Enfeksiyon varken HSG çekilecek olursa enfeksiyon karın içine dağılabileceği için işlem tedavi sonrasına ertelenir. Rahim filmi hastanelerin veya özel görüntüleme merkezlerinin röntgen odasında çekilir.
HSG uygulanması öncesinde tam bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede pelvik enfeksiyon bulguları saptanması durumunda enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir. Enfeksiyon varken uygulanan bir HSG hastalığın yayılmasına neden olabilmektedir.
HSG filminin bu dönemde çekilmesi ayrıca enfeksiyon riskini de azaltmaktadır.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Adet döneminden sonra rahim filmi çekilmeden önce cinsel ilişki olmamalıdır. Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir.
İlgili 15 soru bulundu
En sık görülen komplikasyon enfeksiyondur ve her 100 hastadan birinde görülür. Enfeksiyonu önlemek için işlem öncesi ya da sonrası mutlaka antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Uygun şekilde tazyikli bir şekilde rahim içerisine gönderilen ilacın etkisi ile pıhtı ya da farklı nedenler ile tıkanmış tüplerin açılması da sağlanmaktadır. Böylece gebelik isteyen kadınların birçoğu HSG filmi çektirdikten sonra hamile kalabilmektedir.
HSG çekimi yapıldıktan sonra sonuç genellikle 1 hafta içinde sisteme yüklenmektedir. İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra hastanın duş almasında sakınca yoktur.
HSG çekimi yapıldıktan hemen sonra cinsel ilişkiye girilebilir, lakin bu durumda ciddi vajinal ağrı oluşması söz konusu olacaktır. Bundan dolayı işlemden sonraki 2-3 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi daha doğru olacaktır.
Genellikle rahim röntgeni (hsg) sonuçları, işlem bittikten sonra 10 ila 20 dakika sonrasında çıkar. Bu sonuçlar, diğer röntgen filmlerinde olduğu gibi siyah röntgen kağıtlarına basılmaktadır. Buraya kadar süreç kısa olmasına rağmen, bu bilmlerin bir radyoloji uzmanı tarafından incelenmesi ve rapor yazılması gereklidir.
Rahim Enfeksiyonu Tedavisi
Antibiyotikler: Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılır. Antibiyotikler, genellikle birkaç gün veya hafta süreyle alınır. Doktor tarafından önerilen şekilde tedavinin tamamlanması önemlidir, aksi takdirde enfeksiyon tekrarlayabilir.
Antibiyotik tedavisi rahim iltihabının tedavisinde en etkin yollardan biridir. Antibiyotik alan hastalar kontrol altında tutulurlar. Antibiyotik tedavisi çoğunlukla 14 günlük bir süreçtir. Tedaviye geç başlanması, hastalığın daha zor tedavi edilmesine yol açacaktır.
Enfeksiyona neden olan bakterilerin yok edilmesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinin yanıt vermediği bazı durumlarda yakma, dondurma ve lazer tedavisi de uygulanabilmektedir.Tedavi sürdüğü müddetçe cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilir.
Enfeksiyonlar vücudumuzda vajenden rahime, rahimden tüplere giderek tüplerde tıkanıklığa neden olabilirler. Üçüncü neden ise geçirilmiş ameliyatlar. Yani karın içinde geçirilen her türlü ameliyat tüplerde yapışıklığa neden olabiliyor.
Cinsel ilişki sonucu erkekten kadına bulaşan enfeksiyon; kokusuz sarı renkli akıntı, düzensiz kanama cinsel ilişki sırasında ağrı gibi şikayetlere yol açabildiği gibi, bazende tamamen sessiz kalıp üst genital sistemde (rahim, yumurtalık kanalları ve yumurtalıklar) hasarlara yol açar .
Rahim Filmi Çekilmeden Önce Yapılması Gerekenler
Rahim filmi çekilmeden önce herhangi bir şey yapmak gerekmez. Bazı durumlarda doktor, Hsg öncesi basit ağrı kesiciler kullanılmasını önerebilir. Ancak çoğu durumda buna gerek kalmaz. Hsg öncesi birkaç gün cinsel ilişkiden uzak kalınması önerilir.
Rahim Filmi Çekme Tekniği
İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır. Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir.
Rahim filmi çekimi yapılacağı zaman gebelik olasılığı bulunmaması gerekmektedir. Hamilelik şüphesi varsa rahim filmi çekimi yapılmamalıdır. Son 10 gün içerisinde cinsel ilişkiye girildiyse kanda gebelik testinin negatif çıkması gebelik olmadığını göstermez. İdrarda gebelik testi için bu süre en az 15 gündür.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Ağrınız olursa yazılan ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Rahim filmi sonrası 2 hafta ilişki olmasın. 2 hafta havuz, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarından uzak durun. HSG çekilen ay kesinlikle gebe kalmayın, korunun.
Çekim yapıldıktan sonraki üç(3) iş günü sonra sonuçlar sisteme yüklenecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan kendi sonuçlarına ulaşabilecektir. Sonuç CD sini nüfus cüzdanlarıyla başvurarak Röntgen bölümü teknisyenlerinden talep edilebilirler.
Tüm bu işlem sırasında çoğunlukla âdet sancısına benzer bir ağrı hissedilir ve işlem yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar sürer. Görüntüleme işlemi sırasında çekilen film sayesinde rahim içinde ve fallop tüplerinde herhangi bir problem olup olmadığı kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılır.
HSG çekimi sırasında rahim içerisine belirli bir tazyik ile ilaç verilmektedir. Enfeksiyon nedeni ile ya da pıhtı nedeni ile tıkanmış olan tüpler; ilaç sayesinde açılabilmektedir.
Yumuşak aletler kullandığımız için rahim delinmesi riski kesinlikle yoktur. Yeni HSG tekniğinde kullandığımız C kollu dijital röntgen cihazı sayesinde radyasyon miktarı düşüktür ve zarar verebilecek seviyelerin çok altındadır.
Rahim filmi çekilmeden önce aç olarak hastaneye gidilmesine ihtiyaç yoktur. Anestezisiz yöntem kullanılacaksa yeme içme ile ilgili bir sınırlama bulunmuyor. Ancak anestezi kullanılacaksa genel olarak anestezi öncesi 6 saat kadar bir şeyler yenip içilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri