Mevcut enerji etiketi ölçeklendirmesine göre satılabilir en düşük enerji sınıfı buzdolabı ve derin dondurucular için A+ iken, yeni enerji etiketlerinde ölçek G (en düşük) ve A (en yüksek) arasında olup satılabilir en düşük enerji sınıfı F enerji sınıfı olacaktır. Yeni enerji etiketlerinde ayrıca QR kod yer alacaktır.
A Enerji Sınıfı
En yüksek verimliliğe sahip enerji sınıfı, A enerji sınıfıdır. Bu etikete sahip cihazların enerji verimlilik endeksleri, 41'e eşit veya altındadır. Ev ve iş yerlerinde A sınıfı enerji etiketine sahip cihazlar kullanmayı tercih ederek ciddi oranda tasarruf yapabilirsiniz.
Enerji sınıfları A sınıfından başlayarak enerji tüketimlerini olumsuz yönde artar. Dolayısıyla A sınıfı en iyi tasarrufu sağlayan sınıftır. F sınıfı diğer sınıflara göre çok fazla enerji tüketimi sağlar. F sınıfı enerji tüketimi aylık ortalama 60 KW elektrik tüketilmesine neden olmaktadır.
Bu nedenle net bir sayı vermek mümkün olmasa da F enerji sınıfındaki orta boy bir buzdolabı bir günde ortalama 608 watt enerji harcar. Kısacası enerji tüketimi konusunda tasarruf etmek istiyorsanız alacağınız buzdolabının enerji sınıfına mutlaka dikkat etmelisiniz.
A Sınıfı Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar? A sınıfı bir buzdolabında ise bir saatlik enerji harcaması 62 Watt civarındadır. Günde 1.5 kw elektrik harcar. Aylık bazda yaklaşık 45 kW elektrik tüketimi yapar.
İlgili 28 soru bulundu
Avrupa Birliği (AB), çeşitli beyaz eşya ve elektrikli ürünlerin enerji tüketimlerini gösteren A, A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmasını kaldırarak A'dan G'ye yeni bir sisteme geçti.
Elektronik aletlerin harcadığı enerji miktarını belirten tanıtım kartına enerji etiketi denir. Enerji sınıfları; A, B, C, D, E, F, G sınıfı olarak bilinir. En yüksek verimliliğe sahip A enerji sınıfı iken en düşük enerji verimliliğine sahip sınıf G sınıfıdır.
F sınıfı için aktif olarak açık kalması esnasında her 1 saatte 2 KW elektrik tüketiminde bulunmaktadır. Ortama olarak bir ayda ise 60 kw enerji tüketiminde bulunmaktadır.
E enerji sınıfı ile A+++ arasındaki fark E sınıfı bir buzdolabının A+++ sınıfı bir buzdolabına göre yaklaşık 2 kat daha fazla enerji tüketmesidir. E sınıfı buzdolabı enerji tüketimi ve özellikleri ürünleri seçerken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Daha verimli ürünler, daha az elektrik harcar.
Beyaz eşyada en verimli enerji sınıfı A sınıfıdır. Enerji verimliliği yüksek olan A sınıfı ürünler daha pahalı olmakla birlikte düşük enerji tüketimi sayesinde uzun vadede ekonomik olarak daha karlı hale gelir.
Enerji sınıfları arasında A sınıfı buzdolabı enerji tüketimi en düşük olandır. Dolayısıyla en yüksek enerji verimliliğine sahip olan sınıftır.
Enerji sınıfı E, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi evlerin olmazsa olmazı haline gelen cihazların kullanımında, yüksek elektrik ihtiyacının olduğu ve beraberinde getirmiş olduğu maliyet olarak tanımlamak mümkündür.
· A+++ enerji sınıfında ve 7 Kg kapasiteli bir çamaşır makinesi saatte ortalama 800 Watt, · A++ enerji sınıfına sahip ve 5 Kg kapasiteli çamaşır makinesi saatte ortalama 650 Watt, · A+++ enerji sınıfında ve 10 Kg kapasiteli çamaşır makinesi saatte ortalama 1000 Watt elektrik enerjisi harcar.
D sınıfı bir soğutucu, F sınıfına göre 35%'e varan enerji tasarrufu sağlar. Buzdolabına konulmadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarınız. Koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabı içindekileri serin tutmak için daha çok enerji harcayacaktır.
Etiket formatında yer alan enerji verim sınıflandırması, A, B, C, D, E, F ve G harfleri kullanılarak belirtilmektedir: A en verimli sınıfı, G ise en verimsiz sınıfı nitelendirmektedir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak gerektiği takdirde sınıflandırmada üç ilave sınıf kullanılabilir.
Bulaşık makinesi hangi sınıf olmalı diye merak ediyorsanız bu sorunuzun cevabı tabii ki A sınıfı. Ancak A sınıfı bulaşık makineleri bile kendi içinde A+, A++ ve A+++ diye ayrılıyor. Bu noktada önemli olan, bulaşık makinesini kullanma sıklığınız.
F enerji sınıfı etiketi, düşük verimliliğe sahip cihazların üzerinde görülür. Elektrik tasarrufu yapmak isteyen kişilerin bu enerji sınıfı etiketine sahip aletleri kullanmaması önerilir. Zira indeks değerleri 125'e kadar çıkabilir. İndeks değeri 125'in üstünde olan G, verimliliği en düşük enerji sınıfıdır.
Genel olarak, bir televizyonun elektrik tüketimi yaklaşık 50-150 watt arasında değişebilir. Bu da ayda ortalama 40-60 kilowatt saat enerji tüketimi demektir. Yani, sadece bir televizyonun ayda ortalama 40-60 kilowatt saat enerji tüketimi olduğunu düşünürsek, bize ne kadar çok elektrik harcadığını gösterebilir.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür.
En çok elektrik tüketen ev aletleri; elektrikli ısıtıcı, ütü ve saç kurutma makinesi olarak öne çıkıyor. Evlerin olmazsa olmazı buzdolabı, birim olarak az enerji tüketse de, 7 gün 24 saat çalışması dolayısıyla aylık elektrik tüketiminin yüzde 31'ini kapsıyor.
Tüketimin en pahalı olduğu saat, saat 5 ile 10 arası." Elektriğin en çok tüketildiği saatler 17 ile 22:00 arası.
Örneğin A+++ enerji verimliliği sınıfında olan bir klimanın SEER değeri 8,5'in üzerinde, A++ sınıfında olan bir klimanın SEER değeri 6,1 ile 8,5 arasında, A+ sınıfındaki bir klima için ise 5,6 ile 6,1 arasında tanımlanmaktadır.
A++ enerji sınıfında bir buzdolabı günde 0.5 kw elektrik harcar. A+ enerji sınıfında bir buzdolabı günde 1.1 kw, senede 300 kw enerji harcar. A enerji sınıfında bir buzdolabı günde 1.5 kw elektrik harcar. B sınıfı bir buzdolabı ise günde 1.7 kw elektrik harcar.
Yukarıda belirttiğimiz tüketim bedelleri dikkate alındığında normal bir buzdolabının aylık elektrik tüketim bedeli 45-90 TL arasında olacaktır. Tabi bu fiyat 2023 yılı için belirlenen ortalama fiyatlardır.
Mart 2021'den itibaren buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutmalı çamaşır makinesi ve bulaşık makinelerinde kullanılan A+, A++, A+++ enerji sınıflandırması yerine yeni sınıflandırma sistemi olan A,B,C,D,E,F,G enerji sınıfları kullanılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri