Endoskopi işlemi sırasında verilen sedasyon ve anestezi kişide dikkat dağınıklığına ya da bilinç bulanıklığına yol açabileceği için yanınızda size refakat edecek biriyle gelmeniz iyi olacaktır.
İşlem sonrasında hastanın hastaneye yatması gerekmez, ancak kendine gelmesi için bir saat civarı hastanede beklemesi önerilir.
Endoskopi işlemine uygun alternatif sade bir giysi olmalıdır, Elbise, kot pantolon, gömlek gibi kıyafetler yerine sportif giysiler tercih edilmelidir, Kıyafetin hijyenik bir yapıya sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
İlgili 25 soru bulundu
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Genellikle 2-4 gün içerisinde sonuçlar elde edilir. Fakat doktor daha detaylı testlere gereksinim duyuyorsa kesin sonuçların elde edilmesi 7-10 gün arasında bir zaman alabilir.
Bu nedenle özellikle alt sindirim sistemine yapılacak olan endoskopi uygulamaları anestezi sonrası ayılma süresi ile birlikte 1 saati aşabilir. Üst sindirim sistemi endoskopileri ise hastanın genel sağlık durumuna göre yaklaşık 30-40 dakika içerisinde sonlandırılır.
Endoskopiden korkuyorum. Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Endoskopi işlemi sedasyonla birlikte kolay uygulanan bir işlemdir. Endoskopi işlemi ağız yoluyla girilerek mide ve mide duvarına ya da anüs yoluyla girilerek bağırsaklara bakılması işlemidir. Bu işlemler hastanın bulgularına ve yapılacak işleme bağlı olarak 10 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor.
Endoskopi Sonrası Ne Yenir? Hastalar endoskopiden en az 2 saat sonra sağlıklı beslenme kurallarına dikkat ederek sulu besinler tüketmeye başlayabilir. Bu işlem sonrasında en az 4 – 5 saat midede şişkinlik ve gaz gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur. Kahve ve hazır meyve suları gibi içeceklerin tüketiminde de çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Kapsül endoskopi, normal şartlarda risk taşımayan, güvenli bir işlemdir. Ayrıca hasta kapsülün sindirim sistemi organları içerisindeki ilerleyişini hissetmeyeceği için rahat bir işlemdir. İşlem uygulanmadan 12 saat önce yeme içme kesilmelidir. Bazı durumlarda bağırsak boşaltıcı ilaçlar da kullanılabilir.
Lokal anestezi için başka bir şeye gerek yoktur. Gastroskopi İşlemi Nasıl Olur? İşleme başlamadan önce bulantıyı önlemek için ağzınıza spray şeklinde lokal anestezik bir madde sıkılır. Fazla stresi olan hastalara ise damar yoluyla sakinleştirici uygulanması (Midozolam) gerekebilir.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Endoskopi fiyatları 1500 – 6000 tl arasında değişebilmektedir.
Acil servis alanı içerisinde bir endoskopi odasının bulundurulması ile hastalara daha erken müdahale edilmesi sağlanabilir. Böylelikle yüksek riskli hastalarda daha erken stabilizasyon sağlanmış olunur.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Oysa bizimde uyguladığımız üzere uyutularak yapılan endoskopide hasta hiçbir şey fark etmemekte, sadece uyumaktadır.Bu uykunun verdiği rahatlık sayesinde hekim hiçbir sorun yaşamadan gırtlaktan aşağıya geçebilmektedir.Yani uyutularak yapılan endoskopide cihazı yutma kabusu yoktur.
Sindirim sistemi hastalıklarının erken tanısında ise endoskopik incelemeler önemli yer tutuyor. Endoskopinin ağrılı, rahatsız bir işlem olduğuna dair halk arasında yaygın ancak son derece yanlış olan bir kanı, hastalıkların ilerlemesine ve tedavinin zorlaşmasına yol açıyor.
İşlemin süresi hastaya göre değişmekle birlikte genellikle 5-10 dakika arasında değişmektedir. Ayrıca endoskopi sırasında şüpheli görünen alanlardan biyopsi alınabilir, yine midede bakteri (Helicobacter pylori) varlığını araştırmak için biyopsiler alınabilir.
Genel Anesteziye Nasıl Karar Verilir? Lokal anesteziden farklı olarak operasyon esnasında hastanın bilincinin tümüyle kapalı olduğu genel anestezi yönteminin uygulanmasına dair hastanın genel durumunu ve tercihini de göz önünde bulundurarak karar verecek olan anestezi doktorudur.
Ameliyat gecesi bulantı hastaların hemen hemen yarısında görülen bir durumdur. Küçülen mide ve midenin kesilme hattındaki ödem en olası sebeptir. Damardan uygulanan bulantı gidericiler ile kontrol altına alınır. Bulantı hissi de aynen ağrı gibi 48 saat sonra ilaç kullanımı gerektirmeyecek kadar azalır ve geçer.
Endoskopi tüm sindirim sisteminin incelenmesine verilen genel bir addır. Endoskopi ile yemek borusun, mide, on iki parmak bağırsağı, kalın ve ince bağırsakların incelenmesinin tümüne tıp literatüründe endoskopi denmektedir. Gastroskopi ise yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının birlikte incelenmesine denir.
Çocuklarda aslında endoskopinin veya kolonskopinin yaşı yoktur. Yeni doğandan itibaren her yaş bebeğe ve çocuğa endoskopi yapılabilir.
En çok merak edilen konular içerisinde endoskopinin nasıl uygulandığı geliyor. Bu yöntem genel olarak birçok hastada bayıltma veya uyutma üzerinden gerçekleştirilir. Yani genel anestezi altında yapılır ve hasta bayıltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri