Depremzedeler ve enkaz altından çıkarılanlar için soğuk havayla birlikte oluşabilecek en büyük risklerden birinin vücut ısısının düşmesiyle görülen "hipotermi" olduğuna dikkati çeken Yüzbaşıoğlu, vücudun ısı ortalamasının normalde 36-37 santigrat derece olduğunu, uyku esnasında ise bunun 35,8 santigrat dereceye kadar ...
"Sıvı alamadığınız için böbrek susuz kalmaya başlar"
"Enkaz altında kaldığınızda bir yandan damarın içerisindeki sıvı kaslarda göllenir, diğer taraftan sıvı alamadığınız için böbrek susuz kalmaya başlar. Böbrek susuz kalmaya başladığı zaman çok önemli hücre grubu olan tübül hücreleri ölürler.
Depremde enkazdan çıkarılan kişiler için hipotermi riski bulunmaktadır. Bu riske göre hipoterminin dört evresi vardır. Uzmanlara göre hipoterminin en büyük riski kalp durmasıdır. Hipotermide hastalar dıştan ve içten ısıtılabilir.
ENKAZ ALTINDA NE KADAR HAYATTA KALINIR? Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor.
İlgili 15 soru bulundu
Kaslar yaralandığında vücut, kas hücreleri içinde oksijen taşınmasından sorumlu bir protein olan miyoglobin salgılar. Göçük altında kalanlar kurtarıldığında, kan aniden tekrar serbestçe akabilir ve vücudu miyoglobinle doldurabilir. Bu böbrekleri tahrip eder."
Bilimsel araştırmalara göre, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.
Hipoterminin diğer belirti ve semptomları arasında bilinç kaybı, geveleyerek konuşma veya mırıldanma, karışıklık veya hafıza kaybı, sakarlık veya koordinasyon eksikliği, titreme, uyuşukluk veya çok düşük enerji, yavaş ve hafif nefes alma, zayıf nabız, ve özellikle bebeklerde parlak kırmızı, soğuk cilt bulunur.
Afet ve acil durum sonrası profesyonel yardım ulaşıncaya kadar geçen sürenin önemini vurgulayan, afet veya acil durumun olduğu andan ilk 72 saatte afetzedelerin kendi başlarına kalabileceklerini ve bu nedenle önceden hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatan zaman dilimi.
Adıyaman'da Sakarya Caddesi Çınar Apartmanı'nda ekipler, uzun uğraşlar sonucu 54 yaşındaki Mehmet Ayhan Erdem'i enkazdan 105 saat sonra sağ çıkarmayı başardı. Gaziantep'in Nizip Fatih Sultan Mahallesi'ndeki 6 katlı Furkan Apartmanı'nın enkazının altından biri çocuk 2 kişi çıkarıldı.
Hal böyle olunca uzmanlar durumun sebebini araştırmaya başladı. Ortaya çıkan tablo ise son derece vahimdi. Çünkü, enkaz altında saatlerce kalmış bir insana yapılacak en büyük hata hemen ona su vermektir. *Meyve suyu vb. potasyum miktarı yüksek sıvıların da kesinlikle verilmemesi gerekiyor.
İdrar içmenin zarardan çok fayda sağlayacağı durumlar yok denecek kadar azdır ve dolayısıyla "çok susamış olmak", idrar içmek için yeterli bir gerekçe değildir. Hatta bazı uzmanlar, ölüm-kalım çizgisinde olma hâlinde bile bu yönteme başvurulmaması gerektiğini vurgulamaktadır.
Fay hareketi ve toprak sıvılaşması deprem hasarının iki ana nedenidir. Depremden sonra su temini çok zorlaşır. Özellikler yangın gibi acil durumlara susuzluk nedeniyle müdahale edilemez.
Türk Medeni Kanunu'nun 44. maddesi ölümün bildirilmesini düzenlemektedir. Bu maddede, bir kimsenin, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde ortadan kaybolması halinde cesedi bulunamamış olsa bile, o yerin en büyük mülki amirinin emriyle kütüğe ölü kaydı düşürülebileceği belirtiliyor.
Yıkıntı altında kalmış bir insanın serbest bir uzvu gördüğünde saatte 1-1,5 litre gidecek hızda izotonik NaCl şeklinde serum takılmalıdır. Elektrolit düzeylerine bakma imkanı yoksa asla potasyum içeren sıvılar verilmemelidir.
Nabzı yavaşlar, Organlarımızdaki en çok ve erken dönemde donan yerlerimiz uç bölgelerdir. Yani burun, eller, parmaklar, erkeklerde penis ve testisler ve ayaklar donar. Arkasından uyku ve uykuda ölüm meydana gelir.
Vücut ısısı düştüğünde; kalp, sinir sistemi ve diğer organlar faaliyetlerine devam edemez. Zamanında tedavi edilmezse; kalp dolaşım ve solunum sisteminin bozulmasına yol açarak, ölüm ile sonuçlanabilir.
Şiddetli hipotermi vücut sıcaklığının 28 derecenin altına indiği bir hipotermi türüdür. Bu aşamada ciddi bir tıbbi acil durum söz konusudur. Kişi bilinç kaybı yaşayabilir, kalp atışları yavaşlar, solunum çok zayıflar ve kas hareketleri neredeyse yok olabilir.
Hipovolemi olarak adlandırılan durum oluşabilir, yani damarlardaki kan hacmi azalır. Bu durum, organlara yeterince kan gitmemesi anlamına gelir. CDC, deprem sonrası enkaz altında bir saat kalmanın bile crush sendromuna yol açabileceğinin altını çiziyor.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Battaniye ya da örtüler vücut sıcaklığını birden artırarak beyne şok gitmesine neden olabilir. Bu yüzden sağlık uzmanları enkaz altında kalanlara sarı alüminyum örtüsü örterek öncelikle vücudun ısı dengesini kendi kendine dengelemesini sağlar. Vücut ısıyı otomatik dengeledikçe kan akışı normalleşir.
13.5 milyon kişinin etkilendiği, potansiyel olarak yüz binlerce kişinin direkt olarak göçük altında kaldığı bir depremde elbette birkaç on tane uç düzey kurtarılma vakası olacaktır. Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir.
Toparlarsak, başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabilir.
Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir. Çocuklar için veya sağlık durumu iyi olmayan biri için ise bu durum değişiklik gösterebilir. Buna göre bir insan susuz kaldığı zaman vücudunda tüm hücreleri susuzluk yaşamaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri