Bir şey olmaz. Gözlük takmanız veya takmamanız resmin size ait olmadığını kanıtlamaz.
Numaralı gözlük haricinde imaj veya aksesuar amaçlı numarasız bir gözlük veya güneş gözlüğü takıyorsanız ehliyet fotoğrafı çekerken mutlaka çıkarmanız gerekir.
Biyometrik fotoğraflarda uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar kişinin yüz hatlarını tüm ayrıntıları ile görme zorunluluğu nedeniyle koyulmuştur. Ehliyet için biyometrik fotoğraf çekimi yapılacaksa kişinin gözlük durumu sürücü belgesinde belirtilse bile fotoğraf çekiminde gözlük çıkartılmalıdır.
11-Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak ölçüde kalın olmamalıdır. 12-Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişi veya nesneler bulunmamalıdır.
Arka bölümün sol alt köşesinde yer alan 12 numaralı kısımda 01.01 ibaresi "gözlük ile kullanabilir" anlamına geliyor.
İlgili 40 soru bulundu
1'inci grup sürücülerde düzeltilmesi veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10'dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme toplamı 12/20 olmalıdır. 2'inci grup sürücülerde düzeltilmesi veya düzeltilmesiz olarak bir gözün görmesi 6/10'dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme toplamı 16/20 olmalıdır.
Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Tedavi ile diplopi ve paralitik şaşılığın düzelmesi durumunda uzman tabibin kanaati ile sürücü belgesi verilebilir.
Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta “kırmızı-göz” bulunmamalıdır. Gözlüksüz fotoğraf çekinilmeli. Ehliyet belgesinde gözlüklü yazsa dahi gözlüksüz fotoğraf istenmektedir.
Doktordan rapor alıp nüfus müdürlüğüne giderek ehliyeti güncelleyebilirsiniz. Teşekkür ederim cevabın için. Excimer laser olmadan önce nüfus müdürlüğünü aramıştım. Sadece uzman tabip/tabibler tarafından yapılan muayene kısmını göz doktorun dolduracak.
Ebatı 50 mm X 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır, kişi tarafından en son halini göstermesi bakımından son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır."
Ehliyet raporu almak için öncelikle bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Bu raporu alabilmeniz için yanınızda kimliğiniz ve iki adet biyometrik fotoğrafınız bulunmalıdır. Ayrıca lens veya gözlük kullanıyorsanız, bunları da yanınızda bulundurmanız faydalı olabilir.
İster gözlüklü yazılsın ister yazılmasın direksiyon sınavında gözlük veya lens takmak zorunda değilsiniz.
Yeni ehliyetler pembe ağırlıklı, turkuvaz ve bej rengi dolgulu, çip değil karekodlu olacak. Karekodun içinde sürücünün parmak izi, kimlik numarası ve kan grubu gibi bilgiler bulunacak. Yeni kartlarda sahteciliği önlemek için de 8 ayrı teknolojik özellik kullanıldı.
Fotoğraf altı aydan eski olmamalı, 35 x 40 mm ebatlarında, açık renkli ve düz renkli fon üzerine, net ve nötr, lekesiz, mükemmel aydınlık ve kontrast ayarlarına sahip olmalıdır. Işık yüze eşit ölçüde dağılmış olmalı ve üzerinde gölge, yansıma, kırmızı göz efekti bulunmamalıdır.
Biyometrik Fotoğraf Çekimi İçin Doğru Makyaj
Abartılı makyajdan kaçınmalısınız. Doğal görünen bir makyaj ile güzelliğinizi vurgulamanız en doğrusu olacaktır. Öncelikle ten makyajı için cildiniz ile aynı tonda bir fondöten seçmelisiniz. Su bazlı hafif ürünler veya BB kremler doğal görünüm sağlayacaktır.
İlk kez ehliyet alacak olanlar için: Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği, motorlu taşıt sürücü sertifikası, sürücü sağlık raporu ve sürücü belgesi dosyası, sürücü belgesi için vergi dairelerine ya da anlaşmalı bankalara yatırılan tutarın makbuzu, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunu belirten belge.
Pratisyen hekim/aile hekimi tarafından kod tablosunda belirtilen kod numaralarından yalnızca gözlük (01.01), gözlük veya kontakt lensle (01.06) kod numaraları kullanılabilir.
Ehliyet Gözlük Numarası
Gözlük numarası için herhangi bir kısıtlama bulunmaktadır. Gözünüzün derecesi kaç olursa olsun gözlükle düzeltilebildiği için sağlık raporu almaya dolayısı ile araç kullanmaya engel değildir.
(4) Görme alanı; a) Santral 20 derece içerisinde skotom olmamalıdır. Her iki gözde santral skotom olanlar, hiçbir sınıf sürücü belgesi alamaz. Tek gözde santral skotom olanlar ve ikinci fıkranın (c) bendindeki görme derecesine sahip olanlar monoküler sürücü belgesi alabilir.
ICAO'nun tavsiye ettiği standartlara göre biyometrik fotoğrafınızda yüzünüz ortada olmalı ve düz bakmalı. Kaşlarınızı çatmamalısınız ve gülmemelisiniz.
Bu nedenle biyometrik fotoğrafla ilgili herhangi bir kıyafet yönetmeliği yoktur. Biyometrik fotoğraf çekilirken giyilmesi gereken herhangi bir renk koşulu bulunmaz. Biyometrik fotoğraf çekilirken belirli bir renk giyilmesine gerek yoktur.
1. Son altı ay içerisinde ICAO standartlarına uygun 400 DPI çözünürlükte, arka fon beyaz ve desensiz biyometrik vesikalık olacaktır. 2. Yüz fotoğraf üzerinde ortalanmış, çene ucundan saçların başladığı bölgeye kadar sağ ve sol yüz hatları tamamen görünür olacaktır.
Göz muayenesi ise aile hekimliği koşullarında yapılamayan bir muayenedir.
Tek gözü görmeyenler için yapılan ayrı bir sınav yoktur. A, A1, A2, B, B1, BE, F ve M sınıfı ehliyet sahibi olanlar monoküler ehliyet alabilirler. Bu ehliyet türlerinin kapsadığı araçlar motosiklet, otomobil ve kamyondur. Tek gözü görmeyenlerin, tır, otobüs, minibüs ya da ambulans gibi araçları kullanmaları yasaktır.
Peki, sağlık raporu için doktora giderken yanınızda götürmeniz gerekenler neler? Kimliğiniz ve 2 adet biyometrik fotoğrafınız kesinlikle yanınızda bulunmalı. Bunun yanı sıra lens ya da gözlük kullanıyorsanız yanınıza almanız faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri