Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Temel olarak gırtlak kanserinin en sık görülen belirtisi, uzun süreli ses değişikliği veya ses kısıklığıdır. Bunun yanı sıra boyunda şişlik, yutma güçlüğü, uzun süreli boğaz ağrısı da sık görülen belirtiler arasındadır.
Tıbbi jargonda gırtlak, larenks olarak isimlendirilir. Bu nedenle gırtlak kanseri, larenks kanseri olarak da bilinir. Gırtlak kanserleri çoğunlukla gırtlakta bulunan glottis bölgesinde ortaya çıkar. Glottis, nefes borusunun ve ses tellerinin bulunduğu, başlangıç kısmına verilen isimdir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
İlk olarak laringoskopi yapılarak gırtlak ve çevresine bakılır. Eğer laringoskopi esnasında anormal bir durum görülürse küçük bir doku alınarak biyopsi yapılır. Laringoskopi ve biyopsi dışında kanserin yayılıp yayılmadığının görülmesi için ise bilgisayarlı tomografi veya MR gibi taramalardan da faydalanılabilir.
Gırtlak kanserinin tanısını koyma görevini her zaman kulak burun boğaz hekimleri (özellikle baş-boyun cerrahisinde deneyimli) üstlenir. Tedavi ve tedavi sonrası takipte de en önemli rol çoğu kez kulak burun boğaz hekimine aittir. Erken evre tümörlerde cerrahi ya da radyoterapi çoğu kez tek başlarına yeterli olmaktadır.
Gırtlak kanseri dünyada baş boyun bölgesinin en yaygın kanseridir. Her yıl dünyada 156.000 yeni gırtlak kanseri vakası görülmekte ve 83.000 ölüm olmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre daha sıktır, bu vakaların 138.000 i erkek, 18.000 i kadındır.
Yaş: Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri yaşlılarda genç insanlardan daha yaygındır.
Ses tellerinin alt kısmı nefes borusunun en dar kısmıdır ve burada ortaya çıkan bir kanser nefes borusunun daha da daralmasına ve nefes darlığının belirginleşmesine yol açar. İlerleyen hastalık ile birlikte ses kısıklığı, kanlı balgam, öksürük gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Gırtlak kanseri kendisi ilk olarak ses kısıklığı ve yutkunma problemleri ile gösterebilir. Gırtlak kanseri olduğunu nasıl anlarız? Gırtlak kanserinde görülen ses kısıklığı, yutkunma sorunları, nefes alamama, öksürük ve diğer belirtilerin 2 haftadan uzun sürmesi durumunda uzmana başvurulması gerekir.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Gırtlak Kanseri Nedenleri
Özellikle sigara ile birlikte alkol alımının kanser gelişiminde rolü çok daha fazla. Kötü beslenme de bu tür kanserlerin oluşumunda rol alıyor. Petrol ürünleri, boya sanayi, ağaç işleri gibi bazı iş kollarında çalışan kişilerde gırtlak kanseri oranlarının daha yüksek olduğu biliniyor.
Farenks kanseri, boğazın tonsiller ve ses kutusu arasındaki kısmın kanserli tümörüdür. Farenks kanseri çoğunlukla boğazı döşeyen mukoza membranında gelişir. Batı ülkelerinde, yaklaşık tüm farengeal kanser tipleri sigara ve alkol ile ilişkilidir.
Yapılan incelemeler sonrasında gırtlak kanseri tanısı aldı. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nde, ağız içinden yapılan lazer operasyonu sayesinde gırtlağının yarısını kaplayan tümörden kurtuldu.
Gırtlak kanseri ülkemizde baş-boyun bölgesinin en sık görülen kanseridir. Bunun sebebi ülkemizdeki yüksek sigara tüketimidir. Gırtlak kanseri hastalarının % 95'i sigara içmektedir; sigara içmeyenler sadece % 5'ini oluşturmaktadır.
Ne yazık ki, erken tanı konulmaması halinde, kanser hücreleri gırtlak ya da üst yemek borusundan boyun bezlerine (lenf nodları), hatta akciğerlere ve karaciğere kadar yayılabilmektedirler.
Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Uniportal yani kapalı yemek borusu kanseri ameliyatının süresi tümörün bulunduğu bölge ve tümörün büyüklüğüne göre farklılık gösterebilmektedir. Açık cerrahiye göre oldukça kısa süren kapalı yemek borusu kanseri ameliyatları yaklaşık 2,5 -3 saat sürmektedir.
Ses telleri üstü bölgesi gırtlak kanserleri ise başlangıçta yutma sırasında ağrı, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, öksürükle kanama ,ileri dönemlerde nefes darlığı boğuk ses gibi şikayetlere yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri