TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Prof. Dr. Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Deniz tuzu sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 minerali doğal halde bulundurur. Bu maddeler tuza lezzetini ve rengini verir. Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
İlgili 23 soru bulundu
Gerçek Kaya Tuzu Nasıl Anlaşılır? Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Her şeyin olduğu gibi iyotlu tuzun da fazla tüketilmesi zararlıdır. Tuz iyotlu mu olmalı diye merak ediyorsanız tiroid sorununuz yoksa iyotlu tuz kullanabilirsiniz. Özellikle tiroid sorunu olanlar iyotlu tuz kullanırken dikkatli olmalı ve önce bir uzmana danışılmalıdır.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Son yıllarda adı sıklıkla duyulan ve sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzu da sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı değil. Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Kristal kaya tuzunun oluştuğu bilinen ve en iyi kristal kaya tuzu çıkarılan yer ise Himalaya Dağları'dır. Doğal mineralli rafine edilmemiş kristal kaya tuzu, çoğunlukla sağlık alanında, güzellik sektöründe ve mutfakta kullanılır.
Araştırmamız sonunda Çankırı kaya tuzunun en sağlıklı, en temiz tuz olduğunu gördük. Bu tuz, bembeyaz kristal gibi. Sodyum klorürü yüksek seviyede. Ağır metaller ve demir normal oranda, yani ne eksik ne de fazla.
Kaya tuzu kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır başta olmak üzere 84 element içerir. Bunların içinde doğal iyot da vardır.
İyotun olmaması da, kansere yakalanma nedenlerinden biri. TEHLİKELİ OLAN SOFRA TUZU! KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
Ailede tiroid hastası varsa, yemekler tuzsuz pişmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalı. Çünkü guatr ve tiroid hastalarının iyotsuz, sağlıklı kişilerin ise iyotlu tuz tüketmesi önemli.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Arıcı, “Tuz sodyum klorürdür fazla sodyum vücut için zararlıdır. Tuzla birlikte aldığımız fazla sodyum bizim damar sağlığımız başta olmak üzere kalp, beyin, böbrek sağlığımızı olumsuz etkiler. İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir.
İyotlu tuz, hormonlar için önemlidir ve tuz alımını tamamen keserseniz iyottan mahrum kalabilirsiniz. Sonuç olarak sorunlu ve kuru bir cilt, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, kilo problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Düşük sodyum diyetinin, özellikle kalp sorunları olan kişiler için birçok faydası olduğu belirtilmiştir.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bunun bir kısmı kaya tuzu, bir kısmı ise sofra tuzundan alınabilir.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Kaya tuzunda da sodyum klorür miktarı yüzde 97.35 gibi yüksek bir oranda. Kısacası sofra tuzundan daha sağlıklı değil. Hatta içinde zararlı başka elementler ve radyoaktif olduğunu bildiğimiz maddeler bile var."
Pembe tuz Himalaya tuzu olarak da biliniyor, Pakistan'da Himalayalar yakınlarındaki bir tuz madeninden çıkarılıyor. Bildiğimiz beyaz masa tuzu gibi pembe tuz da esas olarak sodyum klorürden oluşuyor. Pembe rengini ise içindeki ek bir mineralden, demirden alıyor.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri