Nitrik gazların en tehlikelileri olarak bilinen, nitrojendioksit (NO2) ve dinitrojentetraoksid (N2O4) gazları havadan daha ağırdır. Nitrik gazlar kan zehirlenmelerine yol açabildiği gibi asit tesirleri ise solunum organlarını tahriş edebilmektedirler.
Fosgen gazı; Birinci Dünya Savaşı esnasında gaz zehirlenmesinden ölenlerin %80'ini oluşturacak kadar tehlikeli bir gazdır.
Yanıcı gazlara, metan ( ), karbonmonoksit (CO) ve hidrojen ( )örnek verilebilirken ; boğucu gazlara karbondioksit ( ), nitrojen ( ) ve metan ( ) örnek verilebilir. Zehirli gazlar ise karbonmonoksit (CO), azotun(N) tüm oksitleri, hidrojensülfür ( ), kükürtdioksit( ) vb. gazlardan oluşmaktadır. bağlıdır.
a-Boğucu Gazlar
Herhangi bir zehirli etkisi olmasa bile bulunulan ortama karışan diğer gazlar havanın oksijen oranını düşürerek oksijensiz kalmaya, boğulmaya neden olabilir. Bunlara boğucu gazlar denir. (Azot, helyum, argon, karbondioksit boğucu gazlara örnek verilebilir.)
Gazlar; yanıcı gazlar, oksitler ve inert gazlar olarak 3 gruba ayrılırlar.
İlgili 29 soru bulundu
Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT(tetra hidro teofen) ve / veya TBM (tersiyer bütil merkaptan) kullanılır.
G grubunda tabun,sarin,soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Bunlar en toksik kimyasal savaş ajanlarıdır. Gaz ya da sıvı halde bulunabilirler. Gaz halinde ise havada buharlaşarak solunum yolu ile, sıvı halde ise temasla veya elbiselerden geçerek deride bir tahribat yapmadan vücuda girer.
Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır.
Kömür madenlerinde patlayıcı (CO,CH4,H2), zehirli (H2S,CO,SO2) ve boğucu (CO2,O2,N2) gazlar bulunmaktadır (Durşen ve Yasun, 2012). Genellikle kömür ocaklarında patlamaların ana kaynağı, metan gazı olarak gösterilmektedir (Ünver ve Akbal, 2010; Bayraktar, 2012).
Parlamayan gazlar: Hava etkisiyle ve saf oksijen atmosferinde yanmayan gazlardır. Örnek olarak hava (hacimce yaklaşık olarak %21 O2 + %79 N2 içerir), saf azot gazı (N2), asal gazlar (He, Ne, Xe, Kr, Ar, Rn), karbon dioksit (CO2) ve kükürt dioksit (SO2) gibi gazlar (Birchall 1961).
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Egzoz gazı analiz cihazı
Bu gaz bileşenleri karbonmonoksit (CO), karbondioksit (CO2), oksijen (O2) ve hidrokarbonlardır (HC). Hidrokarbonların içeriği, yakın kızıl ötesi emme teknikleri ile ölçülen n-hegzan (C6H14) konsantrasyonu olarak tanımlanır.
LPG yanması sonucunda ortaya çıkan karbonmonoksit gazı zehirlidir. Solunduğunda ise ölümlere yol açabilir. Bu gazın bir diğer özelliği boğucu olmasıdır. Bulunduğu ortamda serbest hale geçmesiyle havanın o ortamdan uzaklaşmasına sebebiyet verir.
Karbonmonoksit gazı, renksiz, kokusuz, tatsız ve non-irritan bir gazdır. Karbonmonoksit zehirlenmesi, kan dolaşımınızda karbonmonoksit oluştuğunda meydana gelir. Havada çok fazla karbonmonoksit mevcut olduğunda, vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni karbonmonoksit ile değiştirir.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, inert, parlayıcı olmayan, yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Tüpler, 45 °C 'nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir. Helyum zehirli değildir; fakat yüksek konsantrasyonlarda boğucu gaz olarak davranır.
SİGARA DUMANINDAKİ MADDELER ? Sigara dumanı hem parçacık hem de gaz olmak üzere iki fazdan oluşur. Gaz fazında 500 uçucu madde yer alır ve dumanın %95'lik kısmını gaz fazı oluşturur.
ÖRNEK : ALEV, hafif kırmızısımsı bir renk ise, yangın henüz başlangıç safhasında olup yaklaşık ısı 500 °C derecedir. ALEV, beyaz – kırmızı, bir renk görünümünde ise, çok az kırmızı, daha çok beyaza dönük bir renk ise, yangının ısısı yaklaşık 1.500 °C derecedir.
Çoğu alev için alev, çoğu sıcak gazların bir karışımıdır. Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir.
"di-etil di klorür"ün kükürt ile birleşiminden oluşan kimyasal yapısında, kimyasal bağlarının oynak olması sebebi ile vücuda temasında deri yanması, solunumu ile kaslarda şiddetli kasılma sonucu bel kemiğinin kırılması, sinir sisteminin çökmesi, vücudun dış ve iç yüzeylerinin erimesi gözlenir.
Hidrojen siyanür (HCN): Karbonlu ve birçok azotlu madde yüksek sıcaklıklarda yanmasıyla bu asit oluşur. Hidrojen siyanür boğucu bir gazdır. Yangınlarda solunması durumunda mide bulantısı, baş dönmesi ortaya çıkar; soluk almada zorluk ve boğulma belirtileri başlar; yüzde morarma; en sonunda; komayla ölüm görülür.
Toksik gaz; solunduğunda, yutulduğunda veya deri yoluyla absorbe edildiğinde, ölüme kadar neden olabilecek geniş etki mekanizmasına sahip gazlara denilir. Bu gazlar renksiz ve kokusuz olabileceği gibi (örneğin CO), çok ağır kokuya sahip de olabilir (örneğin H2S).
LPG, bütan ve propan gazlarına ve bunların belirli oranlarındaki karışımlarına verilen genel isim olup Türkiye'deki ev tüplerinde kullanılan LPG %70 bütan, %30 propandan oluşmaktadır.
Helyum, renksiz, kokusuz, havadan çok hafif( hidrojenden sonra bilinen en hafif madde) , yanıcı olmayan aksine inert özelliğe sahip, havadaki oksijenin azaldığı durumda boğucu olabilecek bir gazdır. Balon gazı olarak da bilinir.
Ancak çıkardığımız gazın önemli bir kısmı bağırsaklarımızdaki bakterilerin gerçekleştirdikleri kimyasal faaliyetlerin bir yan ürünü olarak üretilir. Tipik bir yellenme sırasında insanlar %59 azot, %21 hidrojen, %9 karbondioksit, %7 metan ve %4 oksijen dışarı çıkarırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri