Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Araştırmalar bulgurun rengi ne kadar sarıysa, ne kadar parlaksa, işlenme oranının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun sonucunda bulgurun en önemli bileşenlerinden biri olan lif oranı, besin değeri ve lezzeti düşüyor.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
İlk olarak Siyez buğdayı ve dolayısıyla Siyez bulguru, çok daha dayanıklıdır. Bu buğday çeşidinde, çeşitli bitkilerde meydana gelen hastalıklar görülmez. Siyez buğdayı, diğer buğdaylara göre vitamin oranı son derece yüksek olan bir buğday çeşididir. Bunun yanında, Siyez buğdayının glisemik indeksi düşüktür.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
İlgili 18 soru bulundu
Glüten hassasiyeti olan kişilerin bulguru tamamen kesmesi gerekiyor. Bu husus kitapta özellikle belirtilmiştir. Kitapta “Bulgurun 2-3 kaşık tüketilmesi tavsiye ediliyor. Tabaklar dolusu bulgur pilavı yiyenler kilo veremiyor” denilmektedir.
Esmer bulgur işlenmemiş buğdaydan elde edildiği için daha yumuşaktır ve hızlı pişer. Sarı bulgurda oldukça sağlıklıdır fakat esmer bulgurun faydaları sarı bulgurdan daha fazladır. Esmer bulgur sarı bulgurdan daha hızlı sindirilir. Esmer bulgur içerdiği lif sayesinde tokluk hissi süresini uzatmaktadır.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi. Nasıl Üretiyoruz?
Ekonomi Haberleri. Kazılarda 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun bulunduğu iddiasına Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nden yalanlama geldi. TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Bir tohumun 7 bin canlı kalması imkansız.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Organik tarım koşullarında ürettiğimiz organik pilavlık bulgur, zehirsiz ve pestisitsiz olan genetiği ve besin değerleri korunmuş atalık tohum buğdaylarından taş değirmende geleneksel olarak kırılmıştır. İçeriğinde yüksek miktarda lif oranı barınmaktadır.
Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin. Bulgur sizi 4 saat tok tutarken, pirinç 1-2 saat tok tutabilir seviyede. Bulgur pirince göre daha sağlıklı.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
İşlenmemiş buğday gibi görünen bakliyat, lezzetli tadıyla damaklara hitap eder. Siyez bulgurunun bilinen temel özellikleri arasında hücre yapısını koruması gelir. Bu özelliği sayesinde kanseri önlemeye yardımcı olur. İçeriğinde birçok vitamin barındıran bulgur ayrıca yüksek protein oranıyla da dikkat çeker.
Siyez bulguru Türkiye'de ve aynı zamanda dünyada Fransa, Fas ve Yugoslavya'da yetişen bir bulgur türüne verilen isimdir. Ayrıca tarihine bakıldığında ilk evcilleştirilen buğday türü olduğu düşünülüyor. Tiriticum Monococcum'dan elde edilen siyez bulguruna halk arasında "kaplıca” veya "kabulca” da denilmektedir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Siyez bulgurlu pilav tariflerinde bulgurun bol ılık suyla yıkanıp süzülerek kullanılması öneriliyor.
Folik asit bakımından zengin bir besin olan siyez ekmeği bu özelliği nedeniyle özellikle çocuklar, hamileler ve emziren annelere tavsiye edilmektedir.
Karabuğday, bolca magnezyum bulundurduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor, bu sayede diyabet hastalarına da destek oluyor. Lifli yapısı sayesinde sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıkla işlemesini sağlıyor, özellikle bağırsak sağlığını korumada oldukça önemli görevler üstleniyor.
YÜZDE 100 TAM BUĞDAY UNLU EKMEK
Tam buğday unlu ekmekleri satın alırken yüzde 100 tam buğday unundan yapılmış olmasına özen gösterin. Daha sağlıklı olduğu algısını yaratmak için ''tam buğday'' olarak etiketlenen ekmekler, önemli miktarlarda rafine un içerebilirler.
Çok yağlı olmadan bol yeşillik ve limon ile porsiyonuna dikkat ederek kısırlık bulgur yenmesi de diyette herhangi bir problem yaşatmaz. Bulgur pilavları arasında diyete uygun olan bir çeşidi de sebzeli bulgur pilavıdır. Sebzelerin hafiften pişirilmesi ile Bulgur da haşlanarak diyete uygun bir yemek yapılması mümkündür.
Diyet liflerini içeren esmer bulgur, metabolizmayı hızlandırır. Bağırsakları rahatlatan esmer bulgur, bağırsak hastalıklarını önler. Glisemik indeksi düşük bir besin olduğundan dolayı, kan şekerini dengeler. Kan şekerini dengeleyen esmer bulgur, uzun süre tokluk sağlar.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri