Zamanaşımı ilk itirazlardan olmadığı için cevap süresinden sonra da ileri sürülebilir.
HMK 141. Maddesine göre savunmanın genişletilmesi yasağı ikinci cevap dilekçesi verilme süresi dolması ile başlayacağından zamanaşımına itiraz ikinci cevap dilekçesinin verilme zamanına kadar yapılabilecektir. Yargılamanın her aşamasında davacının muvafakati ile davalı zamanaşımı itirazında bulunabilecektir.
Taraflarca yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Bunun yanında, taraflar ileri sürmese dahi hakim re'sen inceleme yaparak hak düşürücü sürenin aşılıp aşılmadığını tespit edebilir. Hak düşürücü sürenin durması veya kesilmesi mümkün değildir.
“Zamanaşımı” ile “hak düşürücü süre” arasında çok önemli farklar vardır. 1) Zamanaşımı bir “defi hakkı” vermesine karşılık, hak düşürücü süreler “itiraz” niteliğindedir. Defi, borçluya tanınmış bir hak olduğu için, her hak gibi, defi hakkının kullanılmasından vazgeçilebilir.
Zaman aşımı hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşmasıdır. Bir diğer deyişle bir hak hukuk kuralında öngörülen sürede kullanılmadığında hukuk düzeninde bir takım sonuçlar doğmaktadır. Zaman aşımı, hak düşürücü süre bu sürelerdendir.
İlgili 29 soru bulundu
Örneğin, 1 yıl 6 ay tutuklu kaldıktan sonra 6 yıl hapis cezasına mahkum edilen hükümlünün, 6 yıllık hapis cezasından 1 yıl 6 aylık tutukluluk süresi düşüldükten sonra kalan cezası 4 yıl 6 ay olacaktır. Bu durumda ceza miktarı 5 yılın altına indiğinden ceza zamanaşımı süresi 10 yıl olacaktır.
Yeni suç işlenmesi: Kesinleşen cezası bulunan kişi eğer bu cezanın zamanaşımı süresi içinde başka bir suç işlerse, önceden işlediği suçun ceza zamanaşımı kesilir. Ancak TCK 71/2 nedeniyle zamanaşımının kesilmesi için yeni işlenen suçun kasten işlenmesi ve cezasının üst sınırının 2 yıldan fazla olması gereklidir.
Türk Ceza Kanunu'nun 66. Maddesine göre en hafif suçlarda olağan zaman aşımı sekiz yıl olup aynı suçlara ilişkin olan uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesi ile kamu davasının yani ceza davasının düşmesine karar verilir.
Defi hakkı, borçlunun, borçlanmış olduğu bir edimi, bir karşı hak ileri sürerek yerine getirmekten kaçınma hakkıdır. Bu hak, sahibi tarafından mahkeme dışındaki taleplerde, edimi yerine getirmemekle, aleyhine dava açılması halinde ise bunu mahkemede savunma olarak ileri sürerek kullanılır.
Hak düşürücü süreler, ilişkin oldukları hakları ortadan kal dıran sürelerdir. Halbuki, zamanaşımı sürelerinin geçmesile bun ların ilişkin oldukları hak ortadan kalkmamaktadır.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.
Madde 146 - Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Zamanaşımı ilk itirazlardan olmadığı için cevap süresinden sonra da ileri sürülebilir.
İİK'nun 168/5. maddesi hükmü gereği borçlunun, alacağın zamanaşımına uğradığını, ödeme emri tebliği üzerine beş gün içinde icra mahkemesine bildirmesi gerekir.
Yol, ikramiye, izin ücreti, fazla çalışma ücretleri için işçi alacaklarında zamanaşımı 5 yıldır. İhbar ve kıdem tazminatı, iş kazasından kaynaklı ortaya çıkan borcun yani, sözleşmeden dolayı ortaya çıkan borcun ödenmemesi durumunda doğan tazminat için de zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Zamanaşımı aslında borcu sona erdiren bir sebep değildir. Zamanaşımı sadece alacaklının dava ve icra yoluyla talep etme hakkını ortadan kaldırır (Tutumlu, 1991:7; Eren, 2001: 1269; Tandoğan, 1987: 612).
Sözlü yargılama usulünün uygulandığı dönemde zamanaşımı def'i ilk oturuma kadar ve en geç ilk oturumda yapılabilirdi. Ancak 6100 SK'nun yürürlükte olduğu dönemde, zamanaşımı def'i cevap süresi içinde ileri sürülmelidir.
Zamanaşımı def'i ilk itiraz değildir fakat savunma genişletme yasağı kapsamında değerlendirilerek ileri sürülmesi zorunludur.
Aynı şekilde zamanaşımına uğramış bir dosyanın tekrar açılması mümkün değildir. Ancak dosyada bir yıl haciz uygulanmaması sebebiyle dosya “takipsizlik” sebebiyle kapanmışsa alacaklı yenileme harcı ve masraflarını ödeyerek kapanan dosyayı tekrar açabilir.
Zaman aşımı hukuki olarak bazı konuları ve bazı suçları kapsamamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre soykırım suçları zaman aşımına uğratılmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre insanlığa karşı işlenen suçlar da zaman aşımına uğramayan suçlardandır.
Zamanaşımına Uğramayan Cezalar
Bu düzenleme 66/7 düzenlemesinin aynıdır. Bu düzenlemeye göre, “Bu Kanunun ikinci kitabının dördüncü kısmında yazılı yurt dışında işlenmiş suçlar dolayısıyla verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet veya on yıldan fazla hapis cezalarında zamanaşımı uygulanmaz.”
Vergi Usul Kanunu'nda tarh zamanaşımı süresini durduran iki durum düzenlenmiştir. Buna göre zamanaşımını durduran nedenler; Matrah takdiri için Takdir Komisyonuna başvurulması, Mücbir sebep nedeniyle sürelerin işlememesidir.
Ceza davası açıldığında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilirse dosya kapanır. KYOK kararı alınabilmesi için delillerin yeterli suç şüphesi oluşturmaması ya da kovuşturmanın mümkün olmaması gerekir. Bu koşullar sağlandığında dosya kapanır.
Kamu davasının açılmasında takdir yetkisi Cumhuriyet Savcısına aittir. Savcı tarafından iddianame düzenlendikten sonra bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve mahkemenin kabulünden sonra 15 günün geçmesiyle birlikte kamu davası açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri