Bir kimse iradesini, şüpheye mahal vermeyecek bir biçimde sözle, yazıyla yahut bir hareketle açıklarsa açık irade beyanında söz edilir. Buna karşılık, irade beyanı kişinin hareket tarzından, genel davranışından çıkarılabiliyorsa kapalı (zımni) irade beyanından bahsedilir.
Kökeni Roma hukuk kavramındaki 'Zımni irade beyanına' dayanmaktadır. Bu kavramın açıklanması, 'Zımni rıza beyanı' olarak adlandırdığım yeni bir zımni rıza kavramının belirmesine olanak tanır. Zımni rıza beyanı, hem ortak akla dayanan görüşlerinin önemsizliğini hem de Hobbes'ın beyanındaki zayıflığı önler.
Tek bir kişinin irade beyanı ile meydana gelip, hukukî sonuçlar doğuran hukukî işlemlerdir. Örn. vakıf kurma, vasiyetname yapma.
İrade beyanı, kişinin bilincinde oluşmuş bir düşüncenin dış dünyaya ifade edilmesidir. Hukukta doğacak sonucun ilgilinin iradesini açıklamasına bağlandığı durumlarda önem taşır. Hukuk düzeninin kişinin irade beyanına bu beyan doğrultusunda sonuç bağladığı durumlara “hukukî işlem” denir.
İrade beyanı, kişinin bilincinde oluşmuş bir düşüncenin dış dünyaya ifade edilmesidir. Hukukta doğacak sonucun ilgilinin iradesini açıklamasına bağlandığı durumlarda önem taşır. Hukuk düzeninin kişinin irade beyanına bu beyan doğrultusunda sonuç bağladığı durumlara "hukuki işlem" denir.
İlgili 36 soru bulundu
İcap ya da öneri, bir sözleşmenin kurulabilmesi için gerekli olan iki irade beyanından birisidir. Önce olan irade beyanı icap, sonra gelen irade beyanı ise kabuldür.
Yöneltilmesi Gerekmeyen İrade Beyanı: Bazı hukuki işlemlerin oluşması için irade beyanının sadece dışa vurulmasının yeterli olduğu irade beyanlarıdır. Vasıtasız İrade Beyanı: Bir kişinin açıkladığı irade beyanının araya kimsenin fiili girmeden muhatabına ulaşmasıdır.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
İrade ile beyan arasındaki kasıtlı uygunsuzluk muvazaa, zihni kayıt ve latife beyanından kaynaklanır. İrade ile beyan arasında istenmeden oluşan uygunsuzluklar ise hata, hile ve tehdit (ikrah) olarak adlandırılır.
Beyan, hukukta “bildirme” anlamına gelen bir terim olarak geçer. Örneğin emlak beyanı, emlak bildirme anlamına gelir. Mal beyanı ise beyanda bulunan kişinin, beyannamede geçen mallar üzerinde hak ve sorumluluk sahibi olduğunu ifade eder.
Sözleşmenin meydana gelebilmesi için gerekli olan karşılıklı ve birbirine uygun bu iki irade beyanından zaman bakımından önce açıklananına icap (teklif, öneri), sonra açıklananına ise kabul denir.
Kişinin içinde bulunan yapabilme gücünü ifade edebilmek için kullanılan irade kelimesi kendi içerisinde de ikiye ayrılmaktadır. İrade kelimesi, cüzi irade ve külli irade olarak ikiye ayrılmaktadır.
Bilhassa sükûtun karşı tarafa hukuki neticeler doğuracak olan muayyen bir iradeyi izhar maksadiyle ihtiyar edilmiş olması halinde sükût sarih bir irade beyanı gibi hüküm ifade eder.
Kanunların uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere kanun aykırı olmamak ve Danıştay incelemesinden geçirilmek üzere bakanlar kurulu tarafından çıkartılan kurallardır.
Kanun koyucunun kişi iradesi sonucu olup olmadığına bakmaksızın hüküm ve netice bağladığı olaylar geniş anlamda hukuki olaydır. Dar anlamda hukuki olay, kişi iradesi sonucu olan ve hukuk düzeni tarafından kendisine hukuki sonuç bağlanan olaylardır. Bunlara hukuki fiil denir.
Sözleşmeler; en az iki kişinin aynı hukuki sonucu doğurmaya yönelik olarak karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarıdır. Satış sözleşmesi, kira sözleşmesi gibi. Kararlar, birden fazla kişinin iradelerinin karşılıklı değil, aynı yönde açıkladıkları çok taraflı hukuki işlemlerdir.
Korkutma (İkrah)
Tehdit etme, gözdağı verme şeklindeki eylemler sonucu diğer tarafı sözleşme yapmaya zorlamak şeklinde ortaya çıkar. Bu şekilde yapılan sözleşme; kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür (TBK m.27/1).
Sözleşmenin kurulmasını sağlayan beyan ise kabul beyanıdır. Kabul, icapta bulunanın icabına karşılık kurulması istenilen sözleşmenin muhatabı tarafından icapta bulunana yöneltilen ve sözleşmeyi icaba uygun olarak meydana getirme iradesini kesin olarak ifade eden irade beyanıdır.
Mutlak muvazaa, tarafların bir sözleşme yapmak istemedikleri hâlde, üçüncü kişileri aldatmak maksadı ile aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan, görünüşte bir sözleşme yapmaları durumudur.
Muvazaa, tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan, görünüşte yaptıkları hukuki işlemin hiç hüküm doğurmaması ya da gerçekte yapmak istedikleri sözleşmeyi gizlemek amacıyla, gerçekte istedikleri dışında farklı bir sözleşme yapmalarına verilen isimdir.
Vasıfta hata ise, hukuki işlemin konusunu oluşturan şeyin niteliklerinde yapılan hatadır ve hukuki işlemin konusunu oluşturan şeyin toplumsal ve ekonomik fonksiyonunu değiştirecek ölçüde önemli niteliklerinde yapılan hatalar esaslı sayılır.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
hukuki bir ilişkide taraflardan birinin, o ilişki bakımından hüküm ve sonuç doğurmaya yetecek şekilde iradesini açıklaması.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri