Hangi Lensle Uyunur? Korneamız sağlıklı kalabilmek için oksijene ihtiyaç duyar. Bu bağlamda lensler korneanızın üzerinde olacağından oksijen geçirgenliği en yüksek olan ince lensler tercih edilmelidir. Bu şekilde uyurken dahi kornea oksijenden mahrum kalmaz ve beraberinde sağlık sorunu yaratmaz.
✅ Her ne kadar lens firmaları, çok kaliteli, yüksek oksijen geçirgenliği olan aylık uyunabilen lensler piyasaya sürmüş olsa da hiç bir lensi 1 ay boyunca gözünüzde gece gündüz takılı kalmayın. Her gece lens çıkarılmalıdır. Uyunabilen lensler olsa bile en azından 3-5 günde bir mutlaka lenslerinizi çıkarınız.
Uyumadan önce lensinizi mutlaka çıkarın
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Son yıllarda daha yüksek oksijen geçirgenliğine sahip olan lensler üretilmiştir ve bu sorun bir ölçüde giderilmiştir. Ancak çalışmalar, gece kontakt lensle uyumanın gözde enfeksiyon (mikrop kapma) olasılığını en az 5-6 kat artırdığını göstermiştir. Bu nedenle gece lensle uyunmasını önermiyoruz.
Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar. Kontakt lens takılırken, çıkarılırken veya temizlenirken ellerin temiz olması önemlidir. Bu sayede bakteri ve virüs gibi zararlı organizmalar gözle temas etmezler.
İlgili 24 soru bulundu
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
ACUVUE® Marka Kontakt Lens ürünleri uzun süreli kullanım için (24 saatten uzun ve uyurken de) reçete edildiklerinde, Tablo 1'de de gösterildiği gibi, 7 gün/6 gece boyunca sürekli olarak kullanılabilir ve çıkartıldıklarında atılmalıdır.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre kontak lensleri çıkarmadan uyumak göz enfeksiyonu riskini 5-6 kat arttırmaktadır. Bu sebeple lens kullanan kişilerin uyumadan önce lensleri çıkarması gerekmektedir. Gözümüzde yer alan kornea sağlığı için hava alması gerekir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Lens Solüsyonu Yerine Normal Su Olur mu? Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir.
Kontakt lensi kimler kullanamaz ? Kronik enfeksiyonu olanlar ve ilaç kullanmak zorunda olanlar, gözünde tekrarlayan kornea tahrişi olanlar, göz kapağı bozukluğu olanlar, kuru göz hastaları, bazı göz tansiyonu operasyonu geçirenler ve el becerisi yeterli olmayan kişiler kontakt lens kullanamaz.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Uyku Lensi'nin temel amacı korneaya yeniden şekil vererek, göz kusurlarını ilerlemesini önlemektir. Böylece siz uyurken miyop ve astigmatınız düzeliyor ve sabah uyandığınızda gündelik hayatınıza lens ya da gözlük olmadan devam ediyorsunuz.
Gece uyurken takılan gece lensleri gözün saydam tabakasını (Kornea) yeniden şekillendirir. Böylece gece takılan lens sayesinde gündüz lens veya gözlük takmaya gerek kalkmaz. Lazer olamayan birinin gündüz lens veya gözlük takmadan net bir görüşe sahip olması oldukça konforludur.
Uyumadan önce kontakt lenslerinizi mutlaka çıkarınız.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Akıllı lensler, göz içindeki doğal merceğin çeşitli nedenlerle berraklığını yitirmesi ya da fonksiyonel çalışamaması durumunda kullanılmaktadır. En önemli kullanım alanı katarakt rahatsızlığıdır. Katarakt tedavisi berraklığını kaybetmiş göz lensinin kapsülünden çıkarılarak yerine suni lens takılması prensibine dayanır.
Kontakt lensle banyo yapmak çok tehlikelidir. https://www.drahmetakman.com/ Prof. Dr. Ahmet Akman - Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Glokom, Katarakt, Tıbbi Retina #lenskullanımı #kontaktlens Kontakt Lensle Banyo Yapılır Mı Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli.
Bizde buna bakarak 8.3,8.4,8.6, 8.8, 9.0 gibi; lens B.C. değerlendirmesi yaparız. Otorefraktometrenizdeki bu ölçümünüzün 8.8 olduğunu biliyorsanız ; 8.6 B.C. li lens gözünüze uygun değildir.
ACUVUE OASYS with HYDRACLEAR PLUS lensleri günlük olarak takıp çıkartın. İki haftalık değişim süresi önerilmektedir, detaylı bilgi için doktorunuza danışınız. Alternatif olarak lenslerinizi isterseniz göz doktorunuzun önerileri doğrultusunda yedi gün/altı gece boyunca çıkarmadan takabilirsiniz.
Acuvue OASYS lensler, su temasından etkilenme riski taşıdığı için, lenslerin gözlerdeyken duş alınması önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri