Vitamin B12 düzeyinin düşüklüğü kadar yüksekliği de anlamlıdır. Özellikle hematolojik hastalıklarda, solid tümörlerde, otoimmün hastalıklarda, renal hastalıklarda ve enfeksiyon hastalıklarında yüksek serum kobalamin düzeyleri saptanmıştır ve bu yükseklik bazı hastalıklarda prognozla ilişkili bulunmuştur.
Akciğer, meme, barsak ve böbrek tümörlerinde hastalık nedeniyle B12 düzeyinin arttığı bilinmektedir.
Depresif hastalarda folat ve B12 vitamininde azalma olduğuna dair önemli kanıtlar vardır.
Vitamin B12 Yüksekliği Neden Olur? Kanda B12 vitamini değerlerinin yüksek çıkmasının en önemli nedeni B12 takviyeleri kullanımıdır. Yakın dönemde B12 içeren iğnelerin kullanımı ya da takviyelerin önerilen miktarların üzerinde alınması B12 vitamini fazlalığı yaratabilir.
İlgili 36 soru bulundu
B12 yüksekliği genellikle B12 düzeyinin 1000 pg/ml'nin üzerinde olması olarak kabul edilebilir. B12 vücuda zehirli bir madde olarak kabul edilmez. Kan B12 düzeyi yüksekliği B12 vitaminin metabolizması ile ilgili sorunlardan dolayı gelişebileceği gibi farklı hastalıkların ikincil bulgusu da olabilir.
Karaciğere metastaz yapmış meme, kolon, pankreas ve mide kanserlerine sahip hastaların yüzde kırkında yükselmiş vitamin B12 seviyesi gösterilmiştir.
Bazı gastrointestinal hastalıklarda B12 doz aşımından kaynaklanabilmektedir. Hazımsızlık, mide bulantısı ve hafif ishal bu hastalıkların belirtilerindendir. Nadir de olsa yüksek dozda B vitamini alan kişilerde aşırı uyuşukluk ve karıncalanma hisleri gözlemlenebilir.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
Vücuttaki hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Isıya duyarlı ve suda çözünebilen B12 vitamini insan vücudunda kendiliğinden üretilemez.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir.
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
B12 vitamini, suda çözünen diğer vitamin türlerinin aksine, karaciğer, böbrek ve diğer bazı dokularda depolanabilir.
Bilinçsiz tüketilen B12 vitamini içeren gıdalar ve takviye ürünler B12 fazlalığına sebep olduğu için kişinin beslenme düzeninde değişiklikler yapılmalıdır. Yapılan bu beslenme programı ile B12 vitamininin normal değerlere ulaşılması ve fazlalığın vücuttan atılması sağlanır.
Çünkü bu vitaminin eksikliği önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. B12 vitamininin kilo alımına yol açtığı yönünde birtakım görüşler bulunmaktadır. Ancak, B grubu vitaminleri kilo kaybında rol oynayabilen vitaminlerdir. B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.
Yüksek serum kobalamin seviyeleri, ciddi, hatta yaşamı tehdit eden bir hastalığın belirtisi olabilir. Kronik miyeloid lösemi, promiyelositik lösemi, polisitemi vera gibi hematolojik bozukluklar ve ayrıca hipereozinofilik sendrom, yüksek kobalamin seviyelerine neden olabilir.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
B12 Testi Sağlık Ocağında Yapılır mı? B12 testi hem sağlık ocağı hem de özel ve devlet hastanelerinde yaptırılabilir.
B12 vitamininin ticari preparatları (siyanokobalamin ve hidroksikobalamin) Tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilmektedir. B12 vitamini ile ürtiker, anjiyoödem ve anafilaksi bildirilmiştir. Bazen hastalar B12 vitamininin bir türevine karşı allerjik reaksiyon geliştirir ve diğer formunu tolere edebilir.
Ciğer: Kuzu ciğeri en çok B12 içeren gıdalar arasında ilk sıralarda gelmektedir. 100 gram pişmiş kuzu ciğeri, günlük olarak önerilen B12'nin yaklaşık 13 katı B12 vitamini içermektedir.
CA 19-9 (karbohidrat antijeni 19-9) (“carbohydrate antigen 19-9) nedir? CA 19-9 özellikle pankreas ve safra yolları kanserleri ile ilişkili olan bir antijendir. Ayrıca kalın bağırsak, mide, akciğer, karaciğer, yemek borusu ve yumurtalık kanserlerinde de artış görülebilir.
Başlangıç olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, dengesizlik, sersemlik, uykusuzluk, ışığa karşı hassasiyet ve önemli ölçüde duyarlılık, ağız kuruluğu, ciltte kaşıntılar, öğrenme ve algılama güçlüğü ile bunamaya benzer tabloya yol açar, gözlerde yanma ve kaşıntı gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri