Sağlık Bakanı Koca, Kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanan kişilerle, engellilere verilen süreli sağlık raporlarının geçerliliğinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatıldığını açıkladı. DUVAR - Sağlık Bakanlığı, süreli sağlık raporlarının geçerlilik sürelerini 31 Aralık 2023'e kadar yeniden uzattı.
Geçerlilik süresi 01.01.2020 tarihinden sonra sona ermiş ve henüz yenilenmemiş süreli tüm sağlık raporlarının geçerlilik süresi SON KEZ 31.12.2023 tarihinde kadar uzatılmıştır. Konuya ilişkin duyuru aşağıdadır.
Bu kapsamda engelli vatandaşlar kendi ikamet illerinde yer alan Sağlık Müdürlüklerine giderek, temin ettikleri engelli sağlık kurulu rapor yenileme dilekçesini doldurmalı ve teslim etmelidirler. Aynı anda, gerekli evrakların da teslimi yapılır. İşlem ardından müdürlükçe inceleme yapılarak, onay verilir.
Raporunu henüz yenileme imkânı bulamayan, güçlük yaşaması muhtemel vatandaşlarımız olduğundan mağduriyet yaşanmaması amacı ile süreli sağlık raporlarının geçerlilik süreleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatılmıştır. Raporlar, bu tarihten sonra kademeli olarak yenilenecek.
Engelli kişinin engel durumunda değişiklik olmaması durumunda rapor süresiz şekilde verilir. Genel olarak süreli engelli raporu süresi “2 yıl” ve “5 yıl” olarak verilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Sağlık Bakanı Koca, Kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanan kişilerle, engellilere verilen süreli sağlık raporlarının geçerliliğinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatıldığını açıkladı. DUVAR - Sağlık Bakanlığı, süreli sağlık raporlarının geçerlilik sürelerini 31 Aralık 2023'e kadar yeniden uzattı.
Akil, İyileşme varsa süreli veriliyor. Teşhis konan hastalıkların zaman içinde düzelme ihtimali var ise raporlar genelde süreli olur. Her yenileme döneminde hastalığın durumu kontrol edilir ve devamlılık gösteren durumlarda rapor sürekliye çevrilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kronik hastalığı sebebiyle sağlık raporu olan hastaların ilaç ve tıbbi malzeme rapor sürelerinin uzatıldığını duyurdu. 2023 yılında alınan karar gereği rapor geçerlilik süresi 30 Haziran'da sona ermişti.
İşe Giriş Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi
Az tehlikeli işler için rapor geçerlilik süresi beş yıl, tehlikeli işlerde çalışan kişiler için 3 yıl, çok tehlikeli işlerde ise rapor geçerlilik süresi bir yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürelerin sonunda raporların tekrarlanması zorunludur.
Sağlık Bakanlığı, ilaç raporlarının geçerlilik süresini 31 Aralık 2023'e kadar uzattı. Söz konusu raporların geçerliliği 30 Haziran'da bitiyordu.
Sorun Olmaz. 20 Şubat 2019'da çıkan yeni yönetmeliğe göre Süreli Raporların dolmasına 6 aydan az bir süre kaldığında tekrardan Heyete Başvurulabilir. Konu Netbey tarafından değiştirilmiştir (30.10-2019 Saat 10:22 ). hastalığınızın durumu seyrinde farklılık oluştuysa olabilir. yoksa raporunuzun gününü beklemeniz gerek.
Raporların, eski ya da yeni yönetmeliklere göre alınmış olması geçerliliği etkiler mi? Bu soruya yanıt olarak; “kesinlikle hayır” diyoruz. Yürürlüğe giren her bir yönetmelik, kendi yürürlük tarihinden önce alınmış raporların süresi içinde geçerli olduğunu yazmaktadır.
Engelli sağlık raporu süresi bitince ne olur? Süreli raporlar süresi sonunda yenilenmesi gereklidir. Fakat kişi rapor yenileme işlemi yapmaması durumunda kendisine verilen haklardan faydalanamaz. Aynı zamanda süresinde yenilenmeyen engelli raporu geçerliliğini kaybeder.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Sağlık Bakanlığı, süreli olan Engelli Sağlık Raporlarına ilişkin önemli bir kararı duyurdu. Bu duyuruya göre, süreli engelli raporu olan engellilerin rapor geçerlilik tarihi 31.12.2022 tarihine kadar uzatıldı.
Süreli Raporlar İçin Yenilenme
Normal şartlarda 1 Ocak 2020 tarihinde sona eren ve yenilenmesi gereken engelli raporlarının ikinci bir düzenlemeye kadar geçerli kabul edileceği ve bu raporlardan kaynaklı hak ve yükümlülüklerin devam edeceği duyuruldu.
Az tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde en geç 5 yılda bir defa, Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde en geç 3 yılda bir defa, Çok tehlikeli sınıfında yer alan iş yerleri için ise en geç yılda bir defa işe giriş sağlık raporları yenilenmelidir.
Süresiz engelli raporuna sahip kişinin hastalığında ciddi bir derecede olumlu bir gelişme yaşanırsa süresiz engelli raporunu yenilemek için tekrardan heyete gidilmesi gerekir.
Boğaz ve Burun Kültürü (Staphylococcus aureus yönünden,en az yılda bir) Akciğer Grafisi (Tüberküloz yönünden, en az yılda bir) El kültürü (yılda bir)
İlaç raporları genellikle 3-6-9 ya da 12 aylık olarak verilir. Süresi biten ilaç raporları bu sürenin bitiminden sonra yenilenir. İlaçların süresi bitmeden 15 gün öncesinden doktora giderek raporunuzu yeniletebilirsiniz. Raporunuz devam ediyorsa ilacı aile hekimi de yazabilir.
Sağlık Bakanlığı, yenilenmemiş / yenilenmesi gereken rapor sayılarının hala ciddi düzeyde olması ve rapor yenileme taleplerine bağlı olarak sağlık hizmet sunucularında yoğunluk yaşanması üzerine rapor geçerlilik sürelerini son kez uzattığını duyurdu.
– Sigortalılara tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 20 günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. 20 günü aşan istirahat raporlarının sağlık kurulunca verilmesi gerekir.
Süresiz engelli raporu iptal edilemez. Süresiz engelli raporu herhangi bir süreye dahil olmadığından dolayı iptal durumu malesef söz konusu değildir. Süresiz raporlar usulüne uygun alınmadıysa ihbar, şüpheli vb. durumlarda iptal edilmektedir.
Engelli emekliliği, en az %40 raporu olan ve 4A kapsamındaki çalışanlara verilen bir haktır ve belirli bir engelli emeklilik yaşı yoktur. %40 ve üzeri rapora sahip bireyler, yaş şartı aranmaksızın prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabilir.
Bu süre genelde 2 ya da 5 yıl olarak belirlenir. Süreli raporlar 3 kere kontrol edilir, eğer 3, kontrol süresinde hastalık devam ediyorsa süreli rapor sürekliye çevrilebilir. Engelli raporu yenileme işlemi süreli ve süresiz raporlarda yapılabilir. Kişinin hastalığı ile gelişme olması durumunda oran düşer ve artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri