3) Temettü dağıtımından önce faiz ile ilişkili olarak elde edi- len kârlar saflaştırma22 işlemine tabi tutularak ayıklanmalı ve dağı- tılacak temettü sadece İslâm hukukunca helal kabul edilen gelirler- den oluşmalıdır.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez. Ancak İslam'ın genel muamelat esaslarına uymayan faiz gibi işlemler ise hangi ad altında ve kim tarafından yapılırsa yapılsın caiz değildir.
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Temettü ödemesi yapılan tarihte, hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Örneğin, 1 TL temettü ödemesi yapan bir şirketin hisse senedinin fiyatı ödeme tarihinde 1 TL azalacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Temettü hisse senetleri için son derece önemli bir konudur. Yatırımcıya fazladan getiri sağladığı gibi şirkete güveni de artırır. Çünkü temettü dağıtan şirketler yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilir. Buna bağlı olarak da şirkete duyulan güven ve itibar artar.
Şirketler genellikle yılda bir kez temettü ödemesi yapar ancak bazı şirketler yıl içinde ilave temettü ya da temettü avansı kararları alabilmektedir. Temettü ödemelerini taksitle yapma kararı alan şirketler de mevcuttur. Bu tür kararlarda yatırımcılara taksit sayısı kadar sayıda temettü ödemesi yapılır.
Borsanın genel mantığının haram olmadığını savunan İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu ise, “ Borsada yatırım yaptığınız şirketin İslam'a aykırı olmamasına dikkat edilmeli. Kısaca içki üreten şirketlere yatırım yapmak haramdır. Ancak helal üretim yapan şirketlerin haram değildir” ifadelerine yer veriyor.
İslam inancına göre, üretim faaliyeti yapan bir şirketin hisse senetlerini almak ve satmak dinen caizdir. Bu, İslam hukukuna göre kabul edilebilir bir yatırım şeklidir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Kâr payı; tasarruf sahiplerinden toplanan fonların, ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucu elde edilen kazancın birikim yapmak isteyen kişilere paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı, faize değil kâr esasına dayalı olan bir sistemdir.
Evet, caizdir, dinen bir sakıncası yoktur.
Bu sebeple, eğer bir şirket yıllardır kâr elde etmesine rağmen hiç kâr dağıtmıyor, sürekli kârın yedek akçelere ayrılmasına karar veriyorsa, şirketin kuruluş amacına aykırılık söz konusu olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir.
Bir hac mevsiminde umre ve hac ibadetlerini her biri için ayrı ayrı ihrama girerek yerine getirme. Kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etme, İslâm'ın beş şartından biri.
Temettü şirkete duyulan güvenin ödülüdür. Bu sebeple hissedarlar, hisse senetlerini ellerinde tutmaları konusunda daha kararlı olurlar. İstikrarlı temettü ödemeleri ise şirket performansının işareti olarak görülür, yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirilir.
Gerek Kur'an ve Sünnet'te gerekse sahâbe uygulamalarında kâr için belirli bir oran getirilmemiş ve bu husus kural olarak fert veya toplum olarak müslümanlara bırakılmıştır. Çünkü böyle sabit bir oran her zaman, her yerde ve bütün mallar açısından adaleti gerçekleştirmeyebilir.
Diyanetin bildirisine göre; Borsadan hisse almak caiz değil. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
"Sonuç olarak, sermayesinin çoğunluğu İslami açıdan problem teşkil etmeyen, hizmet ve üretim alanları İslam'ın meşru gördüğü alanlar olan şirketlerin borsadaki hisselerinin her türlü manüpilasyondan uzak kalınması şartıyla alınıp satılması caizdir."
Borsa da almış olduğumuz hisse senedinin reel bir değeri vardır. Borsa da hislerine yatırım yaptığınız şirket temel itibari ile İslam'a aykırı haram statü içeren işlem yapıyorsa haramdır. Yani içki üreten şirkete yatırım yapmak haramdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
100%'den fazla temettü ödemesine sahip bir şirket kazandığı kârından daha fazla temettü dağıtıyor demektir.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri