ÖTV muafiyeti ile araç sahibi engelli sürücü ve yolcunun vefat etmesi ve aracın mirasçılara intikal etmesi durumunda, mirasçılardan ÖTV aranmaz. Ancak vefat eden kişinin ÖTV istisnasından yararlandığı tarihten itibaren 5 yıl dolmadan, varisin, aracın satışını veya devrini yapması halinde ÖTV aranır.
Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir. Dolayısıyla mirasçıların tümü araç üzerinde hak sahibi olur.
Engelli şahısların devletin sağladığı ÖTV indirimi ile araç satın alması sonrasında herhangi bir sebeple vefat etmesi durumunda söz konusu araç, hayatını kaybeden engelli kişinin ailesine pay edilmektedir.
Bir engelli aracının 5 yıl içinde satılması durumunda ÖTV istisnası hakkı kaybedilir ve ödenmesi gerekir. 5 yılını tamamladıktan sonra ise herhangi bir ÖTV ödemesi yapılmadan satılabilir.
Evet kullanabilirsiniz. Yalnız öldükten sonra ÖTV çıkıyor onu kontrol ediniz.
İlgili 23 soru bulundu
Veraset Yoluyla Mirasçılara İntikal Eden Engelli Aracı
Araç sahibi engellinin vefatı halinde varislerine intikali ilk olarak bu şekilde gerçekleşmektedir. Ölüm halinde engelli araç devri konusunda ikinci durum ise; ÖTV muafiyetli engelli aracının mirasçılardan yalnızca birine intikalidir.
İntikal işlemi için öncelikle noterden mirasçılık belgesi yani veraset belgesi alınır. Daha sonra vergi dairesine gidilerek aracın ilişik kesme belgesi çıkarılır. Aracın trafik sigortası ve muayenesinin tam olmasına dikkat edilir. Bu belgelerle birlikte notere gidilerek aracın intikali gerçekleştirilir.
engelli raporu ile alınan araçları engelli raporu uygun olan kişilere satmanızda bi sakınca yok ancak siz raporunuzla aldığınız aracı 5 yıldan evel satarsanız ötv indirimli 2 nci bir aracı almak için 5 yılın dolmasını beklemeniz gerekiyor..
Engelli raporu ile alınmış araçların satışında geçerli olan kurallar: Aracın alımının üzerinden en az 5 yıl geçmiş olmalı; aksi takdirde ÖTV ödenmesi gerekir. Engelli aracın sahibi vefat ettiyse 5 yıl geçmeden ÖTV'siz araç satışı mümkün değildir.
Özel tertibatlı aracın başka bir engelli kişiye devri veya satışı durumunda, aracı devralacak kişinin engelinin farklı olması halinde araç yetkili Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir ve devralacak kişinin engeline uygun varsa tertibat değişikliği yetkili gümrük idaresinin gözetiminde yapılır.
5 Yıl dolduğu takdirde hiç bir işlem yapmadan noter'den direk satış yapabilirsiniz. Sonrasında araçta tertibat var ise siz ya da aracı alan kişi tertibat iptal projesi çizdirip sonrasında TSE arac götürülmelidir. Muayene'ye artık gerek yoktur. TSE'den alınan belgeler ile emniyet'ten ruhsat değiştirilir.
Engelli aracı ÖTV istisnasından faydalanarak alınan araçtır. Bu araçların üzerine kayıtlı olan engelli birey tarafından kullanılması gerekir.
Sağ kalan eş mirasın yarısını alır. Kalan mirasın yarısı mirasbırakanın annesine kalan yarısı da mirasbırakanın kardeşine kalır. Oranları belirtmek gerekirse mirasın ½ si sağ kalan eşe, ¼ ü annesine ve son ¼ ü ise kardeşine kalır.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
ENGELLİ ARAÇLARININ 5 YIL SÜRE BİTİMİNDEN SONRA ÜZERİNDEKİ HAK MAHRUMİYETİNİ KALDIRMA HK. Diğer hak mahrumiyetlerinin eklenmesi ve kaldırılması Kanun gereği engelli araçlarının tescilinde eklenen “SATILAMAZ” şerhi 5 yılın sonunda ilgilinin başvurusu üzerine herhangi bir belge aranmaksızın noter tarafından kaldırılır.
ÖTV muafiyetli araçlar satın alındıktan sonra 5 yıl boyunca satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda kişi, bu 5 yıllık süre içerisinde ÖTV muafiyeti ile 2. bir araç satın alamaz.
Fakat engelli aracı 5 yıl dolmadan satmak yasak olduğu için ÖTV'den muaf olarak alınan aracın satışında bazı prosedürlerin uygulanması gerekir.
Engelliden engelliye araç satışında herhangi bir süre kısıtlaması yoktur. Satış ve tescil işlemleri için noter kanalı ile bir belge düzenlenmelidir. Tescil işlemleri sonrasında, taşıtı alan engelli tarafından özel bir tertibata ihtiyaç duyulması halinde, tadilat projesi hazırlanmalıdır.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Engelli raporu kullanılarak ÖTV ve KDV indirimlerinden faydalanıp satın alınmış bir aracın, engelsiz bir bireye satılması işlemleri yine engelli bir bireye satılması işlemleri ile aynıdır. Sadece işlemlerin sonunda araç plakasında bulunan engelli işareti kaldırılmaktadır.
Engelliden engelliye araç satışı normal araç satışından pek farklı değildir. Engelliden engelliye araç satışı prosedürü aracı satın alacak kişinin de aynı özellikleri taşıması gerekir. Örneğin satan kişi %90 ve üzeri bir engel oranına sahip ise alan kişinin de %90 ve üzeri bir engele sahip olması gerekir.
noterde kanuna mirasçılarına geçecek ruhsat, anca öyle muayene yaptırabilirsiniz. sadece basit bir otomobil ruhsatı için de değil mesela rahmetli babanızın bankada parası varsa, evi arsası filan varsa bunlar için de veraset ilamı çıkartmanız gerekecek. yasal mirasçılarına verilecek ya da paylaştırılacak.
C.5.
Sigortalı ve/veya sigorta ettirenin ölümü halinde, sigortanın hükmü devam eder ve sözleşmeden doğan bütün haklar ve/veya borçlar mirasçılarına geçer. Bu durumda, sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi durumu onbeş gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri