3- On sekiz yaşının altında engelli olanlar için maaş kendisine değil, bakımını üstlenen kişiye bağlanır. Bu durumda engelli çocuğa bakmakla yükümlü olan kişilerin (anne, baba veya vasi durumda olan kişi) sigortalı bir işte çalışıyor olması halinde maaş bağlanmaz. Engelli çocuk 18 yaşını doldurduğunda bu maaş kesilir.
18 yaş altı engelli maaşı başvurusu nasıl yapılır? 18 yaş engelli aylığı başvurusu bağlı bulunduğunuz il veya ilçenin Sosyal ve Yardımlaşma Vakıflarına başvuru yapılması gereklidir. 18 Yaş altı engelli maaşları engel oranlarına göre yapılmaktadır.
2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak belirlendi.
18 yaşından küçük engellilerin kendilerine değil, yakınlarına engelli aylığı bağlanıyor. 18 yaşından küçük engellinin SGK'dan aylık veya gelir almaması, sigortalı olarak çalışmaması ve en az yüzde 40 oranında engelli olduğunun sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi gerekiyor.
Aynı kişi birden fazla engelli birey adına bakım aylığı alabilir. Engelli birey ile bakım veren kişinin aynı hanede oturması hakkında: Bakıma ihtiyacı olan engelli ile akrabanın aynı adreste ikamet etmesi esastır.
İlgili 28 soru bulundu
Soru 26: 18 yaş altı engelli yakını aylığı ne demektir? Aynı hanede ikamet etmek şartıyla fiilen bakımını gerçekleştirdiği, 18 yaşından küçük ,özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri engelli olan yakını bulunanlara yapılan yardımdır.
Engelli çocuğu bulunan kişilerin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvuruda bulunarak ve SGK üzerinden çözger raporu ibraz ederek engelli aylığı bağlatabilmesi mümkündür.
Hükümde engelli maaşı bağlanması için; ''65 yaşını doldurmamış olmak üzere 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşı olmak'' ifadesi vardır.
Engelli Aylığı (2022 sayılı Kanun)
2022 sayılı kanun uyarınca ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük özürlü bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır. Engelli aylığı üç aylık olarak ödenen bir aylıktır.
Engelli aylığı ne kadar? Engelli aylığı, 2022 sayılı kanun uyarınca ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük özürlü bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır.
Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Ancak, aylık bağlanmasına kaymakamlıklar karar vermez. Kişinin belgeleri eksiksiz olarak alınır ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir. Aylık bağlayan son makam burasıdır.
3- Herhangi bir şekilde bu maddede yazılı miktardan fazla devamlı gelir sağlayan veya sağlanması mümkün olan kimselerin geçim kaynağı var sayılır ve kendilerine aylık bağlanmaz. 4- Hak sahiplerine bağlanan aylıklar 3 ayda bir peşin olarak verilir.
Rapor için 200-250 TL bir ücret istenebilir. Yanınızda 2 adet foto götürebilirsiniz ama artık e-devlet anlayışı sebebiyle çocuğun fotoğrafı bilgisayar ile çekiliyor.
ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER? En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.
Engelli yakını aylığı 865 lira oldu
2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak belirlendi.
Karşılıksız yapılan yardımdır. Üyenin vakıf üyesi olduğu tarihten sonra çocuğunun engelli olması durumunda engelli çocuğu başına yardım yapılmaktadır. Engelli Çocuk Yardımı yapılabilmesi için üyenin engelli çocuğunun, engellilik durumunu her yıl raporlanması gerekmektedir.
En az yüzde 60 engelli olanlar evli olsalar bile yetim aylığı alabilirler | Ekmek ve Gül. SGK Sağlık Kurulu raporuyla en az yüzde 60 engelli olduğu tespit edilenler, evli olsalar bile, anne ya da babalarından yetim aylığı alabilirler.
Engel oranı, Kanuna göre aylık bağlanması gereken oranın altına düşenlerin aylıkları engelliler için sağlık kurulu rapor tarihini takip eden dönem başından itibaren kesilir. Rapor tarihi sisteme girilerek “Engel oranının %40'ın altına düşmesi” nedeniyle Mütevelli Heyet Kararı ile aylıklar feshedilir.
Evde bakım yardımı aylık ödeme rakamları 2020 yılında 1544 lira, 2021 yılında 1798 lira iken, 2022 yılı ilk 6 ayı için bu miktar aylık 2 bin 354 lira olarak belirlendi. Evde bakım yardımından yararlanan kişi sayısı da her yıl artış gösterdi.
Kişinin Yaşlı veya %40-69 Arası Engelli Aylığı alması, fiilen bakımını üstleneceği engelli yakını bulunması durumunda 18 Yaş Altı Engelli Yakını Aylığı bağlanmasına engel teşkil etmez. Ancak %70 ve üzeri Engelli Aylığı alan kişi bu aylık türüne başvuramaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri