Engel Türleri; zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal hastalığı olanlar, süreğen hastalıklı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak sekiz gruba ayrılmaktadır.
Engel: Bireyin yetersizliği nedeniyle, yaşadığı sürece,yaş, cins, sosyal ve kül- türel farklılıklara bağlı olarak oynaması gereken rolleri gereği gibi oy- nayamama durumu.
Kişi,doğuştan veya sonradan geçirdiği hastalık veya kaza nedeniyle vücut içerisinde yer alan hayati organların fonksiyon yetersizliği nedeniyle oluşan durumunda kişi fizyolojik olarak engelli olmaktadır. Mobilite bozuklukları, solunum bozuklukları, organ yetmezlikleri bunun örnekleridir.
Zihinsel Engel Türleri
Bunlardan en yaygın olanları kırılgan (frajil) x sendromu, Down sendromu, gelişimsel gecikme ve Prader-Willi sendromudur (PWS). Frajil X sendromu, dünya çapında kalıtsal bir zihinsel engelliliğin bilinen en yaygın nedenidir.
İlgili 23 soru bulundu
Engel Türleri; zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal hastalığı olanlar, süreğen hastalıklı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak sekiz gruba ayrılmaktadır.
Psikiyatrik hastalıklar kişide uzun vadede hem zihinsel hem fiziksel açıdan işlev kaybına neden olur ve bipolar bozukluk tüm dünyada işlev kaybına yol açan hastalıklar arasında altıncı sırada yer alır.
Zihinsel Engel – Mental Retardasyon
Mental retardasyon, adaptif davranışlardaki bozukluklarla beraber görülen genel entelektüel fonksiyonların önemli oranda ortalamanın altında bulunması ile tanımlanır ve 18 yaştan önceki gelişimsel dönem esnasında gözlenir.
Ortopedik Engellilik
Ortopedik engel; doğuştan uzuv eksiklikleri, doğuştan kalça çıkığı, çarpık ayak, doğuştan kol felci,doğuştan omuriliğin kese şeklinde dışa doğru çıkması, yapışık parmak, doğuştan omurga eğrilikleri, doğuştan kas hastalıkları ve cücelik gibi farklı çeşitlerde görülmektedir.
1) Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyan bireyi ifade etmektedir.
Engelli , doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar veya kaza sonucu oluşan sakatlıklar (vücudun görsel / işlevsel/ zihinsel/ ruhsal farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/ yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi demektir.
Engellilik, özründen dolayı yaş, cinsiyet, sosyal ve kültürel faktörler açısından kişinin toplumsal rollerini yerine getirmesinin kısıtlanması, yani engellenmesi durumudur. Özürlülük nedeniyle oluşan sınırlılıklar, sosyal yaşamı sınırlandığında, kişi yalnızca özürlü olmakla kalmaz, aynı zamanda “engelli” olur.
Vücudunda bir ya da birden fazla uzvu olmayan kişilere engelli denir. Bunun dışında hastalık ya da kaza nedeniyle zihinsel fonksiyonlarını kaybetmiş olan kişiler de engelli olarak nitelendirilmektedir. Engellilik Nedir? Engellilik, zihinsel ya da fiziksel işlevlerini tam olarak yerine getirememek demektir.
10 – 16 Mayıs Engelliler Haftasına Sağlık-Sen Engelliler Komisyonu olarak "En büyük engel, engellenmektir” sloganıyla giriyoruz. 2011 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan Engellilik Raporu'nda, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ine karşılık gelen 1 milyardan fazla insanın engelli olduğu açıklanmıştır.
Yetersizlik terimi, üstün zekalı ya da üstün yetenekli olan bireyleri kapsamamaktadır. Bu yönüyle de özel eğitim gerektiren bireyler teriminden daha sınırlı bir anlam taşımaktadır. Özür(Engel): Yetersizlikle bağlantılı olarak toplumda işlevlerin yerine getirilememesi durumudur.
Zihinsel yetersizlik birçok etken ya da koşulların bir araya gelmesi sonucu oluşur. Çoğu zaman zihinsel yetersizliğin nedeni tam olarak bilinememektedir. Ancak zihinsel yetersizliğe neden olan etmenler, kalıtsal nedenler, doğum öncesi, doğum anı, doğum sonrası nedenler olarak gruplanabilir.
Bu sebeplerden dolayı ülkemizde Özürlüler Araştırması Sınıflandırılması'nda (2002) engellilik ortopedik özürlü, görme özürlü, dil ve konuşma özürlü, zihinsel özürlü ve süreğen hastalık olarak 6 grupta sınıflandırılmıştır (Çağlar 2011).
Zihinsel yetersizlik, hem zihinsel işlevde bulunma hem de pek çok günlük kav- ramsal, sosyal ve pratik becerileri içeren uyumsal davranışlarda önemli ölçüde sınırlılıklarla tarif edilen ve 18 yaşından önce ortaya çıkan bir yetersizliktir [1].
Çeşitli nedenlerden ötürü kişinin iskelet, kas ve sinir sisteminde bazı bozuklukların oluşması olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlık, kişilerin bazı faaliyetleri gerçekleştirmesini engellemektedir.
Zihinsel engellilerin yaklaşık %85'i “hafif” kategoriye girer ve hafif zihinsel engelli tanısı alır. %50 zihinsel engelli olanlar da bu kategoriye dahildir. Bu seviyede engelli olan kişiler yaşıtlarına kıyasla bilişsel gelişimde 2-4 yıl kadar yavaş olabilmektedirler.
Zihinsel Engelliliğin Doğum Sonrasında Nedenleri. Enfeksiyona maruz kalma ve ateşli hastalıklar, kaza-travmalar, beslenme bozuklukları ve yetersiz kalan çevre koşulları burada öne çıkıyor. Yayınlanan verilere göre tüm engellilerden onda birini zihinsel engellilerin oluşturduğu kabul ediliyor.
Donuk zeka , zihinsel becerilerde ortalamaların çok hafif altında olduğu durum olarak karşımıza çıkar. Bu düzeyde olan çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri zeka geriliği olan çocuklara göre daha yüksektir. Bu çocuklar geç kavrar ve çabuk unutma eğilimindedir.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Toplumda her 100 kişiden % 1-2'sinde görülen bipolar bozukluk, sıklıkla genç erişkinlikte 15-35 yaş aralığında ortaya çıkar, kadın ve erkekte eşit olarak görülmektedir.
Enerjsi biter, bitkinlik ve yorgunluk hisseder. Çok uyuma ya da hiç uyuyamama gibi uyku bozukluğu gözlenir. İştahta dikkat çekici bir artış ya da diyet yapmadan önemli bir kilo kaybı olabilir. Konsantrasyon, hafıza ve karar verme bozuklukları ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri