Yapılan araştırmaların da net bir biçimde gösterdiği üzere ülkemizde nem oranının en yüksek olduğu bölge Karadeniz bölgesidir. Bu bölgede de en yüksek nem görülen kent yüzde yetmiş nem oranı ile Rize kentidir. Nem istenen bir durum olmadığı için nem alma cihazı türden cihazların kullanılması son derece önemlidir.
Tunceli ili ortalama nem oranı 2013 yılı TÜİK verilerine göre 51.72 olurken, Sinop iline ait nem oranı yıllık verilere göre 86.08 olduğu görülmüştür. Karadeniz Bölgesi, en fazla yağış ve en yüksek nem oranının görüldüğü bölge konumundadır. Mutluluk düzeyi yüksek iller, genellikle bu bölgede yer almaktadır.
Dünya'da nemliliğin en yüksek olduğu noktalar Ekvator ve çevresidir. İnsan yaşamının mevcut olduğu ve nemli alanın sınırları içerisinde yer alan bölgeler için nem alma cihazı olmazsa olmazdır. Yağışın az olduğu ve hava sıcaklığının fazla olduğu yerlerde yüksek nemden bahsedilemez.
Göller Yöresinde yer alan Isparta, nemin en az görüldüğü ilimizdir. Nemin azı da fazlası da insan sağlığı için zararlıdır. Nem az olan yerlerde nemi yükselten ev tipi cihazlara ihtiyaç bulunur.
İlgili 30 soru bulundu
Türk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Bağıl nemin %60'ın altında olduğu yerler Güneydoğu Anadolu, göl içi alanlar, Malatya, İğdir ve Van Gölü'nün çöküntüleridir. Nem oranı %55'in altında olan en düşük nem, Cizre ile Ceylan pınar arasındaki ovadadır.
Bağıl nem, ne kadar yüksek olursa yağmur yağma olasılığı artacaktır. Örneğin %90 bağıl neme sahip bir havada yağmur yağma olasılığı çok yüksektir. Çiy noktasında bağıl nemin değeri %100'dür.
Mutlak nem Türkiye'de en fazla Akdeniz kıyılarında görülmektedir. Ekvatoral bölge ile deniz kıyılarında fazla olan mutlak nem su kaynaklarına yakın ve sıcak olan her yerde fazla olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle kutup bölgeleri, yüksek dağlar ve çöllerde mutlak nem fazla olmamaktadır.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Mersin ve çevresinde, tipik sıcak ve ılıman astropikal iklimi hakimdir. Yaz ayları sıcak ve aşırı nemli, ortalama (28 °C nemlilik ise %88 ler civarında kış ayları ise 16 °C) oldukça ılık ve yağışlıdır (yıllık yağış ortalaması 1096 mm).
Yazlar; sıcak ve kurak, kışlar; ılık ve yağmurludur. İlkbahar karsız ve çok değişken, sonbahar da kısa ve kış rejimine dönüktür. Kışın yüksek tepelerde kar görmek mümkün iken, yerleşim yeri olan ova ve sahil kesimine kar hemen hemen hiç düşmez. Ortalama nem oranı % 65'dir.
Şehirde yıl boyu en düşük sıcaklık -11, en yüksek sıcaklık +40 derecelerde olup, ortalama nispi nem oranı ise %75'tir. İstanbul'da yılın bütün ayları nemli geçtiği halde, şehrin en yüksek nem miktarına sahip olduğu dönem %80-85 oranıyla Aralık-Ocak ayları olarak saptanmıştır.
24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 - 60 arasıdır. Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
Mutlaka nem, su miktarının fazlalığına bağlıdır. Su miktarı arttıkça, mutlak nemde artar. Her bölgenin nem oranı birbirinden farklıdır. Mutlak nem bir metreküp havada mevcut olan nemim gram cinsinden karşılığıdır.
İşyerindeki nem düzeyinin ne olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
İnsan sağlığı için uzun süreli optimum bağıl nem %40-60 aralığında olmalıdır. Ev içinde bebek, insanlar için sağlıklı ideal nem %55 civarı olmalıdır.
Nemin artmasının yarattığı en büyük tehlike insanların terlemesini önlemesi. Sıcaklara karşı vücudun iki önemli savunma mekanizması var. Bunlardan bir tanesi derideki damarların genişlemesi, diğeri ise deri vasıtasıyla vücuttan su atılması. Nem arttığı zaman vücuttan su atılması bozuluyor.
Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir. Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir.
Nem oranı yüksek evlerde rutubet ve küf görülebilir. Duvarlarda ve pencerelerde neme bağlı buhar oluşabilir. Özellikle sahile yakın evlerde ve güneş ışığının ulaşmadığı yerlerde nem oranı yüksektir. Ev tipi nem alma cihazı kullanılarak ortamın nem oranı dengelenebilir.
Havada bulunan ideal nem oranının %40 rH'ın üstünde olması gerekir. Havadaki nemin %40'ın altına düşmesi hastalıklara karşı direncin düşmesine sebep olacaktır. Havadaki kuruluğa bağlı olarak deri ve mukozanın kuruması, davetsiz gelen bakteri ve virüslere karşı vücudun etkili bir şekilde savaşmasını engeller.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri