön planda olması gerektiğini düşünürsek turuncu, kırmızı ve sarı gibi renkleri yoğun olarak kullanmamalıyız: Turuncu tonları, yatak odalarında en az tercih edilen renkler arasındadır. Turuncu, eğlenceyi, neşeli ve enerji dolu zamanları simgeler.
Güneşin parlak mavi ışıklarının etkili olduğu yaz zamanlarında gün ışığının renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak tanımlanır. Mum ışığının verdiği turuncu-sarı yada amber rengi ışığı da biz sıcak beyaz olarak adlandırıyoruz. Yapay ışık kaynaklarında renk sıcaklığı genellikle 2500 ila 8500 kelvin derece aralığındadır.
Yatak Odasında Kullanılabilecek Renkler
Özellikle küçük boyutlu odalarda açık renkler kullanılarak daha ferah ve aydınlık bir görünüm elde edebilirsiniz. Mavi, turuncu, sarı ve pembe gibi açık tonlu boyalar insanların daha düzenli uykular uyumalarına katkı sağlamaktadır.
Siyah; genelde iç karartıcı bir renk olarak tabir edilir. Kötü anıları, korkuları, mutsuzluğu simgeler. Bu yüzden giyiminde sürekli siyah tercih eden insanlar, mutsuz insanlar olarak bilinir. Bunun yanı sıra siyah gücün göstergesi olarak da bilinir.
Huzur rengi olarak bilinen lila, pudra pembesi, bebek mavisi gibi renkler stresi azaltan bir etki gösterir. Özellikle yatak odası, banyo ve çocuk odası gibi alanlarda rahatlatıcı renkler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri