Çocuklarda ise kafein önerilmiyor (Çocukların maksimum alabilecekleri kafein miktarı günlük 100 mg). Erişkinlerde ise enerji içeceklerinin hiç tavsiye edilmediği bazı gruplar var: kalp damar hastaları, yüksek tansiyon hastası olanlar ve uyku bozukluğu çekenler. Bu grup, içmek istiyorlarsa mutlaka doktorlarına sormalı.
Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.
Yine ticari ambalajı üzerinde özellikle çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yüksek tansiyonu olanlar, diyabetikler, gebe ve emzikli kadınlar, metabolizması kafeine duyarlı olanlar tarafından tüketilmesi açıkça önerilmemektedir. Üretici, ayrıca ürünün günlük 500ml'den fazla tüketilmesini önermemektedir.
''Enerji içecekleri, içerdikleri yüksek dozdaki kafein nedeniyle kalp krizini tetikliyor. Geçirilen kalp krizi sonrasında özellikle genç yaştaki insanlar hayatını kaybedebiliyor. Kalbin en büyük düşmanlarından birisi olarak bilinen kafein, kalp damarlarında kasılmaya yol açar. Sempatik sistemin etkinliğini artırır.
Birçok kişi tarafından zararsız olduğu düşünülse de uzun vadede ciddi yan etkileri görülmektedir. Bu yan etkiler çoğu zaman aşırı kafein alımına bağlı olmaktadır. Başlıca hipertansiyon, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, kusma, istemsiz kasılmalar, bilinç bulanıklığı gibi yan etkiler görülmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Gazlı içecekler ve enerji içecekleri
Hatta öyle bir etkileri var ki bu içecekleri unutkanlık yakıtları olarak bile nitelendirebiliriz. Bu tarz içeceklerin özellikle diyabet riskini arttırdıkları zaten bilinen bir durum iken yeni yapılan çalışmalarda aynı şekilde Alzheimer riskini de ciddi oranda arttırdığı anlaşılmış.
Bir kutu enerji içeceğinde zihinsel işlevler üzerinde önemli bir madde olan kafein bulunuyor ve uzun süren aktivitelerde yağların yakılmasını artırarak daha fazla enerji sağlıyor, uyanık ve aktif olunmasına yardımcı oluyor. Stres veya yorgunluk anında, vücutta önemli bir antioksidan olan taurin seviyesi düşüyor.
Enerji içecekleri alkol ile birlikte tüketilmemelidir.
Düzenli enerji içeceği baş ağrısına, hassasiyete ve sindirim problemlerine neden olur. Bir süre sonra enerjiyi hissetmemeye başlarsınız. Vücudunuz düzenli olarak kafein almaya alışır, içeceğin etkisi azalır.
Enerji içeceklerinin içerisinde bulunan taurin gibi bazı maddeler; vücutta sinirlilik, huzursuzluk ve ani şiddetli reaksiyonlar gibi psikolojik problemlere neden olabiliyor.
Araştırmayı gerçekleştiren ekip, çocukların ve özel sağlık durumu bulunanların enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini açıkladı. Enerji içeceklerinin hepatit riskini artırdığını, çocukları şişmanlattığı vs. gibi birçok zararları olduğunu kanıtlayan başka araştırmalar da var.
Yapılan yeni düzenlemeyle artık 18 yaşından küçüklere enerji içecekleri satılamayacak. Ayrıca ürünlerin üzerine "Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez" yazılacak... Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak.
Enerji içeceklerinin, zararlarının başında içerdikleri kafein geliyor. Sağlıklı genç bir insanda güvenli olarak alınabilecek kafein miktarı, maksimum günde 400 mg (bu miktar yaklaşık 4 kupa filtre kahveye veya 10 kutu kolaya veya 2 enerji içeceğine karşılık geliyor).
İçerik olarak yüksek miktarda kafein, ginseng, taurin ve guarana gibi uyarıcı maddeler içeren enerji içecekleri, kısa sürede, yüksek dozda, hele alkolle birlikte alındığında kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, hipertansiyon, bilinç kaybı, çarpıntı, bayılma ve ani ölüme neden olabilmektedir.
Bazı içeceklerin bileşimi
Etanol, % hac.
Enerji içeceklerinin temel bileşeni kafeindir. Bu içecekler kafein dışında taurin, glukoronolakton, bazı B grubu vitaminleri, şeker gibi başka maddeler de içerebilir. Kafeinin etkileri vücuda alındıktan yaklaşık 15 dakika sonra ortaya çıkmaya başlar, 6 saat devam eder.
Günlük 500 ml'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. On sekiz yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmamaktadır.
The ORGANICS by Red Bull ® ürünlerinden herhangi biri bağımlılık yapar mı? Hayır.
Soğuk bir içecek olduğu için günde 3-4 kutu tüketilen enerji içecekleri vücudun dengesini bozar. Enerji içeceklerinin fazla tüketilmesi kafein zehirlenmelerine yol açar. Bunun yanı sıra içeriğinde barındırdığı kafeinden dolayı bağımlılık etkisi de vardır.
Enerji içecekleri bileşiminde yer alan yüksek orandaki kafein sayesinde, içildikten yaklaşık olarak 10 dakika sonra kana karışır ve nabız artışı sağlar.
Uzmanlar, söz konusu çalışma kapsamında çok miktarda enerji içeceğinin yanı sıra gazlı içecekler, spor içecekleri ve hatta şekerli çay ve kahve tüketen erkeklerin de saç dökülmesi riskinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu tespit etti.
Öz. Acil servisimize enerji içeceği içtikten sonra halsizlik, kırgılık ve vucudunda ekimoz ve ellerinde morarma ile gelen 21 yaşında erkek hasta vaka olarak sunulmuştur. Enerji içecekleri aşırı miktarda tüketildiğinde, sıklıkla taşikardi, çarpıntı, hipertansiyon, uyku bozukluğu, hiperglisemi ve alerji neden olmaktadır.
Genel Müdür Ferah, `Red Bull, ölüme neden olduğu gerekçesiyle Türkiye`de yasaklandı.
Dinin haram kıldığı hariç, tüm yiyecek ve içecekler helaldir. Gazlı içecekler de helal kabul edilenlere dahildir. Fakat, her şeyin fazlası zararlıdır ve haddinden fazla tüketmek sağlığı bozabileceği için doğru değildir. Sonuç olarak bunları satmak, satın almak veya dağıtmak dini açıdan haram değildir.
Yapılan çalışmalarda enerji içeceklerin tansiyonu yükselttiği de gösterilmiştir. Bu nedenle enerji içeceği içen hastalar tansiyonları yüksekse bu durumu mutlaka doktorları ile paylaşmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri