Ocak Dikim Sistemi: Ülkemizde fındık üretim alanlarında uygulanan geleneksel dikim sistemidir. Ocaktaki dal sayısı 5-6'yı geçmemelidir. Ocaklar arası mesafe en az 4 m olmalıdır. Sık dikim fındık bahçelerinde ilerleyen yıllarda kültürel uygulamaları yerine getirmek oldukça zor olmaktadır.
Düz arazilerde ise sıralar arasındaki mesafe 4-5 m. olmalıdır. Arazi hazırlığı bu şekilde yapıldıktan sonra 1.5-2 m. aralıkla, 50 cm. genişliğinde ve 30-40 cm. derinliğinde çukurlar açılır, ikinci sıradaki açılacak olan çukurlar birinci sırada açılmış olan iki çukurun orta aralığına gelecek şekilde ayarlanır.
Kaç fidan dikileceği araziye göre değişiyor, ocak alanı üzerinden dönüme göre bir hesap yapılabiliyor. Düz arazide yapılan ocak dikimi, 120 cm'lik daire etrafında şekilleniyor. Ocaklar arasında 5-6 m, toprak zayıfsa 4-5 m bırakılıyor. 60 cm derinlikte çukurlar açılıyor ve bir ocak çevresine 4-6 ekin dikiliyor.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
Arazide 1.5-2 m teras genişliği olan ve teraslar arası 3.5-5 m mesafe olan teraslama yapılır. Dikim için 1.5-2 m aralıklarla 50 cm genişliğinde 30-40 cm derinliğinde çukurlar açılır. Eğer arazi düz ise bu sistemde oluşturulmuş sıralar arasında 4-5 m mesafe bırakılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
Günde 8 ila 10 ton arasında fındık topluyor. Arazi düz ve temizse bir günde 35 dönüm arazide fındık toplayabiliyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre, düz arazide fındığını söküp serada karanfil gibi kesme çiçek yetiştiren üreticinin, dekar başına net kârı 249 liradan 25.6 bin liraya çıkıyor. Bu rakam fındıktan elde edilen gelirin 101 katı oluyor.
Bu miktar 11 dalda 1,60 Kg fındığa denk gelmektedir. 11 daldan alınması tahmin edilen 1,60 Kg fındık, dekarında 50 ocak bulunan bahçede dekara 80 Kg dolaylarında fındık demektir.
Sivri Fındık Çeşidi
Sivri fındık: Fındık üretilen hemen her bölgede görebileceğiniz sivri fındık oldukça verimli ve üretimi kolay bir fındık çeşidi olarak bilinir.
Meyvenin oluştuğu ve hasat dönemde ise daha fazla suya ihtiyaç duyar. Buna rağmen yaz aylarında sulama sıklığı artar. Bunun için bitkiler haftada bir veya 7-10 günde bir sulanmalıdır. Dinlenme döneminde daha az suya ihtiyaç duyar.
Ekonomik ömrü oldukça uzun olan fındık ağaçlarının gelişimi orta hızlıdır. Ağaç ortalama 4-5 metre boya ulaşır. Bu hızlı gelişim için dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre, dikim yapıldıktan sonra baharla beraber map ve sacaka gübreleri kullanılmalıdır.
Fidan başına yarısı Mart ayı başında, diğer yarısı da Mayıs ayı sonu Haziran ayı başlarında olmak üzere % 26'lık Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) gübresinden 40 gr. verilmelidir.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.
2023 İL İL FINDIK FİYATLARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bu sene 770 bin tonluk rekolte bekliyoruz. TMO'yu yeniden görevlendirdik. Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için kg başında 82,50 TL olarak belirlenmiştir." dedi.
2023 FINDIK YEVMİYE FİYATLARI NE KADAR, AÇIKLANDI MI? Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık hasadı öncesinde işçi yevmiyeleri ve diğer ücretlerin belirlendiğini açıkladı. İşçi yevmiyesi 448 lira olarak belirlenirken, kilo başına 3,20 lira ödeme yapılacağı duyuruldu.
Kabuklu fındığın birim ağırlığı 350-500 kg/m3 , iç fındığın birim ağırlığı 500-650 kg/m3 dolayında olup, çuvallarda bulunan bir ton kabuklu fındık için 3.5-4 m3 depo iç hacmi gereklidir [1].
Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar. Erkek çiçekler ise açtıkları yani fenerlerime tabir edilen döneminde -5, anterler içerisinde ise -8 derecede zarar görmeye başlar.
Fındık Ağacı Su İster mi? Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin.
Dikim yaşı da fındık yetiştiriciliğinde verimi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Peki verim nasıl? Fındık ağaçları bir öbek şeklinde toplanır. Bu nedenle bir öbeğe biz ocak deriz. Sakarya çevresinde bir ocak ortalama 2,5 - 2,8 kilo fındık verir. 60 ağaçtan hesap edersek dönümde yaklaşık 160-180 kilo verim alırız.
2023/2024 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları %50 sağlam iç fındık esasına göre; Giresun kalite için 84.00 TL/Kg, Levant kalite için 82.50 TL/Kg, Sivri kalite için 80.00 TL/Kg'dır.
580–650 adet kabuklu fındık 1kg. Gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri