Dolayısıyla engelli vatandaşlar için 2023 yılında pasaport çıkarırken herhangi bir indirim veya ayrıcalık tanınmamaktadır. Pasaport çıkarmak isteyen herkes, engelli olsun veya olmasın 2023 yılı için belirlenen pasaport harç ve defter bedeli ücretlerini ödemek durumundadır.
Engelli kişilere pasaport harçlarında veya işlemlerinde herhangi bir ayrıcalık sağlanmamaktadır.
Öğrenci pasaportu; 25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir. Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimlere Verilir? 25 yaşından küçük olan öğrenciler, pasaport harcından muaf tutulurlar.
– Yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarını eğer sizinle ikamet ediyor, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan faydalanabiliyor. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekmekte.
Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hususi damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)
İlgili 30 soru bulundu
Sebebi ister Erasmus, ister Interrail olsun hiç fark etmez, harçsız pasaport çıkartma hakkına tüm 25 yaş altı öğrenciler sahip. Kimse zaten size yurt dışına neden çıkıyorsunuz diye sormayacak. Kanun diyor ki; 25 yaşın altında olması ve öğrenci olması harçsız pasaport alabilmesi için yeterli sebeptir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sevgi ve Çocuk evlerinde kalan çocukların, asgari %40 engelli raporu olan tüm engellilerin ve 65 yaş üstünde olan kişilerin lisans ve vize ücretinden muaf tutulmasına karar verilmiştir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir? Milli eğitim kurumlarına bağlı kreşe giden çocuklar, ilkokul, lise öğrencileri ve 25 yaşını aşmamış tüm öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilir. 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin ebeveynleri ile müracaat etmeleri gerekir.
Bu çerçevede bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan üniversite öğretim elemanları ve öğrenciler pasaport işlemlerinde ve yurt dışına çıkışlarında, pasaport veya yurt dışı çıkış harcından muaf tutulabilirler.
Katma değer vergisinde sağlanan vergi avantajı: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre, engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimi KDV'den istisnadır.
%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.Bunun için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı ocak ayı itibarı ile güncellendi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti ise yeni yılda artırılmıştı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Böylece engelli kimlik kartı bulunan vatandaşların mevcut kartlarını yenilemelerine gerek kalmayacak. Ücretsiz seyahat hakkından tek başlarına faydalanacak ağır engelli bireyler yukarıda sayılan kimlik kartlarını kullanabilecek. Bu durumda olanların kartlarını yenilemelerine ihtiyaç bulunmamaktadır.
Yolcularımızın bu indirimden faydalanmaları için % 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu gösteren bir belgeyi (T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'ndan alınmış engelli kimlik kartı, sağlık kurulu raporu veya ''Özürlü'' ibaresi bulunan nüfus cüzdanı) ibraz etmeleri gerekmektedir.
Her şehirde geçer mi? Hayır, o tür kartlar sadece ait oldukları şehirde geçerlidir. Engelli kimlik kartınız varsa bazı belediyeler başka hiç bir belgeye gerek olmaksızın bu kartlarla ücretsiz şehiriçi ulaşım sağlanmaktadır. İzmir de bu şehirlerden biridir.
1 yıllık pasaport için 1.008,30 TL Pasaport Harcı + 501 TL Değerli Kağıt Bedeli (Defter Bedeli) = 1.509,30 TL ödemeniz gerekir. 10 yıllık pasaport için 3.295,50 TL Pasaport Harcı + 501 TL Değerli Kağıt Bedeli (Defter Bedeli) = 3.796,50 TL ödemeniz gerekir.
Pasaport ücreti için 50 oranında zam geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri