Çalışanların güvenliğini sağlamak veya çalıştığı sektörün durumuna göre hijyen gibi unsurların yerine getirilmesi için çalışanlara iş kıyafeti verme zorunluluğu bulunuyor.
Çalışanın kıyafeti eskidikçe yenisi ile değiştirilmelidir. Mevsimsel değişiklikler göz önüne alındığında yazlık ve kışlık olarak kıyafetlerin verilmesi uygun olacaktır. İş ayakkabısı da diğer iş elbiseleri gibi yazlık ve kışlık olmak üzere senede en az iki sefer verilmelidir.
Ayrıca 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası gereğince iş ile ilgili kişisel araç, gereç, kıyafet ve her türlü kişisel koruyucu donanım işverence verilir ve işçilerden hiçbir şekilde ücret talep edilemez.
Merhabalar, Personellere işe giriş esnasında iş kıyafetleri verilmektedir, sözleşmemizde deneme süresi içerisinde istifa edildiği veya performans düşüklüğü sebebiyle işveren tarafından fesih yapıldığı takdirde verilen iş kıyafetlerinin bedeli hakedişten kesilecektir ibaresi mevcuttur.
-İş elbisesi ömrü için ortalama altı ay olduğu ifade edilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
2- Egzersiz kıyafetleri: Eşofmanlar, sweat-shirt'ler ve spor ayakkabılarınızın da giyileceği uygun ortamlar vardır ama bu sektörlerde çalışmadığınız sürece profesyonel giyimde bu kıyafetlerden uzak durulmalıdır.
Yargıtay yakın tarihli bir kararında iş kıyafetini giymeyi reddeden bir işçinin işveren tarafından işten çıkartabileceğine hükmetmiştir. Yargıtay kararına konu olayda bir işyerinde kasiyer olarak çalışan işçi, işverenin verdiği kıyafeti giymeyi reddetmiştir.
Asıl ücret, çıplak ücret, temel ücret gibi değişik adlar verilen bu üc¬retin dışında, işçiye ikramiye, prim, komisyon, kar payı gibi ödemelerle, sosyal yardım niteliğindeki yemek, taşıt, giyim, yakacak, konut ve ben¬zeri parasal veya para ile ölçülebilen yararlara “ücret ekleri” denilmekte¬dir.
Bu nedenle işçinin işyeri uygulaması haline gelen kıyafeti giyme zorunluluğuna uymamasının, haklı fesih ağırlığında olmayacağını ancak kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılmasına imkan veren geçerli neden teşkil edeceğini hükme bağlamıştır.
İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.
Çalışana aylık olarak ödenen yol ücreti, o işçinin evi ile iş yeri arasındaki mesafeye göre farklılık gösterir. Ancak, İş Kanunu, yemek ücretinde olduğu gibi yol ücretinde de işvereni zorunlu tutmaz. İşverenin yol ücreti ödeyip ödemeyeceği iş sözleşmesi ile resmileşir.
İşçi – İşveren Arasında Anlaşarak Ücreti Düşürebilir
İşveren tek taraflı olarak işçinin ücretini düşüremez, ancak işçi – işveren aralarında anlaşarak asgari ücretin altında olmamak kaydıyla ücreti düşürebilirler. Buna engel bir durum yoktur.
d) Giyim Yardımı: Toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere yıllık giyim yardımı Brüt 700,00 TL/Yıl'ın altında olan toplu iş sözleşmelerinde yıllık giyim yardımı Brüt 700,00TL/Yıl'a çekildikten sonra birinci yıl birinci altı ay dahil ücret zamları oranında artırılacaktır.
Elbiseler: 1-3 kullanımdan sonra; elbise resmiyse eğer her kullanımdan sonra. Frak gömlekleri: Atletle giyildiğinde 1-2 kullanımdan, atletsiz tek kullanımdan sonra. Bluzlar: 1-2 kullanımdan sonra. Şortlar: 2-3 kullanımdan sonra.
Ayakkabı, eldiven, gözlük, kulaklık gibi koruyucu ekipmanlar işçilere ücretsiz olarak verilmelidir.
İş ayakkabısı, kanunlara ve ilgili mevzuata uygun olarak üretilen, tüm süreç iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun olan, kullanımı zorunlu koruyucu ekipmanlardan bir tanesidir.
Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oldu. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
GVK'nun 27/2 nci maddesinde görüleceği üzere yazımıza konu giyim eşyaları DEMİRBAŞ niteliğindedir. Bu giyim eşyaları amortisman şartlarını sağladığı takdirde doğrudan değil, amortisman yoluyla gider veya maliyet kaydedilmesi gerekmektedir.
Brüt asgari ücretten işçi payı olarak 1.878 TL sigorta primi, 134 TL de işsizlik sigortası primi kesilecek. İşveren payı olarak ise 2.079 TL sigorta primi, 268 TL de işsizlik sigortası primi kesintisi yapılacak. Böylece 11.759 TL olan asgari ücretin işverene maliyeti 15.761 TL'ye yükselecek.
2022 Aralık ayında ilan edilen ve 2023 Ocak itibarıyla ödenmeye başlanan asgari maaşın günlük tutarı 333,60 TL'ydi. 2023 Haziran itibarıyla ilan edilen yeni asgari ücret ile beraber, 2023 Temmuz-Aralık döneminde günlük asgari brüt ücret 447,15 TL oldu. Günlük asgari net ücret ise 380,07 TL'dir.
Normalde 2022'ye kadar asgari ücretin içinde AGİ de varken, 2022 yılında AGİ kaldırıldı. Çünkü işçiden artık gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecek. Böyle olunca, yukarıda açıklanan Yargıtay kararlarının da bir anlamı kalmadı. Buna göre asgari ücretlinin net saatlik ücreti de 11.402,32/225 = 50,68 TL'dir.
Pantolon giymeyi gerektiren şartlar varsa, hiç değilse böyle giyilebilir demektir. Böyle giyilince, pantolon erkek kıyafeti olmaktan çıkmaz, ancak görünmediği için giyilmesi caiz olur. Altın yüzüğü gümüşle kaplatınca, altın görülmediği için kullanılmasının caiz olması gibidir.
Kıyafet İnkılâbı ya da Kıyafet Devrimi, Türkiye'nin kurulmasının ardından, halkın ve memurun kılık ve kıyafetinin düzenlenerek çağdaş giyime uygun hâle getirilmesi için 1934 yılında çıkarılan kanunla yapılan düzenlemedir.
iş yerinde şort giyilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri