Enerjinizi artırmada yardımcı olan en önemli besinlerden biri olan proteinlerde özellikle gerekli olanlardandır. Yumurta, az yağlı et, tavuk, balık, fasulye, soya fındık ve az yağlı süt enerji veren protein kaynaklarından bazılarıdır. Su tüketimi en büyük ihtiyaçlardan birisi ve en önemlisidir.
Bu nedenle enerjik olmak için yapılması gerekenler arasında su içmek, önemli bir yer tutar. Yeterince su içmemek, kendinizi genel olarak iyi hissetmemeye ve yorgunluğa sebep olabilir. Gün boyunca yeterince su içmek, yorgunluk hissinin hafifletilmesine ve enerji oluşumuna katkı sağlar (1).
Yani, en çok enerji veren besin grubu karbonhidrat grubudur.
Bu besin grubunu patates, nişasta, tahıllar, şekerli besinler yiyerek vücudumuza alarak enerji üretebiliriz. ⇒ En çok enerji veren besin grubu Karbonhidratlardır. ikinci sırada ise yağlar gelmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Yüksek tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “karbonhidrat”tır. Yukarıda da görüldüğü gibi bir kişi dinlenik halden hareket haline geçerken vücudu yağın yanı sıra karbonhidrat da yakmaya başlar. Hareketin şiddeti arttıkça, nabız yükseldikçe, vücudun enerji tercihi yağdan karbonhidrata geçer.
Enerji veren vitaminler; C vitamini, Koenzim Q10, Riboflavin (B2), B vitamini, B12 vitaminleridir.
Her gün yeterli miktarda protein tüketmelisiniz. Protein ihtiyacının yarısından fazlası hayvansal protein kaynakları olan etler, yumurta ve süt ürünlerinden olmalı. Haftada 2 gün balık eti, 2–3 gün yağsız, derisiz tavuk eti, 1 gün ise yağsız kırmızı et tüketmeye özen gösterin.
Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür. Kan dolaşımı ile bu maddeler dokulara ve hücrelere taşınır.
Ruhsal enerji düşüklüğünün nedenleri araştırıldığında en önemli nedenin monoton gündelik hayat olduğunu görürüz. İnsan beyni her gün kurulan yeni sinir ağları ile gelişir. Yaşlılığa doğru ise bu sinirler ölür ve zihinsel enerjimiz düşer. Bir başka neden ise yaşanılan ağır travmalar olarak gösterilir.
Vücuda gerekenden fazla alınan enerji vücutta enerji olarak kullanılmayıp yağ olarak depolanır. Bu fazladan alınan enerji herhangi bir besinden kaynaklanabilir. Günlük alınan enerjinin fazla olması yağ kütlesinin artmasına sebep olur.
Peki, dişil enerji nasıl yükseltilir? Bir şeylerle mücadele etmek, sertleşmek kadındaki eril enerjiyi güçlendirse de dişil enerjiyi zamanla zayıflatır. Ancak sevmek, üretmek ve hoşgörülü olmak dişil enerjiyi artırır. Bunun yanında cinsel dürtüleri reddetmek de dişil enerjiyi zayıflatır.
Magnezyum eksikliği halsizlik, kas yorgunluğu, kas ağrısı ve krampların yaşanmasına neden olur. Magnezyumdan zengin beslenmek yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olur. Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, fındık, kaju magnezyum için iyi bir kaynak.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Bu da yorgunluk ve halsizlik yaratır. Bu yüzden daha fazla demir içeren yeşil sebze, kurutulmuş meyve ve tahıl gevreklerinden bolca tüketmelisiniz. 4 Daha bol balık, tavuk, peynir, fasulye ve yumurta yemelisiniz... Çünkü vücut için gerekli Omega 3 bu besinlerde bulunuyor.
Halsizliğin geçmesi için yürüyüşler ve etkinlikler size iyi gelecektir. B12, demir ve D vitamini kaynakları açısından yüksek besinlerle beslenin. Halsizlik için vitamin almanız gereklidir. Gün içinde bir avuç kuru yemiş, meyveler ve baklagiller tüketerek enerjinizi yenileyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri