Muhammed'in fiili sünnetlerini referans alan Sünnilik mezhebini benimsemiş olan kişilere Sünni denir. Bazı kaynaklarda Ehl-i Sünnet olarak geçen Sünniler, kelam, fıkıh ve hadis gibi ilimlerde önce Kuran'ı Kerim'e, sonra Hz. Muhammed'i sünnetine başvurur.
Her bir sahabe, evliya, asfiya, sıddıkin, muhakkikin, mücedditler, müctehidler, kutuplar ve dahi alimler bu ağacın birer meyvesidir.
Sahabe Hz. Peygamber zamanında yaşayan, omu gören ve konuşan, arkadaşlık eden Müslümanlara denir. Sahabe kelimesi ashap kelimesi ile ilişkili bir kelimedir.
Salât ve selam kelimelerinden oluşan “salât-u selam” terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir.
Seyyid (Arapça: سيد), İslam peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır. Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Ehl-i beyt (Arapça: أهل البيت), "ev halkı" anlamına gelen ve İslam peygamberi Muhammed'in ev ahalisini tanımlamak için kullanılan İslami terim.
“Ev halkı” anlamına gelen Ehl-i beyt (ehlü'l-beyt) terkibi ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır.
Hazreti Peygamberi gözleri ile görmüş, söylediklerine şahit olmuş, yaşayışından örnekler almış, Kuranın nazil oluşuna şahit olmuş, Peygamber efendimizle birlikte savaşlara, seferlere katılmış nadide insanlardan biri Hz. Safvan bin Muattal.
Hatem'ül Enbiya tamlaması son peygamber, nebilerin sonuncusu manasına gelir. Hatem-ül Enbiya Kimler İçin Kullanılır? Hatem-ül Enbiya sadece peygamber efendimiz Hz. Muhammed için kullanılır.
Dini bir terim olarak peygamber, Allah'ın kulları arasından seçtiği ve vahiy gönderdiği kişidir.
Yoldaş, yol arkadaşı.
Peygamber efendinizim kabri Medine'de, Mescid-i Nebevi'nin içinde bulunmaktadır. Bu mescidin içerisinde peygamber efendimizin dışında Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in de kabirleri bulunur.
Peygamber'i müslüman olarak göremeyen kimselere verilen ad.
smet sıfatı, peygamberlerin, Allah tarafından, kötülük yapma, günah işleme ve yalan söyleme hususunda korunduğunu ifade eder. Bu sıfat, peygamberler için zaruri ve gerekli bir şeydir. Eğer peygamberler günah işleselerdi, Allah onlara uymayı emretmezdi. Çünkü Allah kullarına günah işlemeyi emretmez.
Hiçbir fiili, hiçbir sözü, hiçbir hareketi Allahü teâlânın rızası dışında değildi. Öyle bir ahlâk ki, her şeyi Allahü teâlânın rızasına uygun. Onun için Peygamber efendimize benzemek, doğrudan doğruya Cenab-ı Hakk'ın sevgili kulu olmak demektir.
Sevgili Peygamberimiz'in (s) bir çok konu hakkında ashabıyla istişare ettikten sonra çıkan sonuca göre hareket etmesi ve ashabının uyarısı üzerine bazen kendi görüşünden vazgeçip, makul olan öneriyi kabul etmesi, kendisinin örnek alınmasını istediğini gösterir.
Peygamberler kendi varlığıyla Allah'ın varlığını kanıtlamıştır. EVLİYA Evliyalar Peygamberlerin varlığını dolayısıyla Allah'ın varlığını kanıtlar. Enbiya velinin çoğuludur. Veli, Allah'ın çok sevdiği dostu demektir.
Hatemü'n Nebiyyin, Hz. Muhammed peygamberlerin sonuncusu demektir. Ve islam dininde imanın ayrılmaz parçası olarak bilinmektedir. Okullarda Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi tanımı olarak verilen Hatemü'n Nebiyyin, son peygamber olduğu ve peygamberliğin sona erdiğini ifade etmektedir.
Hâtem-i evliya, âhir son zamanda gelecek velilerin sonuncusu demektir. Nitekim Hakîm-i Tirmizî -kuddise sırruh- Hazretleri şöyle buyurmuşlardır: "Âhir zamanda Mehdi yokken, henüz yaklaştırılıp seçilmemişken; aradaki boşlukta, Hâtem'ül-velâye'den başka adâleti (hakkâniyeti) ayakta tutacak kimse olmaz.
Sual: Rüyada Peygamberimizi gören muhakkak Onu mu görmüş olur? Rüyada Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselamı hakiki şekliyle gören, muhakkak Onu görmüş olur. Çünkü şeytan Onun şekline giremez. Fakat şeytan başka şekle girip görünebilir.
-Peygamberimiz eşlerine vurmamıştır.
İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir. İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir. Ömer 40. Müslümandır.
Peygamber'in hane halkı” anlamına gelen Ehl-i Beyt terkibi, İslam literatüründe kavram ve fonksiyon olarak son de- rece önemli bir yere sahip olmuştur. Buna bağlı olarak söz konusu kavram, Şiî ve Sünnî fırkalar arasında ihtilaf meselesi hâline gelmiştir.
Şiî alimlerine göre Ehl-i Beyt'in kapsamına Hz. Muhammed, Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin; ayrıca imam kabul edilen diğer dokuz imam girmektedir.
Osmanlı döneminde müderrislerin öğrencilere ödev olarak verdikleri güzel yaz örneklerine meşk denir. Meşk etmek ise el yeteneğini geliştirmek için alıştırma yapmak anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri