Anavatanı Güney Amerika'nın kuzeybatı bölgesi ve Orta Amerika olan tatlı patates en çok Çin'de yetiştirilir. Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Tatlı patates, anavatanı Amerika kıtasının tropik bölgeleri olmasına rağmen, subtropik iklim kuşağında tek yıllık bir sıcak mevsim bitkisi olarak yaşayabiliyor.
Sıcak iklimlerde daha kolay yetişme imkanı bulan bir bitki olduğundan tatlı patates ekimi için toprağın ılık olduğu, güneşli zamanları tercih etmelisiniz. İlkbaharda ekimini yapabileceğiniz tatlı patateslerin hasadını da sonbahar aylarında yapabilirsiniz örneğin, aklınızda bulunsun.
Tatlı patates yumrularının normal olarak yetişebilmesi için gevşek ve havalanabilir toprak ister.
İlgili 32 soru bulundu
İthal bir sebze olduğu için fiyatı yüksek olan tatlı patatesin yerli üretimi oldukça azdır. Tatlı patatesin ortalama yetişme süresi dört aydır ve bir dekar alan için ortalama 3 bin adet tatlı patates tohumu ekilir.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır.
Türkiye'de üretimi az olan tatlı patatesin, kırmızı, mor ve beyaz renkleri bulunuyor. Datça'da Hüseyin Harıpçı adlı üreticinin patates hasadına katılan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak; " Tatlı Patates, Muğla'da dört çeşit olarak yetiştiriliyor.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir.
Bu yıl 10 dönüm ekerek sektöre giren kadın girişimciler, hasadı başlayan mor patatesten 15-20 ton ürün bekliyor. Mor patates, mayıs ayının sonlarında toprakla buluşurken ekim ayında hasadı yapılıyor. Kilogram fiyatı 60 liraya satılan mor patates piyasada 'mor mücevher' olarak adlandırılıyor.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
FAO 2019 yılı verilerine göre dünyada 17,3 milyon hektar alanda 370 milyon ton patates üretilmiştir. Dünya patates ekim alanlarının %28,3'ü Çin'de, %12,5'i Hindistan'da, %7,5'i de Ukrayna'da bulunmakta olup, bu üç ülke dünya patates üretiminin %48,4'ünü oluşturmaktadır.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
TÜRKİYE'DE PATATES
Patates üretimi 2021 yılında 73 ilde yaklaşık 139 bin ha alanda 5,1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yeterlilik derecesi %106,5 ve kişi başına tüketim 51,3 kg'dır (TÜİK 2020/2021 pazarlama yılı). Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir.
1) Kırmızı Tatlı Patates
Peru patates çeşitleri ile gıda alanında meşhur olan bir ülkedir. Bu patates çeşitlerinden biri de tatlı patates olarak bilinen kırmızı patatestir. Kırmızı patates, sarı patates kabuğundan bir nebze daha kalın kabuğa sahiptir.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Bu nedenle patates yumruları nemli bir toprağa dikilmeli ve dikimden hemen sonra da ağır sulama yapılmamalıdır. Toprak hazırlığı, toprağın yapısına ve üretim mevsimine bağımlılık gösterir.
Patatesleri ekmeden önce çimlendirme işlemi yapmanız gerekir. Çimlendiğinde çok daha kısa sürede toprakla bütünleşir ve büyüme imkanı bulur. Çimlendirme işlemi için patatesin üç farklı yerine kürdan batırın. Yaklaşık 1 cm derinliğe batırmak yeterli olur.
İdeal toprak pH'ı 6,5-7,5 arasıdır. Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler.
Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri