"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Enstitümüz tarafından daha önceki yıllarda kurağa mukavemeti iyi olan kışlık tabiatta Dağdaş-94 ve Karahan-99 çeşitleri tescil ettirilmiştir. Dağdaş - 94 çeşidinin verimi 200-500 kg/da olup, bulgur ve paçal yapımına oldukça uygun bir çeşittir.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
SOĞUĞA DAYANIKLI , YATMA PROBLEMİ YOK, YÜKSEK PROTEİN, VERİM İSTEYENLER İÇİN OVİDİO MAKARNALIK BUĞDAY SERTİFİKALI TOHUMLARIMIZ SATIŞA SUNULMUŞTUR. BÜTÜN ÇİFTÇİLERİMİZ AVS TARIM ÜRÜNLERİ A.Ş 'YE BEKLERİZ.
Kısaca 10 dönümden genel olarak 3 ton ve 100 dekardan ise 30 ton civarı buğday alınır. Sulama yapılması ve hava koşullarının iyi olması ve kaliteli tohum ve gübreleme ile bir dönümden 750 kiloya kadar buğday alınabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Soğuk ve serin havayı seven bir çeşittir. Bu özellikleri nedeniyle, güneyin kışları ılık geçen ve yüksek sıcaklıları erken gelen yerleri hariç, ülkemizin buğday tarımı yapılan birçok yerinde, taban ve sulanan alanlarının tamamında yetişir.
Hüseyin Bey çeşidi çiftçi tarafından 6 kez sulanmıştır. Ekim yapılan araziye ekim öncesinde yanmış çiftlik gübresi uygulanmıştır. Çeşidin mantarı hastalıklara dayanıklı olduğu gözlemlenmiştir. Çeşit kırmızı sert daneli, kılçıksız ekmeklik özelliktedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünün yapmış olduğu resmi verim denemelerinde ALBAYRAK özellikle kıraç arazi şartlarında yüksek verime sahip olmuştur. Dekara atılacak tohumluk miktarı mibzer ile ekimde 22-25 kg/da önerilir.
Kışlık gelişme tabiatlı ve soğuklara dayanıklı olması ve diğer tarımsal özelliklerinden dolayı geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir.
Buğday tohumunun ekilme aralığı ekim ve kasım aylarında olmaktadır.
Buğday genellikle sulama yapılmadan yetiştiriliyor. Çok kurak zamanlarda buğdayın çiçeklenme veya süt olum dönemlerinde uygun yöntemle sulama yapılabiliyor. Buğdaylar, en fazla sapa kalkma ve süt olum dönemlerinde suya ihtiyaç duyuyor.
ekimi derinliği 4-6 cm. arasında olmalıdır. - Erken Ekim Zamanı 15 EKİM – 15 KASIM arası - Normal Ekim Zamanı 15 KASIM – 15 ARALIK arası - Geç Ekim Zamanı 15 ARALIK – 15 OCAK arası En yüksek verim normal ekim zamanında ekilen buğdaylardan alınmıştır.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.
Suyun bol olduğu ve kurak geçen mevsimlerde ise sapa kalkma, başaklanma ve süt olumunda olmak üzere 3 defa sulanmalıdır. Eğer buğday ekim mevsiminde çıkış için toprakta yeterli nem yoksa ve mevsim itibariyle kurak geçiyorsa ekimde de sulama yapılmalıdır.
Fertil sapların ortalama başakta tane sayıları 19.54-36.02 adet arasında değişmektedir. En fazla başakta tane sayısı ana sapta sayılmış, bunu 27.01 adet ile 1. kardeş izlemiştir. En az başakta tane sayısı ise, 3. kardeşten elde edilmiştir.
''Bu yıl kar yağışının çok olması ve karın toprak yüzeyinde uzun süre kalmasından dolayı buğdayda kar küfü oluşmuştur. Bu durum, buğday verimini olumsuz yönde etkileyecektir.
Yozgat'ın Yerköy ilçesi Kumluca köyünde kendisine ait 50 dönümlük kıraç tarlada su ve gübre kullanmadan domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak, kavun ve karpuz gibi ürünler yetiştiren Halil Salmanlı isimli çiftçinin başarısı görenleri hayrete düşürüyor. 810 santimetre yarıkların oluştuğu toprakta ürünlerini bir ...
Buğdayın kilogramı bugün ortalama 5 liradır, 300 kilogramı 5 lirayla çarptığınız zaman 1.500 lira para kazanıyor çiftçi ama 1.850 lira masraf ediyor. Bu masrafı eylül ayından bu yana sürekli olarak yapıyor, bugüne kadar dekar başına 350 lira zararı var.
Buğday Kaç Ayda Yetişir? Buğday ekimi yapıldıktan sonra ortalama olarak 8 ay içerisinde yetişir. 8-10 derece arasında olan toprak ısısında ekilen buğdaylar, 7 ile 10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkarak belirgin bir hale gelir.
Buğday genellikle ılık ve serin iklim şartlarında yetişir. Buğday, gelişmenin ilk devrelerinde (çimlenme, kardeşlenme) yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. Sıcaklık 5-10 ºC; nisbi nem %60'ın üstünde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Vegatatif gelişenin ileri devresinde (sapa kalkma) fazla sıcaklık istemez.
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Serin ortamlarda ekime uygun olan buğday, Türkiye genelinde her bölgede ekilebilir. Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Sarı pasa ve sürmeye orta hassastır. Teknolojik Özellikleri : 1. 1000 tane ağırlığı 29.8-39.0 g, 2.
Yüksek verimli ve kaliteli ekmeklik buğday çeşitidir. Adaptasyon kabiliyeti yüksektir; Hem kepir hem de kum arazilerde ekiminde randıman alınabilir. Hastalıklara dayanıklı ve stabil bir çeşit olup her koşulda iyi verim verdiği için beğeni toplamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri