Engelli kişinin sağlık raporunda "ağır engelli" ibaresinin bulunması Engelli kişinin bakıma muhtaç olması Engelli kişinin hane içinde kişi başına düşen gelirinin asgari ücretin üçte ikisinden az olması Evde bakım maaşı, engellinin bakımını üstlenen kişiye ödenmektedir.
1 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında evde bakım maaşı alabilmek için evde yaşayan kişilerin başına düşen gelirin rakamı 11,335 TL sınırını geçmemesi gerekir. Bu miktarı aşan gelir düzeylerindeki ailelere evde bakım maaşı ödenmez.
Evde bakım yardımı almak için engel oranı ne olmalıdır? Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve "ağır engelli" ibaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
Emekli olan engellinin bakım parası alması mümkündür. Ancak, engellinin engel oranının %50 üstünde olması ve emekli maaşının muhtaçlık sınırı altında olması gerekir. En düşük emekli maaşı da muhtaçlık sınırı üstünde olduğu için, kendisi emekli olan kişilerin engelli bakım parası mümkün değildir.
Evi Arabası Olan Evde Bakım Parası Alabilir Mi? Yalnızca oturduğu eve sahip olan ve hane geliri muhtaçlık sınırı altında olan engelli bir birey, evde bakım parası alabilir. Ancak, evini kiraya vermiş olan ya da araçlara sahip olan bir engelli bireyin evde bakım parası alması mümkün değildir.
İlgili 29 soru bulundu
%40 ve üzeri oranda engelli olan, sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve 18 yaşından küçük özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri oranda engelli olan yakını bulunan kişiler faydalanabilir.
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir. Ancak ev ,arsa,araba kirada ve gelir getiriyorsa hane gelirine dahil edilir. Evde bakım maaşı haczedilemez. Evde bakım maaşını gösterilip bankadan kredi alınamaz.
Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir? Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
Bakım Maaşıyla Engelli Maaşı Aynı Anda Alınır mı? Bakım maaşı ile birlikte engelli maaşı almak için tüm şartları sağlıyor olmanız gerekir. İki maaşın aynı anda alınabilmesi için gerekli olan şartları "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından" öğrenebilirsiniz.
Evde bakım yardımı alabilmek için engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.
1. Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli'' kısmının işaretli olması gerekir. 2. Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır.
Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır.
Engelli aylığı başvurusunda evde bakım aylığı dâhil tüm gelirler toplanıp kişi sayısına bölünür. Aylık kişi başı gelir asgari ücretin üçte birinden az ise engelli bireye engelli aylığı da bağlanır. Evde bakım aylığı ve engelli aylığı, sosyal yardımlar için yapılan gelir ölçümünde hane geliri kabul edilir.
İnsanların becerileri ve bağımsızlıkları bedensel, ruhsal veya psikolojik bir hastalık nedeniyle kısıtlanmışsa, bu insanlar bakıma muhtaç olarak kabul edilir. Yardım ihtiyacının altı aydan uzun süreceği öngörülüyorsa, bu insanlar bakım sigortasının hizmetleri ile desteklenebilirler.
EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLDU? Ödemeleri her ayın 11-15'i arasında yapılan evde bakım aylıkları memur maaş katsayısına göre artıyor. Asgari ücretle beraber engel oranı yüzde 40-69 arasında olanların maaşı 3912 lira, yüzde 70 ve üzeri olanların maaşı 5685 lira, 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 lira oldu.
Varsa öğrenim durumunu gösteren belge sureti. Dilekçe.(Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne hitaben- Dilekçede engelliye evde bakım hizmeti vermek istediği ve bakım ücretinden faydalanmak istediği, evde beraber yaşanılan bakmakla yükümlü olunan bireylerin mal ve gelir durumları) belirtilecektir.
Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2019 yılı için 1219.35 liradır. Bu miktarın eşiti ya da üzerinde rakam çıktığında evde bakım maaşı bağlanmaz.
Engelli Maaşı Şartları
Nafaka almıyor olmak, hiçbir gelire sahip olmamak, sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmamak gerekiyor. Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olmaması şartı da aranıyor.
Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir. 2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
Evde Bakım Yardımı uygulamasıyla 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılıyor. 2023 yılı Nisan ayı itibarıyla Evde Bakım Yardımı'ndan 569 bin 627 kişi faydalanıyor.
2024 yılından itibaren evde bakım maaşı 7.608 lira olarak hesaplara yatırılacak.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir, alınacak aracın kasko veya rayiç değerinin 120/1 evde bakım aylığı alan hanedeki kişi başına düşen sınırın altında kalırsa evde bakım maaşı kesilmez, fakat üstünde kalması halinde kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri