%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.Bunun için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
Vergi İndirimi, sadece “gelir üzerinden alınan vergiler” grubunda yer alan Kurumlar Verisi ile Gelir Vergisini kapsamakta olup, Harcamalar üzerinden alınan vergilerden olan; Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, BSMV, Gümrük Vergisi ile Damga Vergileri için indirim uygulanamaz.
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Türk Telekom'dan engelli, gazi ve şehit yakınlarına özel bireysel faturalı mobil tekliflerde %25 indirim! %25 indirim kampanyası engelliler, harp ve vazife şehitlerinin eş ve çocukları ile gazileri kapsamaktadır.
Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
Engellilik Vergi İndirimi Başvuru İşlemleri hizmetine e- Devlet Kapısı üzerinden erişebilirsiniz. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi.
Vergi indirimi; engelli çalışanın aldığı ücretin gelir vergisi matrahlarından belirlenen esas ve tutarlarda engel oranına göre yapılan indirimdir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 31'inci maddesine göre; engelli/engelli yakını olan çalışanların maaşlarındaki gelir vergisi kesintisinden indirime gidilmesidir.
Soru 2:Engelliler için sağlık kurulu raporu nerelerde kullanılır? Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Sigortalı olarak bir kurumda çalışılması, sağlık kurulundan en az yüzde 40 engelli raporu alınması ve vergi dairesinden vergi muafiyetine hak kazanılması gerekiyor.
Engellilik İndirimi Tutarları:
Gelir Vergisi Kanunu'nun 31. maddesinde yer alan engellilik indirimi tutarları, 2023 takvim yılında uygulanmak üzere; birinci derece engelliler için 4.400 TL, ikinci derece engelliler için 2.600 TL, üçüncü derece engelliler için 1.100 TL olarak tespit edilmiştir.
Kampanyadan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve cihaz satın alma tarihi itibariyla 26 yaşından gün almamış Yükseköğretim öğrencileri faydalanabilir. (Yükseköğretim: önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimlerini kapsar.) Açıköğretim öğrencileri faydalanamaz.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden engelli bireyler ücretsiz faydalanabiliyor. Ayrıca tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında yüzde 20 indirim sağlanıyor. Konut vergisi muafiyeti 200 metrekareden küçük tek konutu olan engelliler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Engel vergisinin indirimi maaşa engel derecesi oranında yansır. Kişinin mevcut engel derecesi oranında indirim yapılır. Bu durumda kişide en az yüzde 40 oranında engel bulunması gerekir. Engel derecesine göre engelli vergi indirimi şu şekilde uygulanır.
ENGELLİLİK İNDİRİMİ İÇİN BAŞVURULACAK MAKAMLAR
Bağımsız Vergi dairesi bulunan ilçelerde; Vergi Dairesi Müdürlüğü, Diğer ilçelerde; Malmüdürlükleri.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" internet adresine giriş yaparak engelli vergi indirimi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen ancak işe giriş anında başvuru yapamamış çalışanlar; düzeltme zamanaşımı süresi içinde 5 yıl geriye dönük olarak dilekçeyle başvurarak engellilik indirimi bedellerini talep edebilirler.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
2022 Sayılı Kanun'da yapılması öngörülen değişiklikle, muhtaçlık veya engelli aylığı alan 1 milyondan fazla kişinin daha önce yapılan fazla- yersiz ödemeler nedeniyle SGK'ya olan borçları ve para cezaları faizleriyle birlikte sıfırlanacak.
Özürlünün tapu harcı muafiyetinin olup olmadığı
Aynı Kanunun 59 uncu maddesinde ise harçtan müstesna tutulan işlemler bentler halinde sayılmış ancak engellilere tanınmış herhangi bir muafiyet hükmüne yer verilmemiştir. Bu itibarla, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre tapu harcından muaf tutulmanız mümkün bulunmamaktadır.
Malulen emeklilik ise çalışma vasfını kaybeden % 60 ve üzeri engele sahip sigortalıların emekliliği ile ilgilidir ve malulen emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışır iseler, yaşlılık aylıkları durdurulmaktadır. Engelli vergi indirimi ile emeklilikte böyle bir durum söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri