Genel olarak yıldızların rengi sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır.
En üstteki, teleskopla alınmış gerçek fotoğrafında beyaz renkli görüyorsunuz ama, HD 140283 gerçekte Güneş gibi sarımsı, hatta hafif turuncuya çalan bir renge sahip. Çünkü, artık yeterince yaşlı ve giderek bir kırmızı dev yıldıza dönüşüyor.
Sıcak yıldızlar genellikle ya genç yıldızlar ya da büyük kütleli yıldızlardır. Soğuk yıldızlarsa yaş- lı ya da genişleyerek kırmızı dev haline gelmiş yıldızlardır. Yıldızların renkleri gökbilimciler için önemli bir veridir ve “renk indeksi”yle ifade edilir.
Fotoğrafta, yüzbinlerce yaşlı yıldızın arasında parıldayan genç yıldızlar mavimsi ışıltıları ile hemen göze çarpıyor. Bu yıldızlara Blue Stragger (Mavi Başıboşlar) ismi veriliyor. Bir yıldızın bu şekilde mavimsi/beyaz ışık yayabilmesi için sadece birkaç milyon yaşında, büyük kütleli genç yıldızlar olması gerekiyor.
Büyük patlamadan hemen sonra oluşmuş yıldızlar genelde gözlemlenebilir evrenin çok uzak noktalarında saptanıyor; ancak, astronomlar kendi galaksimiz Samanyolu'nda 13.5 milyar yaşında bir yıldız saptadı. Bilim insanlarına göre, 2MASS J18082002–5104378 B isimli yıldız, evrendeki en eski yıldız olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Şu an bilinen en büyük yıldız, yarıçapı Güneş'in 1708 katı olarak tahmin edilen UY Scuti'dir.
Yıldızların çoğu 1 milyar ile 10 milyar yıl arasında yaşa sahiptir. Bazı yıldızlar gözlemlenen evrenin yaşı olan 13,7 milyar yaşına yakındır. Yıldız ne kadar büyük olursa yaşam süresi de o kadar kısa olur çünkü büyük yıldızların çekirdeklerinde daha büyük olan basınç hidrojenin daha hızlı yanmasına neden olur.
En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır.
10 milyon yaşında olan kırmızı renkteki dev yıldız Betelgeuse'un hayatının sonuna yaklaştığını belirten gök bilimciler, yıldızın he an patlayabileceğini söylüyor. Gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olan ve 'kızıl dev' olarak anılan Betelgeuse, her an bir süpernova patlaması sonucunda ölebilir.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Bu nedenle, sıcak yıldızlar mavi, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görünür. Örneğin, Harvard tayfsal sınıflama sistemi nde O yıldızları mavidir ve 30 bin dereceden daha sıcaktır. M yıldızları ise kırmızıdır ve 3 bin 700 dereceden daha soğuktur. Güneş ise sarı bir yıldızdır ve yaklaşık 5 bin 800 derece sıcaklıktadır.
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Yıldızın sıcaklığı 420 °C ve bu bir yıldız için epey soğuk. Bilim insanları radyo dalgaları yayan (şimdilik) en soğuk yıldızı belirlemeyi başardı. WISE J0623 olarak adlandırılan bu kahverengi cüce, normal bir yıldız olamayacak kadar küçük, bir gezegen olamayacak kadar da büyüktü.
Uzayın Rengi: Kozmik Latte. Tüm bu bilgilerden sonra, uzayın siyah gibi gözükme nedeni çok daha anlaşılır olacaktır: Uzay siyahtır, çünkü uzayın kendisi bir ışık kaynağı değildir, dolayısıyla uzayın kendisinden gözümüze herhangi bir ışık gelmiyor ve bu durumu beynimiz de bu bilgiyi "siyah" olarak algılıyor.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Kesin yaşları halen belli olmasa da, gökbilimciler NGC 2547'deki yıldızların yaş aralıklarını 20 ila 35 milyon yıl olarak tahmin ediyorlar. O kadar da genç olmadıkları görülüyor. Bununla birlikte, Güneş 4600 milyon yıl yaşında olup henüz orta yaşlı bile değildir.
Yıldız'dan 3 çocuğu vardır. 14 yaşından beri Kuzey'e aşıktır, 20 yıl önce Kuzey'in onu terk etmesiyle kendini dağa vurmuştur ama daha sonra Kuzey'de ona aşık olmuştur ve evlenmişlerdir. Kuzey'den Güney, Batı ve Doğu isimlerinde 3 çocuğu olmuştur.
Harvard Smithsonian Merkezi'nden gökbilimci Soren Meibom: “Bir yıldızın dönüşü masa üzerinde dönen bir cismin giderek yavaşlamasında olduğu gibi giderek yavaşlar. Bu bilgi onun yaşını ortaya çıkaran bir saat gibi kullanılır” diyor. Meibom bulgularını Amerikan Astronomi Derneği'nin 218 nolu toplantısında sundu.
Beyaz cüceler, yaşamının son evresindeki soğuk yıldızlar olarak tanımlanır ve güneş kütlesinin % 60'ı kütlesinde olmasına karşılık hacmen dünya büyüklüğündedir. Güneş benzeri bir yıldız, nükleer yakıtını tükettikten sonra kırmızı dev olur.
Karanlık bir gökyüzü altında, özellikle en parlak yıldızları, teleskop kullanmadan bile farklı renklerde görebiliriz. Ancak, gözümüz sönük yıldızların renklerini ayırtedemez. Bu yıldızların bazılarının renklerini bir dürbün veya küçük bir teleskop kullanarak belirleyebiliriz.
Cefeid yıldızları, parlaklıkları periyodik olarak değişen yıldızlar olarak tanımlanır ve bu değişimler renk değişikliklerine de neden olabilir.
Yanıp sönme gibi algıladığımız durum aslında yıldızların parlaklığında çok kısa zaman aralıklarında ortaya çıkan değişimlerdir. Geceleri gökyüzüne baktığımızda yıldızların yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin nedeni Dünya'nın atmosferinde, sıcaklık değişimleri nedeniyle meydana gelen düzensizliklerdir.
Merkezde yeterince enerji üretilmediği için dıştan içe doğru olan kütle çekimi artık durdurulamaz. Bu nedenle yıldız içine çöker. Bunun sonucunda bir süpernova patlaması gerçekleşir ve bir nötron yıldızı veya kara delik oluşur.
Ancak hatırlayın, her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğunu varsayıyoruz. Evren'deki yıldızların toplam sayısını bulmak için, bu rakamları birbirleriyle çarpmanız gerek. Neticede muazzam büyüklükte bir rakama ulaşıyorsunuz, 22 sıfırlı. 10 sekstilyon. Evren'de 10 sekstilyon yıldız var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri